Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

Täällä Pohjantähden alla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Alussa olivat suo, kuokka — ja Jussi.”

Kaikki tietävät, kuinka alkaa suomalaisen kirjallisuuden yksi tunnetuimmista kulmakivistä, Väinö Linnan huikea torpparitrilogia Täällä Pohjantähden alla. Alkulauseesta hämäläisellä suolla on lähes sadan vuoden matka läpi kansallisten merkkipaalujen ja kipupisteiden rauhalliseen kesähäiden idylliin kotoisella pihamaalla. Väinö Linna kuljettaa historian mullistuksia poliittisine pyörremyrskyineen ja konflikteineen Pentinkulman kylän ja sen asukkaiden näkökulman kautta. Millaisia olivat Suomen suuret tapahtumat maattoman pienviljelijän silmin katsottuna?

Täällä Pohjantähden alla -trilogian ensimmäinen osa kuljettaa tarinaa 1800-luvun loppupuolelta aina ensimmäisen maailmansodan kynnykselle. Tarina alkaa Koskelan torpan perustamisesta Pentinkulman pappilan maille. Jussi raivaa peltonsa kylmään korpeen ja pääsee vähitellen nuorikkonsa Alman kanssa elämän makuun torpparina. Ei elämä pienen pitäjän syrjäkylällä helppoa ole — väliin halla vie viljan, väliin torppaa isännöivä pastori. Perhe kasvaa, samalla myös jännitteet kylän sisällä ja ulkopuolellakin.

Toisen osan keskiöön astelee Jussin vanhin poika, Akseli. Pääpaino on nyt kansalaissodassa, sen syissä ja seurauksissa, molempien osapuolien mielivallassa. Ilmestyessään alunperin vuonna 1960 Täällä Pohjantähden alla II herätti suuren kohun; nyt kun ääneen pääsivät ensi kerran laajassa mitassa sodan hävinneet punaiset. Trilogian toinen osa onkin sarjan rajuin, järkyttävin ja dramaattisin.

Kolmas osa johdattelee lukijan sotien välisestä ajan kautta kohti väistämätöntä toista maailmansotaa ja siitä edelleen kohti toipumista ja uudenlaisen ajan alkua sodan jälkeen. Lapuanliike ja suojeluskunta olivat voimissaan myös Pentinkulmalla. Sotaakin kuvataan, mutta Linna uhraa paljon aikaa myös kotirintamalle — vanhempien, sisarusten, sukulaisten pelko rakkaidensa puolesta. Eikä kuolema kierrä Koskelankaan sukua.

Minulle Täällä Pohjantähden alla on kiistatta suurin kirja. Väinö Linna on mestarillinen kirjoittaja, joka on taiten rakentanut massiivisen sukukronikkansa. Se on täynnä dramatiikkaa ja voimakkaita tunteita, jännitystä ja huumoria, herkullisia henkilöhahmoja ja purevaa dialogia. Täällä Pohjantähden alla kuuluu kunniapaikalle suomalaiseen kirjahyllyyn, oikeastaan yleissivistykseenkin, mutta ei sen kirjallinen tehokaan puolessa vuosisadassa ole mihinkään hävinnyt. Vaikka kokonaisuus onkin minulle jo monen lukukerran jälkeen läpituttu, niin tämän trilogian luen takuulla vielä useasti uudestaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Sen sanottavan, mihin moni kirjailija tarvitsee sivun tai ainakin kokonaisen kappaleen, sanoo Linna yhdellä lauseella.
    Kiitos arvostelusta, kerrankin joku, joka on lukenut Pohjantähdet. Minä olen kolmasti lukenut, siis koko triologian, ja monesti palannut eri osiin.

  2. Olen lukenut vasta aikuisiällä, vaikka tavallaan olen ollut tietoinen kirjan sisällöstä “aina”. Lapsuuskodissa nämä kolme osaa olivat hyllyssä, mutta jostain syystä en koskaan lukenut niitä kokonaan. Nyt on omassa hyllyssä yhdessä osassa tämä mestariteos. Ja kyllä, se on yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...