Toisinaan valo hiipuu

Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu

Tuulikilta loppuu kolme vuotta kestänyt terapia. Uuden terapiajakson voisi saada viiden vuoden kuluttua, jos on akuutti tarve. Mutta onko ilman terapiaa ylipäänsä hengissä enää viiden vuoden päästä? Tuulikki on kaikkea muuta kuin hyvässä kunnossa, vaikka terapia onkin ohi. Arjen hallinta on palasina, masennus painaa päälle, paras ystävä Mikke on su... Lue koko vinkki »
Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvosen romaanit ovat minulle vieraita; en ole lukenut Hirvoselta muuta kuin Ujuni Ahmedin kanssa kirjoitetun Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Se olikin oivallinen kirja, merkittävää kirjallista aktivismia. Rakkauksien lokikirja kiinnosti kuitenkin, kun kuvastossa viitattiin Rachel Cuskin, Deborah Levyn ja Jenny Offillin tuotantoo... Lue koko vinkki »
Tuhkaksi tekemisen taika

Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika

Miira Luhtavaaran runokokoelma Pinnallisuus teki siinä määrin vaikutuksen, että kun Teoksen syksyn kuvastossa oli Luhtavaaran esikoisromaani Tuhkaksi tekemisen taika, se pääsi oitis lukulistalle. Takakansi lupaa jo paljon aineksia: uusperhearkea, jota masennus pistää uusiksi, ponileikkejä, Melancholiaa, tiedettä ja ties mitä. Uusperheen muodosta... Lue koko vinkki »
Silmät tottuvat pimeään

Anne Rossi-Horto: Silmät tottuvat pimeään

Aloitan tämän kirjan esittelyn itsekkäästi omasta tilanteestani: jos makaa ikävässä kuumetaudissa sairaalassa toista viikkoa, olisi varmaankin hyvä valita lukemisekseen jotain kepeähköä, cozy crimea, pakinoita, tasaisia elämäkertoja. Mutta minä tein toisin, ja vaikka Anne Rossi-Horton kokoama teos itsemurhaan päätyneen pikkusiskonsa päiväkirjoista ... Lue koko vinkki »
Aivoblues

Anders Hansen: Aivoblues : miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin

Samaan aikaan kun Suomea rummutetaan maailman onnellisimmaksi kansaksi, Suomessa on valtavan paljon masennusta. Joku voisi kutsua sitä jopa kansallissairaudeksi. Samaan aikaan sairaudesta puhuminen on yhä pitkälti vaiettu asia. Hyvin vastaava tilanne on myös käynnissä Ruotsissa, jossa joka kahdeksannella aikuisella on resepti masennuslääkkeisiin. ... Lue koko vinkki »
Punapipoinen poika

Hanna van der Steen: Punapipoinen poika

Hanna van der Steen on tehnyt kirjoja jo kymmenen vuoden ajan, pääasiassa lapsille ja nuorille. Punapipoinen poika on van der Steenin ensimmäinen säeromaani. Se kertoo 15-vuotiaasta Marlista, jonka elämää järkyttää muutto ulkomailta takaisin Suomeen kahden vuoden poissaolon jälkeen. Ulkomaille jäi ihastus, Suomessa odottavat vanhat kaverit, joid... Lue koko vinkki »
Kerberos

J. S. Meresmaa: Kerberos

Toiset ovat saaneet odotella Kerberosta jo pidempään; pääsin itse helpommalla, koska luin sarjan kaksi ensimmäistä osaa, vuonna 2020 ilmestyneen Dodon ja vuonna 2021 ilmestyneen Khimairan vasta tämän vuoden toukokuussa. Nyt on käsillä sitten trilogian päätösosa. Kirjat kertovat Iinasta, Sarasta ja Tuukasta, jotka elävät polyamorisessa suhteessa.... Lue koko vinkki »
Trauma ja luonto

Harri Virtanen: Trauma ja luonto

Kertoja on tyypillinen suomalainen mies, joka pitää autoista ja kuluttaa surutta niin rahojaan kuin sitä myöten myös luonnonvaroja. Hän on kirjan kirjoittaja Harri Virtanen, jonka hetki metsäaukiolla herättää lopulta pohtimaan itseään ja sitä voiko viisikymppinen äijä muuttaa elämäntapaansa? Juuri henkilökohtaisuus tekee kirjasta entistä mielenk... Lue koko vinkki »
Dodo

J. S. Meresmaa: Dodo

Dodo on säeromaani, joka kertoo yläkoululaisesta Iinasta, jonka elämässä on monenlaisia mutkia. Äiti raataa vuorotöissä, eikä tiedä, ettei Iinaa juuri kotona näy. Iina hoivaa masennuksesta kärsivää poikaystäväänsä Tuukkaa, joka ei tahdo päästä aamuisin sängystä ylös, puhumattakaan vaativammasta asioiden hoitamisesta. Tuukan hoivaaminen vaatii veron... Lue koko vinkki »
Kulovalkea

Ann Cleeves: Kulovalkea

Ann Cleevesin kirjojen Shetlanti on säältään kylmänkostea ja henkiseltä ilmastoltaan sisäänpäinkääntynyt yhteisö, johon ulkopuolisen on vaikea päästä mukaan. Nyt saarelle on muuttanut perhe, joka uskoo, että rauhallinen elämä olisi hyväksi autistiselle Christopher-pojalle. Perheellä on lastenhoitaja, omalaatuisesti pukeutuva Emma, ja kun Christophe... Lue koko vinkki »
Merkityksellisyyden voima

