Lykätty salamurha

Markku Paasonen: Lykätty salamurha

Kirjailija, runoilija, ajattelija Markku Paasosen edellinen teos Suurenmoinen huviretki oli minulle todellinen täysosuma, eikä sitä edeltävä Pienet kalat syövät suuria kaloja hullumpi ollut sekään, joten olin intoa täynnä, kun pääsin lukemaan Paasosen uutta esseeteosta Lykätty salamurha. Ja voi hyvä tavaton, miten hieno pieni teos hyppysissäni nyt ... Lue koko vinkki »
Toiste en suostu katoamaan

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Emilia Kukkalan esikoisromaani Kaiken jälkeen oli hilpeä ja haikea vaellusromaani, jossa Prisman kassa ja pitkän linjan punkkari Laina lähtee reissuun etsimään itseään. Perinteisen miehekkäässä roolissa nähtiin nainen ja kirja oli muutenkin hyvin raikas ja raivokas. Nyt Kukkala on sukunimeltään Männynväli ja tyylilajina on romaanin sijasta essee... Lue koko vinkki »
Yhteisöllisen kirjoittamisen opas

Johanna Isosävi ja Camilla Lindholm: Yhteisöllisen kirjoittamisen opas

Kirjoittaminen on asia, joka mielletään aina yksilötyöskentelynä. Silti se ei lähellekään aina ole sitä. Yhteisöllisen kirjoittamisen opas käsittelee kirjoittamista nimenomaan yhteisöllisenä toimintana. Johanna Isosävi ja Camilla Lindholm ovat kokeneita akateemisia tutkijoita. He ovat julkaisseet aiemmin teoksen Väitöksen jälkeen: Opas akateemis... Lue koko vinkki »
Mykkäkoulu

Rachel Cusk: Mykkäkoulu

On vaikeaa kirjoittaa mitään tyhjentävää Rachel Cuskista. Hän on monipuolinen ja terävä kirjoittaja, jonka hyvin harkittua proosaa lukiessaan tuntee koko ajan olevansa syvän henkistyneessä seurassa. Hän tutkii Ääriviivat-trilogiansa romaaneissaan toisen ihmisen kohtaamista, ihmissuhteiden erityisyyttä, aivan poikkeuksellisella tarkkuudella. Näissä ... Lue koko vinkki »
Aion kertoa nyt kaiken

Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken

Olga Palon Aion kertoa nyt kaiken -teoksen luvattiin katalogissa tutkivan kielen ja kertomisen mekanismeja ja ”ajavan autofiktiivisen totuuden iloisesti nurkkaan”. Tämä kuulosti hyvältä ja johti kirjastovaraukseen, koska suhteeni autofiktioon on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Vaan miten kävi? Aion kertoa nyt kaiken on novellikokoelma, joka j... Lue koko vinkki »
Kesken

Liisa Enwald: Kesken : Proosaa taiteesta ja elämästä

FT Liisa Enwald (1946–2021) oli monipuolinen esseisti, kirjailija ja kääntäjä. Mirkka Rekolan tuotannosta väitellyt Enwald tunsi kirjallisuutta laajasti. Hän teki pitkän uran luovan kirjoittamisen opettajana ja elämäntarinallisen kirjoittamisen parissa. Satuin itse Enwaldin kirjallisen tuotannon äärelle penkoessani kirjaston kirjallisuudentutkimuks... Lue koko vinkki »
Sovitus

Ian McEwan: Sovitus

Alku on kuin mistä tahansa pukudraamasta: englantilainen maalaiskartano kuumana kesänä 1935, jonka 13-vuotias tytär Briony Tallis haaveilee kirjailijanurasta ja valmistelee kirjoittamaansa näytelmää serkkuvoimin esitettäväksi, kun aikuinen isoveli Leon on saapumassa kotiin rikkaan ystävänsä kanssa. Kotona ovat myös aikuinen isosisko Cecilia sekä Ta... Lue koko vinkki »
Kirjoittamisen ilo

Hannu Mäkelä: Kirjoittamisen ilo : eli miksi yhä rakastan sanoja

Olemme Suomen tuottavimman kirjailijan, ensi vuonna 80 vuotta täyttävän akateemikko Hannu Mäkelän kintereillä: parisataa kirjoitettua kirjaa takana, eikä tahti hiljenemässä. Niin voi päätellä Kirjoittamisen ilo -kirjan alaotsikostakin. Urheilumaailmassa ja -kentillä suvereenia urheilijaa ihaillaan katsomossa huokailemalla: "On se kone!" Samat s... Lue koko vinkki »
Samat sanat

Tarja Roinila: Samat sanat

Suomentaminen on yksi lempiaiheitani ja tartun innolla aihetta käsitteleviin kirjoihin. Tarja Roinilan (1964–2020) Samat sanat : Kirjoituksia kääntäjän elämästä pääsikin heti varauksen saavuttua lukulistani ykköseksi. Roinila oli mestarillinen taideproosan ja runouden suomentaja, jonka monet tuntevat varmasti parhaiten Thomas Bernhardin suomentajan... Lue koko vinkki »
Mitä en halua tietää

Deborah Levy: Mitä en halua tietää

Päädyin viime vuonna lukemaan Deborah Levyn elämäkertatrilogian toisen osan Elämisen hinta ja tajusin vasta kirjaan tarttuessani, että se on sarjan toinen osa. Eipä mitään, ensimmäinen osa varaukseen kirjastosta ja odottelemaan, ja lopulta se saapui luettavaksi. Levyn teos on vastaus George Orwellin esseeseen Miksi kirjoitan (Why I Write, 1946).... Lue koko vinkki »
Saramago & José

