Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20

Vaskivuorentie 20

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vaskivuorentie 20 on Mathias Rosenlundin esikoisteos, omaelämäkerrallinen romaani. Se kertoo hänen elämästään Myyrmäen lähiössä Vantaalla sekä köyhyydestä.

Rosenlund opiskelee kirjallisuutta ja tekee välillä erilaisia pätkätöitä, mutta rahat eivät riitä elämiseen. Kirjoittaminen on oikeastaan ainoa asia, mitä hän haluaisi työkseen tehdä. Vaimo sairastaa masennusta ja perheessä on kaksi lasta. Myös Rosenlundin omat vanhemmat ovat pienituloisia. Rosenlundin lapsuudessa heidän perheensä asui Tukholmassa Fittjan lähiössä ja nykyinen elämä on Myyrmäessä, suomalaisessa lähiössä.

Kirjassa ei edetä koko aikaa kronologisesti tai muuten suoraviivaisesti. Välillä hypätään aiheesta toiseen ja sitten taas takaisin. Pääideana on kuitenkin koko ajan kertomus köyhän perheen elämästä nyky-Suomessa. Aina ei voi ennakoida tulevaisuutta, eikä jokainen voi kouluttautumallakaan päästä hyväpalkkaiseen työhön. On se silti jossain määrin epäoikeudenmukaista, jos työtä tekemälläkään ei saa riittävästi rahaa perheensä elättämiseen…

Vaikka olenkin pätkätyöläinen, niin oma tilanteeni on rahallisesti parempi kuin kirjan perheellä – ehkä juuri siksi, kun sitä perhettä ei ole. Joskus olen joutunut selviämään vielä vähemmillä rahoilla kuin nyt ja kirja palautti mieleen ne ajat. Olen myös asunut samassa kaupunginosassa, mutta välillä kyllä tuntui, että Rosenlundin Myyrmäki on aivan erilainen kuin omani.

Vaskivuorentie 20 on koskettava kirja, joka sai toivomaan itselle ja muille parempaa tulevaisuutta.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...