Samuel Salovuori: Merkityksellisyyden voima

Masennus on sairaus, joka on läsnä yhteiskunnassamme eri tavalla kuin koskaan modernilla ajalla. Yhteiskunnanmuutokset kuten korona ovat muuttaneet elinympäristöämme rajusti. Vaikka Suomen sanotaan olevan maailman onnellisin kansa, valtava osa kansasta syö mielialalääkkeitä ja itsemurhatilastoissa olemme pelottavan korkealla. Samuel Salovuoren M... Lue koko vinkki »
Mielen mittarit

Elina Vessonen: Mielen mittarit

Luonnontieteissä pyritään esittämään kuvattava ilmiö tarkassa muodossa numeroiden, kaavojen ynnä muiden avulla. Mutta mitä jos mitattava asia onkin ihmismieli? Kuinka mitataan luotettavasti ja tarkasti jotain niinkin monimutkaista ja monitulkintaista asiaa kuin onnellisuus, masennus, älykkyys tai ihmisen persoonallisuus? Kysymys ei o... Lue koko vinkki »
Valkoinen muistikirja

Eeva Kilpi: Valkoinen muistikirja

Valkoinen muistikirja sisältää merkintöjä vuoden 1999 kesästä vuosituhannen alkuun: puoli vuotta Eeva Kilven (s. 1928) autenttisia mielentiloja. Eeva oli tuolloin siis 71-vuotias. Vuonna 2019 ilmestyivät luettavaksemme Sininen muistikirja vuosilta 2002–2003 sekä Punainen muistikirja, joka kertoi Eeva Kilven ajatuksia kesältä 2014. Kuolema läs... Lue koko vinkki »
Sairastunut mieli

Leena Vähäkylä: Sairastunut mieli

Leena Vähäkylän teos Sairastunut mieli antaa kattavan kuvauksen erilaisista psyykkisistä sairauksista ja miten monella eri tavoilla ne näkyvät elämissämme. Kirjassa käsitellään erilaisia mielen oireyhtymiä ja sairauksia, kerrotaan erilaisista hoitokeinoista, tutkitaan sairauksien aiheuttajia sekä jaetaan kokemuksia ja tuntemuksia erilaisista va... Lue koko vinkki »
Viiltävät vuodet

Liisa Seppänen: Viiltävät vuodet : nuoren naisen selviytymistarina

Kerran hyökkäsin hoitajan päälle. Tarvittiin seitsemän aikuista pitelemään minua kiinni – yksi heistä oli todella iso mies – mutta tappelin vastaan kynsin hampain. Mistähän sitä voimaa tulikin? Kiljuin tunnin yhtä soittoa, ja minut laitettiin lepositeisiin rauhoittumaan. Sitä tapahtui toistuvasti, ainakin kahdeksan kertaa. Niin – tällaistakin vo... Lue koko vinkki »
Lasienkeli

Marja Aho: Lasienkeli

En voi sanoa olevani kovin suuri nuortenkirjojen asiantuntija, mutta ajattelisin, että hyvä kirja on hyvä, on se sitten tarkoitettu minkäikäiselle lukijakunnalle hyvänsä. Olen viime aikoina lukenut ihan toisenlaisia tämän lajin edustajia kuin tämä Marja Ahon romaani: Teija Huuskon Alina-kirjat kertovat baletin harrastajasta, Henna Helmin Miisa-sarj... Lue koko vinkki »
H niin kuin haukka

Helen Macdonald: H niin kuin haukka

H niin kuin haukka sattui silmiini kirjaston palautushyllystä omaperäisen kansikuvansa vuoksi. Kirja näyttää vanhemmalta kuin onkaan. Tarkempi syynäys paljasti Time-lehden nimenneen kirjan vuoden tietokirjaksi vuonna 2015 ja muitakin kehuja ja palkintoja on sadellut. Nappasin siis mukaani ja otin luettavaksi. Kannatti. Helen Macdonald kertoo kir... Lue koko vinkki »
Lokakuun lapsi

Linda Boström Knausgård: Lokakuun lapsi

Odottaessaan neljättä lastaan Linda Boström Knausgård yritti itsemurhaa lääkkeillä. Hän joutui psykiatriseen pakkohoitoon, jossa hän sai pitkän sähköshokkiterapiasarjan. Sähköhoito ei tuntunut tehoavan – päin vastoin: Linda Boström Knausgård alkoi menettää kaikki muistonsa. Pelottavaan ja stressaavaan aikakauteen, johon Lokakuun lapsi keskittyy, yh... Lue koko vinkki »
Voimana toivo

Maaret Kallio: Voimana toivo

Kun voimavarat ovat vähissä, on mietittävä, keiden kanssa on toivorikkainta, turvallisinta ja kannateltua. Yksinäisyyden kokemus yhdistettynä toivottomuuteen voi olla tappava yhdistelmä. Herkillä ollessa ei tarvitse yhtään lisää arvostelua, tuomitsevuutta tai viisastelua. Silloin on ennen kaikkea hakeuduttava sitkeästi niiden seuraan, joiden olemuk... Lue koko vinkki »
Sarjakuvaterapiaa

Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta

Kun Viivi Rintanen julkaisi omaelämäkerrallisia piirteitä sisältäneen esikoissarjakuva-albuminsa Mielisairaalan kesätyttö vuonna 2015, alkoi hän saada yhteydenottoja eri puolilta maata monilta muilta mielenterveytensä kanssa painivilta. Syntyi sarjakuvablogi Hulluussarjakuvia, jossa Rintanen piirsi saamiaan tarinoita ja tapauskertomuksia sarjakuvam... Lue koko vinkki »