Kirsi Piha: Levoton lukija

Levoton lukija

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Olisin halunnut olla se runotyttö … joka kantaa kainalossa runokirjaa … lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa … Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole.”

Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta!

Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vastakkaisnäkemykseen lukiessani Kirsi Pihaa ja hänen esseekolumnikirjaansa Levoton lukija?

Mitä vielä! Mielenkiinnolla valitsen sisällysluettelon puolensadan otsakkeen joukosta houkuttelevimmat ja lähden ratsastamaan monipuoliselle kirjallisuusmatkalle. Nam!

“Kuusi merkittävintä”, “Tytär”, “Epätodennäköinen sankari”, “Ääneen”, “Kirjahäpeä”, “Muistilappu kirjassa”, “Sana vai kuvat”, “Voiko Woody Allenin elokuvia enää katsoa”, “Kieli”, “Isää rakentamassa”, “Miksi lukea?”, “Kolme seuraavaa”.

Siinä alkuhätään valikosta irti. Nyt saa ja pitää olla levoton Levotonta lukijaa lukiessaan, ei tarvitse noudattaa annettua järjestystä, voi hypellä sinne tänne iloisin mielin, hypellä ruutua letti heiluen, ihmetellen kirjojen maailmassa. Sen verran pohjaa kun jo on ennestään tekijän kirjaelämästä luettuani keskustelukirjan Pimeän yli, jossa Kirsi Piha käy kirjeenvaihtoa fanittamansa Hannu Mäkelän kanssa.

Eli hyvin henkilökohtaisen kirjan on Kirsi Piha taas kirjoittanut, niinpä lukijanakin henkilökohtaiseksi, intiimiksikin, se monin paikoin taipui: Just noin, juuri noin! tai sitten – ei voi olla totta! Eikö Piha todellakaan ole koskaan lukenut Linnan Pohjantähteä!, mistä taas voi päätellä, ettei ainakaan Päätalon Iijokeakaan… Otaksun. Maailmankirjallisuutta ennen kaikkea hän on imenyt suoniinsa. On sentään joukossa Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi?, Lassi Nummen Runoilijan kalenteri, Epiktetoksen Ojennusnuora.

Sitten meidän tiemme erkanevatkin: minä jämähdän suomalaisiin, Kirsi Piha laajentaa vieraisiin maihin. Mutta yhteisenä meillä Kirsin kanssa säilyy lukemisen motiivi:

“Haen ymmärrystä siitä, mitä oman ja muiden pään sisällä tapahtuu.”

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...