Operaatio Poro

Arto Ahlberg: Operaatio Poro

Mitä tapahtui Suomessa keväällä 1940, kun Stalinin Puna-armeija oli kaappaamaisillaan koko maan? Siitä alkaa melkoinen seikkailu, kun Aleksi pestautuu agentiksi ja Mannerheimin, tuttavallisesti kirjassa vain Marskin, käskystä lähtee toimeen. Aleksi joutuu mitä moninaisimpiin ja kiperimpiin tilanteisiin niin Venäjällä kuin Saksassakin. Alunpe... Lue koko vinkki »
Molly & Henry

Kjell Westö: Molly & Henry : Romaani sotavuosilta

Sinä aamuna hän ymmärsi, että kun sota oli riittävän kaukana, siinä oli apokalyptista, perverssiä kauneutta. Se oli värien leikkiä, kuvia ja kaukaisia ääniä, ja ihmisen sisällä heräsi vavistus ja ihmetys. Vasta lähietäisyydellä astuivat esiin sodan helvetillinen luonne, sen monokrominen likaisenharmaa maailma täynnä yksinkertaista eläimellistä pelk... Lue koko vinkki »
Kansa taisteli – miehet kertovat: Rajuimmat taistelut

Petri Lahti (toim.): Kansa taisteli : Rajuimmat taistelut

28 omakohtaista hyytävää tarinaa taistelun ytimestä Suomen talvisodan ja jatkosodan pyörteissä, jolloin saatana on valloillaan. Siinä ei jouda filosofoimaan "Miksi tappaisimme toisemme?"-kysymyksillä eikä ihanteita ajattelemaan oman hengen ollessa liipaisimella, enemmän kuin vaarassa, tai kun oman kiväärin piipussa roikkuu taistelutoverin jäänn... Lue koko vinkki »
Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin

Sakari Viinikainen: Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin : Keski-Suomen Rykmentti ja Suomen sotaväen synty

Tämä kirja on kiinnostava historiikki rykmentistä, joka perustettiin 1919 Hämeenlinnassa, josta se siirtyi kesäkuussa 1921 Kouvolaan. Sinänsä kiva juttu, että Keski-Suomen rykmentti toimi Kouvolassa, joka ei ole Keski-Suomea, vaan eipä ollut Hämeenlinnakaan. Kouvolassa taas tykättiin, että KS tarkoittaisi Kouvolan Sotilaat. En ala arvioimaan mit... Lue koko vinkki »
Taavi

Terhi Törmälehto: Taavi

”Menehän jo, ei historia voi tapahtumattakaan jäädä.” (kertoja Taaville) Taavi on romaani, jonka henkilöt pohjautuvat todellisiin samannimisiin henkilöihin. Taavin yksi kertojista on Taavi Törmälehto (1922-2007), hänet nimitettiin 19-vuotiaana Mannerheim-ristin ritariksi numero 41. Kaksi muuta kertojaa ovat Taavin äiti Ruusa ja pikkuveli Veikko.... Lue koko vinkki »

Elina Kahla: Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Petsamo kuului Suomelle vuodesta 1920 aina vuoteen 1944 asti. Petsamon myötä Suomi sai kaivatun yhteyden Jäämerelle, mutta tulipa kyytipoikana myös jotain, mitä ei oikein taidettu kaivata. 1500-luvulla perustettu maailman pohjoisin ortodoksiluostari edusti Suomen syliin tipahtanutta kiusallista kulttuuripiirien törmäystä. Tämä vaikea suhtautuminen ... Lue koko vinkki »

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja muut: 1939

Nootit eivät tökkineet Neuvostoliiton telaketjuissa, mutta kouriintuntuvia esteitä oli edessä yllättävän paljon. Päämäärä oli järkeenkäypä, tulokset järjettömiä. Paraatimarssi kangerteli viimeistään joulukuun puolivälissä. Riemuitsevia työläisjoukkoja ei näkynyt missään. Tulikin tuliset ja jäätävät paikat. Ja sitten kaikki meni metsään ja päin jääh... Lue koko vinkki »

Heidi Köngäs: Mirjami

Voiko sodasta ja sota-ajasta kirjoittaa kauniisti sortumatta kuitenkaan romantisointiin? Kyllä voi, jos kirjoittaja on Heidi Köngäksen tapainen mestari, joka on esikoisromaanistaan Luvattu (2000) asti hallinnut taitavasti naisten sielunelämän kuvauksen usein maaseutumiljöössä. Hänen käyttämänsä kieli on kautta tuotannon ollut juuri kaunista ja sen ... Lue koko vinkki »

Timo Sandberg: Tilinteko

Timo Sandbergin edellinen jännitysromaani Murhakuja sijoittui 1930-luvun levottomiin vuosiin. Nyt on aikaa kulunut, ja ollaan vuodessa 1939. Levottomuus ei ole väistynyt, se on vain toisenlaista: pelätään sotaa suuren naapurimaan kanssa. Tulevat ylimääräiset harjoitukset ja asekuntoisia miehiä kutsutaan sotaan. Se herättääkin kirjan vanhoissa tutui... Lue koko vinkki »

