Helen Macdonald: H niin kuin haukka

H niin kuin haukka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

H niin kuin haukka sattui silmiini kirjaston palautushyllystä omaperäisen kansikuvansa vuoksi. Kirja näyttää vanhemmalta kuin onkaan. Tarkempi syynäys paljasti Time-lehden nimenneen kirjan vuoden tietokirjaksi vuonna 2015 ja muitakin kehuja ja palkintoja on sadellut. Nappasin siis mukaani ja otin luettavaksi.

Kannatti. Helen Macdonald kertoo kirjassa siitä, kuinka hänen isänsä kuoli yllättäen. Tytär käsittelee surua omintakaisella tavalla: hän hankkii itselleen koulutettavaksi kanahaukan ja vetäytyy haukkametsästyksen maailmaan. Ihan tyhjästä tämä ei tule, Macdonald on harrastanut haukankasvatusta lapsesta asti, mutta erityisen vaativana kasvatettavana pidetty kanahaukka on jotain uutta.

Omien haukkakokemustensa rinnalla Macdonald lukee T. H. Whiten epäonnisia kokemuksia kanahaukan kasvattamisesta The Goshawk -kirjasta. White kulkee koko kirjan mitalta mukana, kun Macdonald vertailee omia kokemuksiaan Mabelinsa kanssa Whiten vaikeuksiin Gos-haukkansa kanssa.

Siinä sivussa tehdään sitten rutkasti surutyötä ja painitaan myös masennuksen parissa. H niin kuin haukka on monipuolinen kirja, se on toisaalta tietokirjallisuutta haukkametsästyksestä ja haukankasvatuksesta, toisaalta autofiktiivinen romaani menetyksestä ja surusta, uppoutumisesta haukkametsästyksen maailmaan pakoon isän menetystä.

Kirjassa pohdiskellaan metsästämistä, eläinten tappamista ja lintujen hoitoa. Sanallakaan ei kuitenkaan pohdita oikeutusta sille, että haukankasvattaja pitää haukkaa vankina. Mabelin onnellisuudesta ollaan kovasti huolissaan kyllä, mutta onhan onnellinen vanki yhä vanki, eikä Mabel pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään kuin hyvin pienissä, tarkasti kontrolloiduissa paloissa.

Suomalaisittain kirjassa on paljon vierasta. T. H. White ei taida olla erityisen tunnettu kirjailija, vaikka Muinainen ja tuleva kuningas suomennettu onkin. Haukkametsästyskään ei ole kovin laajalti harrastettua. Tämä vieraus toisaalta viehättääkin, H niin kuin haukka on kiinnostava kurkistus vieraaseen maailmaan. Surun, menetyksen ja masentumisen kokemukset ovat toki universaaleja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...