Jenni Kirves ja Sari Näre: Ruma sota : talvi- ja jatkosodan vaiettu historia

Ruma sota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruma sota on kirja, jota ei voi lukea yhdeltä istumalta. Se tuo niin paljon kauheita asioita esille, että ottaa aikansa, kun niitä pureskelee. Sari Näre ja Jenni Kirves ovat toimittaneet tämän kirjan, jossa seitsemän tutkijaa kertovat asioista, joista on puhuttu vain salaa tai vaiettu kokonaan.

Kirja marssittaa esille päihteiden käytön sotien aikoina. Huumeita, alkoholia ja tupakkaa on kulutettu runsaasti. Huumeita on ollut, pilleri, jolla saatiin sotilaat kestämään mitä tahansa. Sillä jaksettiin valvoa eikä pelätty mitään. Sotaa huumeissa ja humalassa.

Nuorten ja lasten kohtelu on ollut julmaa. Ylipäällikön päiväkäsky oli Suomen äideille, joiden oli uhrattava poikansa isänmaan hyväksi. Lapsilla ei juuri ollut lasten elämää, koska lasten tunteet olivat heikkouden merkki. Lapsilla teetettiin vaikka kuinka kauheita töitä ja suurin osa oli joko orpoja tai puoliorpoja.

Vankien kohtelu oli ala-arvoista. Kirjassa on oma lukunsa metsäkaartilaisille ja poliittisille vangeille. Samoin keskitysleireistä. Nälkä on yksi tutkimuksen aihe. Kuinka nälästä on kärsitty. Nykyajan ihmiset eivät sellaisesta nälästä tiedä mitään. Seksuaalinen väkivalta saa myös oman lukunsa.

Mainittavaa on se, että kaikki tämä Suomessa!

Kirja on erittäin mielenkiintoinen ja saa taas käsittämään, kuinka asiat on hyvin, kun ei ole sotaa ja perusasiat ovat kunnossa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

5 kommenttia

 1. Kirjallahan ei vaan valitettavasti ole juurikaan historiograafista uskottavuutta. Pääarkkitehti kirjassa on naistutkija, sosiologi, vihreä kaupunginvaltuutettu Sari Näre. Toisella kirjoittajalla on vielä opiskelut kesken. Jos joku haluaa lukea tällaisten kirjottajien historiankirjaa siitä kuinka kauheaa oli kun metsäkaartilaiset joutuivat ajamaan hiuksensa kun jäivät kiinni, niin siitä vaan.

  Itse pidän sen verran historiasta, että luen nimenomaan historian alan professorien teoksia – en amatöörien.

 2. Teoksen tekijöistä Ilkka Levä on historioitsija ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. Ville Kivimäki on sotahistoriaan erikoistunut väitöskirjatutkija. Tuomas Tepora on tohtori Helsingin yliopiston historian laitokselta. Eiköhän siinä ole ihan riittävästi historiograafista uskottavuutta yhden kirjan tarpeisiin.

  Eri asia sitten, jos ei näkökulma muuten miellytä omaa maailmankuvaa.

 3. Mitenkä kukaan voi todistaa olevansa 100% oikeassa. Kokenut, kaiken tietää, mutta kaiken kokenut on “rampa”, loppuiäkseen.
  Omakohtaiset kokemukset sekä opitut asenteet eivät välttämättä
  kerro koko totuutta.

 4. En ole kirjaa lukenut, mutta ainakin “ihmepilleri” ja vankien ala-arvoinen kohtelu ovat tuttu asia, sotilailta ja lotilta kuultua.

 5. Suomen sota- ja muunkin historiankirjoituksen herooinen eetos suorastaan huutaa vaiettujen tapahtumien esiin nostamista. Suomen tarina on valheellinen jos se esitetään valikoiduin faktoin. Totuus on ainoa mittari jolla itseymmärrykseen tähtäävä tutkimus oikeuttaa itsensä.
  Leo Palma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...