Hannu Mäkelä: Kirjoittamisen ilo : eli miksi yhä rakastan sanoja

Kirjoittamisen ilo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olemme Suomen tuottavimman kirjailijan, ensi vuonna 80 vuotta täyttävän akateemikko Hannu Mäkelän kintereillä: parisataa kirjoitettua kirjaa takana, eikä tahti hiljenemässä. Niin voi päätellä Kirjoittamisen ilo -kirjan alaotsikostakin.

Urheilumaailmassa ja -kentillä suvereenia urheilijaa ihaillaan katsomossa huokailemalla: “On se kone!” Samat sanat voi sanoa Mäkelästä kirjallisuuskentällä, monessa mielessä vieläpä: kvaliteetti ei kvantiteettia syö.

Kirjailijaura alkoi vuonna 1967 ilmestyneellä kaksoisesikoisella: runokokoelma Kylliksi! tai Liikaa sekä romaani Matkoilla kaiken aikaa.

Runsautta enteilevä alku, siis. Siitä se sitten lähti ura kirjakentillä urkenemaan; Otavan kustannustoimittajan pestissä kului parikymmentä vuotta, kunnes 1987 Mäkelä uskaltautui vapaaksi kirjailijaksi.

Parhaimpana tai pahimpana vuonna 1988 julkaistiin mieheltä seitsemän (7!) kirjaa: lastenkirjoja, näytelmää, romaani ja runokirja ja tietokirja Raamatun runoudesta. Suosittu Herra Huu ei edes ollut tuossa sakissa.

Paitsi että kirjoittaminen auttaa mielentasapainoon, tuottaa iloa ja lääkitsee surua, asia on myös näin:

“Tuntuu, että juuri sillä lunastan olemassaoloni oikeutuksen.”

Olemassaolon oikeuttaan Hannu lunastaa tiheästi blogissaan Vanha mies mutisee, joten jos lukijalle ei kerran kahdesti vuodessa ilmestyvä Hannun kirja riitä, niin puutteeseen blogista apu.

Kirjoittamisen opettamiseen ei Mäkelä oikein syty, koska kirjailijaksi tullaan elämällä sell… ja niin edelleen. Mutta jos hänen pitäisi opettaa, opettajakin kun on ammatiltaan, kirjoittamista, olisi opetussuunnitelmassa seitsemän kirjoitusharjoitusta alkaen kohdasta A. Kerro kuka olet, päättyen kohtaan G. Tulevaisuus.

Tärkeintä on säilyttää oma ääni, siinä missä iskelmälaulajankin, kuten Kari Tapio kertoi elämäkerrassaan hänelle neuvotun, että Juankosken Elvis on vain Juankosken Elvis. Oman äänen Hannu Mäkelä on säilyttänyt, vaikka kirjojen agendat, aihepiirit ja aikakaudet ovat mitä moninaisemmat Jeanne d’Arcista oman vaimon kuolemaan.

Kirjoittamisen ilo on Mäkelältä napakoitu elämäkerta paitsi oman kirjoittamisen myös oman elämän käännekohtien tarkkailussa, mojova jatke viimevuotiseen Lukemisen iloon.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 194 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...