José Luís Peixoto: Saramago & José

Vuonna 1997 Portugalin kirjallisuuden suurnimi José Saramago saa valmiiksi romaaninsa Kaikkien nimet. Samoihin aikoihin nuori José-niminen kirjailija kamppailee toisen romaaninsa aloittamisen tuskissa, kun hänet kutsutaan kustantajan juttusille. Saramagosta pitäisi kirjoittaa elämäkertaromaani, ja juuri Josén pitäisi se kirjoittaa. José tarttuu haa... Lue koko vinkki »
Polta kirjoittamisen jälkeen

Sharon Jones: Polta kirjoittamisen jälkeen

Polta kirjoittamisen jälkeen on ohjattu päiväkirja, joka tarjoaa kirjoittajalle 144 sivua erilaisia tehtäviä joihin vastata. Nämä vaihtelevat esimerkiksi haavematkakohteista tunne-elämän muistoihin ja tulevaisuudennäkymiin. Joillekin aiheille tarjotaan käyttöön koko sivu, mutta useimmille on tarjolla rivin tai kahden verran tilaa. Siinä missä pä... Lue koko vinkki »
Elämisen hinta

Deborah Levy: Elämisen hinta

"Kun olin noin viidenkymmenen ja elämän olisi kuulunut hidastua, muuttua vakaammaksi ja arvattavammaksi, elämästäni tuli nopeampaa, epävakaata ja arvaamatonta."– Deborah Levy: Elämisen hinta, s. 15 Brittiläinen Deborah Levy on arvostettu kirjailija, jota ei ole juuri suomennettu. Fabriikki on suomentanut pienen romaanin Uiden kotiin ja Sets nyt ... Lue koko vinkki »
Grammata

A. W. Yrjänä: Grammata

A. W. Yrjänän runot eivät tule lautaselle valmiiksi katettuna, vaan ne kuin vaativat lukijaa ajattelemaan toisenkin kerran sekä ottamaan selvää tekstien henkilöistä ja paikoista – hyvä niin. Grammatan tekstejä tekee mieli kypsytellä ja antaa niille useampi lukukerta. Jälkimaku on hieno. Yrjänän runoissa kertoja voisi olla ikuinen löytöretkeilijä... Lue koko vinkki »
Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn: Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn sai Suomen kulttuurirahastolta Eminentia-apurahan taiteellisen elämäntyön pohdiskeluun. Kersti Juva teki saman apurahan voimin oivallisen Löytöretki suomeen -teoksen, Krohnilta taas syntyi esseekokoelma Mitä en koskaan oppinut. Siinä Krohn, joka joskus aikoinaan päätti olla katselematta teoksissaan menneeseen, tarkastelee lapsuuttaan ja... Lue koko vinkki »
Prässi

Jarmo Stoori: Prässi

Ote Arsuanin kädestä on tukeva kuin tennispallosta. Tuuppaan kyynärpään lähelle tyynyn etureunaa saadakseni otteen mahdollisimman ylhäältä. Odotan tuomarin lähtökomentoa vetämättä tai puskematta kättä, en halua Arsuanin aavistavan mitään väännöstäni. Hengitän rauhallisesti, keskityn lähtöön ja haistelen mitä vastustaja aikoo. Olen rento ja samalla ... Lue koko vinkki »
Kupliva kirjoittaminen

Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen

Ajatellaan kuitenkin nyt vain työntekijää, siis itseämme. Jos sinä käytät paljon aikaa kirjoittamiseen, eikö olisikin mielekästä, että tekstisi täyttäisivät mahdollisimman hyvin tehtävänsä ja kenties jopa erottautuisivat muiden tekstien joukosta, että niitä todella luettaisiin ja niillä olisi vaikutusta?Ja eikö olisi vielä mielekkäämpää, että oppis... Lue koko vinkki »

Kirjainkivaa : puuharetki kirjainten maailmaan

Jos kirjainkiinnostusta on päässyt syntymään jo ennen oikeiden koulutehtävien aikaa, tarjoaa Oppi ja ilo -sarja takuuvarmasti mielekästä tehtävää. Kuten sarjan 50 kaksipuolista puuhakorttia sisältävillä pakkauksilla on tapana, on niin ikään Kirjainkivaa monipuolinen teemansa mukainen ja kehittävä kokoelma erilaisia tehtäviä. Nyt opiskellaan kirjaim... Lue koko vinkki »

Ritva Ketonen ja Reetta Wirtanen: Magneettipuuha : leikitään kirjaimilla!

Esikoisemme kiinnostuttua toden teolla lukemaan opettelusta ovat Oppi ja ilo -sarjan lukuisat kirjaimiin ja lukemiseen liittyvät materiaalit päässeet meillä tarkempaan tarkasteluun. Yksi hauskimmista lienee tämä magneettipakkaus, jonka sisältämälle taululle oppija pääsee rakentelemaan sanoja ja kiinnittelemään kuvia paketin yli 150 magneetilla. Kok... Lue koko vinkki »

Mooses Mentula: Toiset meistä

Kun tätä kirjaa alkaa lukea, on aluksi vähän hukassa, niin kuin päähenkilö Tinokin. Hän on syrjäytynyt, viihtyy omissa oloissaan ja pakenee kaikkea, ennen kaikkea itseään tai sitä olotilaa. Mielenkiintoiseksi tarinan tekee jo sekin, että kun Tino on yksin, hän saa seuraa. Aina joku jo kuollut kirjailija tulee hänen vierelleen, juttelee ja antaa ... Lue koko vinkki »