Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu

Toisinaan valo hiipuu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tuulikilta loppuu kolme vuotta kestänyt terapia. Uuden terapiajakson voisi saada viiden vuoden kuluttua, jos on akuutti tarve. Mutta onko ilman terapiaa ylipäänsä hengissä enää viiden vuoden päästä? Tuulikki on kaikkea muuta kuin hyvässä kunnossa, vaikka terapia onkin ohi. Arjen hallinta on palasina, masennus painaa päälle, paras ystävä Mikke on suunnilleen yhtä huonossa jamassa ja edessä on vuoden pahin päivä: isänpäivä on kauhua ihmiselle, jonka perustraumoihin lukeutuu täydellinen isättömyys.

TE-toimistossa yritetään pohtia, mitä Tuulikki voisi tehdä. Ammatinvalintapsykologista ei ole hirveästi apua, mutta työkokeilu kahvilassa sentään järjestyy. Mutta miten selvitä työnteon haasteista, kun ihan pelkkä arkinen olemassaolo uhkaa suistaa ahdistukseen ja masennukseen? Onneksi kaikki ei sentään ole synkkää: yllättävän rahapulan iskiessä kaupan kassalla, alakerran eläkeläismies pelastaa Tuulikin pulasta ja pestaa tämän kissanhoitajaksi. Kissa ei Tuulikista piittaa, mutta naapuri osoittautuu hyväksi kuuntelijaksi.

Kustantajalta Toisinaan valo hiipuu on saanut tuplaluokituksen nuortenkirjoihin ja yleiseen kaunokirjallisuuteen. Paikallisessa kirjastossa teos löytyy nuortenkirjoista ja sitä se toki onkin, ehkä vielä täsmällisemmin nuorten aikuisten kirjallisuutta. Tätä on kuitenkin helppo – ja syytä – suositella myös aikuisille. Erityisesti heille, joilla oma elämänhallinta on kuosissa ja joiden mielestä jokainen on oman onnensa seppä ja itse vastuussa hyvinvoinnistaan ja toimeentulostaan. Toisinaan valo hiipuu näyttää hyvin, ettei se aina ole niin yksinkertaista. Oman mielensä kanssa voi olla solmussa pahemman kerran, eikä yhteiskunnalla ole aina antaa sitä apua, jota ihminen tarvitsee.

Raskaista aiheistaan huolimatta Toisinaan valo hiipuu ei ole pelkkää synkkyyttä. Tuulikin elämässä on onneksi myös valoisampia hetkiä; ihmisiin saa hyviä yhteyksiä ja oman mielen joitain mutkia saa oiottua itsekin ja ystävien tuella. Kirjassa on myös huumoria tuomassa tasapainottavaa kepeyttä. Mielenterveysaihe on Emma Sofianna Söderholmille läheinen: myös esikoisromaani Edes hetken elossa käsitteli huumeita ja mielenterveysongelmia. Aihetta onkin syytä pitää esillä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 267 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...