Pekka Lehtosaari ja Hannu Lukkarinen: Raatteen tie

Raatteen tien taistelu on varmasti talvisodan tunnetuin taistelu. Silti sitä on hämmästyttävän vähän käsitelty viihteessä ja sarjakuvissa. Se on yllättävää, sillä asetelmassa on todelliset draaman ainekset: 6000 suomalaista vastaan 25 000 Puna-armeijan sotilasta pakkasenpuremalla tienpätkällä. Pienen Suomen häviön odotettiin olevan läpihuutojuttu, ... Lue koko vinkki »

Adolf Ehrnrooth ja Marja-Liisa Lehtonen: Kenraalin testamentti

Kenraalin testamentti on kirja, jonka luin jo aikoinaan sen ilmestymisen jälkeen. Se löytyy omasta hyllystäni, sillä minusta jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth oli niin mielenkiintoinen henkilö. Kaikessa jämäkkyydessään hänessä oli jotain herkkää ja sympaattista. Nyt osui kohdalleni samaisesta kirjasta äänikirja ja miksi siihen tartuin, niin sik... Lue koko vinkki »
Kotirintaman lapset

Heikki Tiilikainen: Kotirintaman lapset

Kotirintaman lapset on mielenkiintoinen kokoelma tarinoita, joissa jokaisessa pääsee lapsi ääneen.Tässä tapauksessa lapset ovat jo aikuisia ja muistelevat aikaa, kun olivat lapsia. Kirjoittajia yhdistää sodan aikana koettu lapsuus. Jokainen koki sodan eri lailla: kuka pelkäsi, kuka ei osannut pelätä. Osa eli maalla, osa kaupungissa. Kaupunkilais... Lue koko vinkki »
Veri ei vaikene

Mikko Porvali: Veri ei vaikene

Veri ei vaikene pääsi tutkaani Vuoden johtolanka -palkinnon vuoksi. Aloitin kuitenkin Sinisen kuoleman kuva -kirjasta, joka aloittaa Karelia Noir -sarjan ja hämmästelin hieman: ei tämä ihan palkintomateriaalia ole. Tämä sarjan kakkososa karistaa kuitenkin turhat hämmästelyt: taso on selvästi ensimmäistä osaa parempi ja kirja kerrassaan mainio. ... Lue koko vinkki »
Sodan särkemä arki

Ville Kivimäki ja Anssi Männistö: Sodan särkemä arki

Talvi- ja jatkosodasta on kirjoitettu paljon, mutta aivan tällaista kirjaa en ole vielä nähnyt. Sodan särkemä arki kertoo millaista sodan arki oli, toisaalta sotilaille niin etulinjoissa kuin kauempana toiminnasta, toisaalta kotirintamalla. Kirjassa ei siis kerrata sotatoimia, vaan kerrotaan, millaista elämä sotavuosina oli. Tekstistä vastaa his... Lue koko vinkki »
Talvisota 1939–1940

Peter Munter, Vesa Nenye ja Toni Wirtanen: Talvisota 1939–1940

Talvisodasta lienee suomeksi sanottu kaikki, mitä sanoa voi. Tämä kirja kiinnosti kuitenkin tekijöidensä vuoksi. Vesa Nenyen ja Peter Munterin tunnen ennen kaikkea Puolenkuun pelien perustajina ja Munterin myös 1990-luvun larppiskenen isona nimenä, Toni Wirtanen taas lienee useimmille tuttu Apulannasta. Kolmikko on myös innokkaita peliharrastaji... Lue koko vinkki »
Suomen kohtalon ratkaisut

Matti Koskimaa: Suomen kohtalon ratkaisut : talvisota ja jatkosota 1939-1944

Matti Koskimaan järkäleteos ilmestyi vasta kolme vuotta sitten, mutta Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivän lähestyessä siitä ilmestyi juhlapainos. Teos on täynnä tarkkaa ja painavaa tietoa Suomen sotavuosista edeten ensimmäisen maailmansodan rauhasta toisen maailmansodan päättymiseen. Kirja alkaa pienellä maailmanpolitiikan kuvauksella, mutta n... Lue koko vinkki »
Ahdistettu maa

Kalle Päätalo: Ahdistettu maa

Iijoki-sarjan 7. osa. 649 s. Vuodet 1939-1940. Kalle 20 v. Kalle Korialle armeijan leipiin 1939 ja 'Jäävuoren' kimppuun Siirrymme elämässä jyrkästi eteenpäin: Koti, Kallioniemi ja Jokijärvi jäävät lopullisesti taakse, Kallen on lähdettävä maailmalle sotimaan. Alkaa miehuuden aika. Iijoki-sarjan alkuteoksissa (1–6) on oltu ja eletty tiuka... Lue koko vinkki »