Osasto 23

Eva Frantz: Osasto 23

Olen kuullut nuorille suunnatusta kauhukirja Osasto 23:sta paljon hyvää, ja nyt kun teoksen pohjalta tehty Hallonbacken-televisiosarjakin on ilmestynyt, oli kirjaan viimein pakko tarttua. Tarina kertoo köyhästä työläisperheen lapsesta Stiinasta, joka saa harvinaisen tilaisuuden saada hoitoa sairauteensa Vadelmarinteen keuhkoparantolassa. Köyhäl... Lue koko vinkki »
Edith Södergran : Elämä

Agneta Rahikainen: Edith Södergran : Elämä

Edith Södergranin (1892–1923) kuolemasta tuli juhannuksena 2023 kuluneeksi sata vuotta, mutta hän ei todellakaan ole jäänyt historian uumeniin. Ei, Södergran on yhä tunnettu, hän on lempirunoilija monelle sellaisellekin, jotka eivät ole lyriikan maailmaan juuri paneutuneet. Hänen vapaamittaiset ja kiihkeää kuvakieltä käyttävät runonsa ovat toisaalt... Lue koko vinkki »
Lasta et minulta vie

Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Eva Frantzin Anna Glad -sarja on päässyt neljänteen osaansa. Anna Glad jatkaa poliisintyötä niukkien resurssien keskellä. Edellisessä osassa Anna oli raskaana, nyt kotona on pieni lapsi, jota puoliso hoitaa Annan ollessa töissä. Pikkulapsiaika kuormittaa ja väsyttää, mutta Annan on jaksettava tehdä töitä, sillä rikoksia on selvitettävänä. Koulus... Lue koko vinkki »
Luonnollinen näytelmä

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

Ulla Donner on suomenruotsalainen sarjakuvataiteilija, joka on tehnyt aiemmin kaksi sarjakuvateosta. Edellinen, vuonna 2019 ilmestynyt purevan satiirinen Sontaa, voitti Sarjakuva-Finlandian. Nyt uusin teos Luonnollinen näytelmä heittää meidät kauas edellisen teoksen mainostoimistomaailmasta. Tämän sarjakuvan päähenkilöitä ovat taivaalta maahan pudo... Lue koko vinkki »
Maailma on minun

Edith Södergran: Maailma on minun : runoja ja valokuvia

Ihan heti täytyy sanoa, että tämä kirja oli minusta hurmaava, vaikka luulinkin jo Edith Södergranin lyriikan jääneen omalta kohdaltani jonnekin nuoruuteen. Ei ollenkaan! Päinvastoin, nyt paljon myöhemmin monet runoista puhuivat aivan uudella tavalla. Edith Irene Södergran (1892–1923) oli varmastikin tunnetuin lyriikan modernismin tuoja Suomeen; ... Lue koko vinkki »
Mehän vaan mennään siitä ohi

Ellen Strömberg: Mehän vaan mennään siitä ohi

Nuoruusvuosien murrosvaiheiden ja ystävyyssuhteiden kuvaukset ovat nuortenkirjallisuuden perusmateriaalia. Tähän aiheeseen on tarttunut suomenruotsalainen kirjailija Ellen Strömberg (s. 1987), joka on kirjoittanut jo muutaman palkintoehdokkuuksia keränneen romaanin. Tämä romaani nappasi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian ehdokkuuden ja Ruo... Lue koko vinkki »
Luuranko

Malin Klingenberg ja Maria Sann: Luuranko

Suomen kirjataiteen komitean raati nosti Luurangon vuoden kauneimpien kirjojen listalle. En ihmettele, sillä onhan tämä heti kannesta alkaen näyttävän näköinen kirja. Kannessa on mustalla taustalla kuvattuna lapsi ja luuranko vastatusten. Luuranko on sillä tavalla anatomisesti täsmällinen, että sillä on lasten kaksi hammasriviä. Kammottavaa, mutta ... Lue koko vinkki »
Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Tämä lastenkirja päätyi lukulistalleni jonkun suosituksen kautta, mistä lienee tullut, mutta luettavaksi sen nosti – kirjastolainan eräpäivänä – teoksen edellisenä iltana voittama lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto, jonka Ernest Lawson kirjalle myönsi. Pitihän Finlandia-voittaja lukea, kun se kerran hyllystä löytyy! Kirahvin syd... Lue koko vinkki »
Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannes... Lue koko vinkki »
Suvisaari

Eva Frantz: Suvisaari

Anna Glad -dekkareilla ja lastenmysteereillään suosiota niittäneen Eva Frantzin esikoisteoksen julkaiseminen suomeksi oli vain ajan kysymys. Suvisaari ehti mainiosti kesäksi, sillä kesädekkarihan tämä on jos mikä. Tapahtumat sijoittuvat vakuutusyhtiön omistamalle lomaparatiisisaarelle. No, paratiisi on paratiisi 1970-luvun standardeilla eikä tä... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Tästä pelistä pois

Eva Frantz: Tästä pelistä pois

Kyllä vain jatkuu hyvänä Eva Frantzin Anna Glad -dekkarien sarja! Frantz kirjoittaa aika vahvasti cozy crimen puolelle meneviä dekkareita, mieleen tulee viime aikoina lukemastani erityisesti Louise Pennyn Armand Gamache -dekkarit. Perinteisen arvoitusdekkarin ystävät viihtyvät Anna Gladin seikkailujen parissa varmasti. Tällä kertaa seurataan par... Lue koko vinkki »

Philip Teir: Neitsytpolku

Neitsytpolku-romaani kertoo suuren tarinan pienissä puitteissa; se kertoo näennäisesti lyhyessä muodossa elämän käänteentekevistä tapahtumista. Richard on kirjailija ja kustannustoimiston työntekijä, jonka elämästä ei tunnu mitään puuttuvan: hänellä on hyvä ja luova työ, harmoninen parisuhde ja kaksi aitoa teini-ikää potevaa lasta; joskus Sonja-... Lue koko vinkki »

Otto Gabrielsson: Rikkaruoho : viimeinen kirje isälle

Pienestä vinkistä otin vaarin ja tutustuin tähän kirjaan ja olihan siihen sitten syynsäkin. En koskaan oikein ollut innostunut Jörn Donnerista (1933–2020), mutta jotain hyvää hän sai aikaan, sillä hänen poikiensa kirjat ovat todella mielenkiintoisia. Nyt siis oli Otto Gabrielssonin vuoro. Viimeinen kirje isälle on rankkaa tilitystä. Hän purkautu... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »
Sontaa

Ulla Donner: Sontaa

Mainostoimisto Dream Hackers Disruption Agencyn henkilökunta on isojen kysymysten äärellä. Pian lanseerataan mullistava Pekkara©, maailman ensimmäinen perunaproteiinimakkara, ja kaikille on myös luvassa potkut. Niinpä henkilökunta vetäytyy after workeille vähintäänkin jännittynein fiiliksin. Sontaa kuvaa maailmaa, jossa kaikki tekevät ihania töi... Lue koko vinkki »
Syyhy

Ellen Strömberg: Syyhy

Rebecka ei nuku, koska häntä kutittaa. Rystyset, eivätkö ne kutiakin hieman? Tiedän että haluatte niiden syyhyävän, toivotte että ihoani kihelmöi jälleen, että se rankaisee minua, ja tiedän että jos nyt liikutan jalkaa liikaa, sekin alkaa kutista. Rebecka kärsii syyhystään, joka alkoi keväällä, silloin kun se tapahtui, ja puhuttelee lukijaa kuin ... Lue koko vinkki »

Sanna Tahvanainen: Kirsikoita lumessa

Olen saanut viime vuosina todella ilahtuneena lukea itselleni tärkeiden kirjailijoiden teoksia ensimmäistä kertaa suomeksi tai heistä kertovia kirjoja ihan uudenuutukaisina: vaikkapa Minervan julkaisemat L.M. Montgomeryn kirjat, Riitta Jalosen Kirkkaus, joka perustuu löyhästi kirjailija Janet Framen elämään, ensimmäinen vakavasti otettava, Ritva Yl... Lue koko vinkki »
Miestä ei voi raiskata

Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata

Moitin Liane Moriartyn Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista -kirjaa valjusta nimestä. Samaa ei voi sanoa Märta Tikkasen klassikosta: nimi Miestä ei voi raiskata on sen verran väkevä teesi, että se herättää heti mielipiteitä. Kirjan kirjoittamisen aikaan otsikko piti paikkansa: vaikka teknisesti miehen saattoikin maata väkisin, se ei lain silmissä ollu... Lue koko vinkki »

Anna Härmälä: Postikortteja Mummi Muuttolinnulta

Postikortteja Mummi Muuttolinnulta on kuvakirja hauskalla teemalla. Siinä pikkulintu Pii Sulka alkaa saada postikortteja ja tutustuu sitä kautta mitä erilaisimpiin maailmankolkkiin. Postikortit ovat peräisin Piin mummilta, joka on muuttolintu ja käynyt yli kahdessasadassa maassa. Ehkäpä Pii itsekin vielä jonakin päivänä lennähtää ihmettelemään suur... Lue koko vinkki »