Kansa taisteli – miehet kertovat: Rajuimmat taistelut

Petri Lahti (toim.): Kansa taisteli : Rajuimmat taistelut

28 omakohtaista hyytävää tarinaa taistelun ytimestä Suomen talvisodan ja jatkosodan pyörteissä, jolloin saatana on valloillaan. Siinä ei jouda filosofoimaan "Miksi tappaisimme toisemme?"-kysymyksillä eikä ihanteita ajattelemaan oman hengen ollessa liipaisimella, enemmän kuin vaarassa, tai kun oman kiväärin piipussa roikkuu taistelutoverin jäänn... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Elämänmerkki

Mirja Turunen: Elämänmerkki : Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet

Toisten kirjeitä ei saisi lukea, mutta kun niistä kootaan kirja, niin onhan se sallittavaa. Tiiviin kirjeenvaihdon myötä avautuu Hälikän perheen elämä melko lailla hyvin ajalta 1941–1944. Isä Urho on rintamalla ja äiti Irma on kotirintamalla. Kirjeet kulkevat ja välittävät tilanteita puolin ja toisin. Välillä suorastaan kipinoi, kun ero tekee te... Lue koko vinkki »
Desantti

Timo Sandberg: Desantti

Timo Sandberg on tuottelias ja samalla laadukas dekkarikirjailija. Tämä uusin kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti dekkari, vaan jatkosotaan sijoittuva historiallinen jännitysromaani. Kyllähän se aika jännittävä olikin! Desantti on jo kuudes osa Lahtea kuvaavassa Mustamäki-sarjassa, jossa keskeisenä henkilönä on ollut ylietsivä Otso Kekki, rauh... Lue koko vinkki »
Tämä läpinäkyvä sydän

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

Odotin tätä kirjaa ja kun sen sain, oli kuin olisin saanut aarteen. Katja Kallion kerronta menee niin ihon alle. Hänen tyylinsä on tuoda henkilöt niin lähelle, että kokee heidän olevan kaiken aikaa vieressä. Tässä kirjassa eletään jatkosodan aikaa Hangossa. Beata on kirjan päähenkilö, ihana, oman tiensä kulkija, joka tekee mitä haluaa ja on kirj... Lue koko vinkki »

Elina Kahla: Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Petsamo kuului Suomelle vuodesta 1920 aina vuoteen 1944 asti. Petsamon myötä Suomi sai kaivatun yhteyden Jäämerelle, mutta tulipa kyytipoikana myös jotain, mitä ei oikein taidettu kaivata. 1500-luvulla perustettu maailman pohjoisin ortodoksiluostari edusti Suomen syliin tipahtanutta kiusallista kulttuuripiirien törmäystä. Tämä vaikea suhtautuminen ... Lue koko vinkki »

Heidi Köngäs: Mirjami

Voiko sodasta ja sota-ajasta kirjoittaa kauniisti sortumatta kuitenkaan romantisointiin? Kyllä voi, jos kirjoittaja on Heidi Köngäksen tapainen mestari, joka on esikoisromaanistaan Luvattu (2000) asti hallinnut taitavasti naisten sielunelämän kuvauksen usein maaseutumiljöössä. Hänen käyttämänsä kieli on kautta tuotannon ollut juuri kaunista ja sen ... Lue koko vinkki »

Arvo Myllymäki: Mies isänmaan takapihalla

'Joillekin synnyinmaa on tarjonnut routaa.' Tuommoisen palasen poimin kirjailijan puolidokumentista; mielestäni tuo kuvaa täydellisesti kirjan teemaa eli muurari, sotamies, sotavanki, sosialisti Vilho Saarisen elinpäiviä. 'Ei kait ajatuksista vangita.' Saarisen idealismi murenee kirjan myötä. Sotavangin poika, ryssän penikaksi haukuttu... Lue koko vinkki »

Anna-Kaisa Linna-Aho: Paperijoutsen

Traagista lähinnä on elämä, hyviä päiviä harvassa – tummaa elämäntaivallusta jatkosodan aikana pienessä maalaiskylässä, jota hallitsee Korpivuoren emäntä Gunhild. Ensin kylään tulee kaupunkilaistyttö Lydia perintötaloonsa, sitten rintamalta karannut Kyösti, joka on enemmän Ellen kuin mies. Anna on muuttanut Lydian luo pois Gunhildin kynsistä. Vi... Lue koko vinkki »
Hietakehto

Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Kuopio-sarjan kuudes osa vie meidät elokuisiin tunnelmiin vuonna 1943 – sattuipa siis hyvään hetkeen luettavaksi, kun elokuuta nytkin eletään. Parin edeltäjänsä tavoin Hietakehto kurkistaa lyhyen tuokion verran päähenkilöidensä elämään. Aivan yhdenpäivänromaanista ei ole kyse, mutta eipä huvilalla kovin paljon pidempääkään aikaa viivähdetä. Lyhy... Lue koko vinkki »
Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa. Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu... Lue koko vinkki »
Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Jatkosodan aikana Kuopiota pommitettiin kerran, 1. heinäkuuta 1941. Lakanasiivet on yhdenpäivänromaani, joka kertoo tästä päivästä. Takakannen mukaan kyseessä on itsenäinen teos, mutta se on korkeintaan puolitotuus – aikaisemmat Kuopio-sarjan kirjat on syytä olla luettuna, ei tämä muuten aukea. Aamuvarhaisella Kuopioon saapuu matkalainen. Kabare... Lue koko vinkki »
Marsipaanisotilas

Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu teos Jää kertoo nuoresta papista Petter Kummelista, joka saapuu Mona-vaimonsa kanssa ulkosaaristossa sijaitsevaan uuteen työpaikkaansa jatkosodan jälkeen. Mutta mitä tapahtui ennen sitä? Sen kertoo Marsipaanisotilas, joka on kertomus siitä, kuinka toinen maailmansota Kummelin perhettä koetteli. Erityisesti... Lue koko vinkki »

Juha Vahe: Kiestingistä Viipuriin : isäni Jouko Vaheen sotatie

Ensimmäinen kosketus e-kirjaan ikinä. Olihan siinä omat ongelmansa ennen kuin onnistuin, mutta sen jälkeen mikä ei ollut lukiessa ja kirjan kuvia katsellessa. Täältä sen saa, eikä maltaita maksa; sitä paitsi viidesosa kirjasta on maistiaisiksi ilmaiseksi luettavissa. Kirja on tietokirjailija Juha Vaheen työstämä kirja Kiestingistä Viipurii... Lue koko vinkki »
Kuvia vanhan rajan takaa 1941–1944

Juha Vartiainen (toim.): Kuvia vanhan rajan takaa 1941-1944

Kuvia vanhan rajan takaa 1941-1944. Nimi kertoo kaiken olennaisen siitä, mitä kirja sisältää. Kuvia, paljon kuvia, joissa kuvaajina ovat toimineet TK-kuvaajat. Kirjaa voi katsella kuin valokuva-albumia, toinen toistaan hienompia kuvia ajasta, jolloin kaikki oli toisin ja jota me nykyajan ihmiset emme välttämättä osaa oikein kuvitellakaan. Tai vo... Lue koko vinkki »

Adolf Ehrnrooth ja Marja-Liisa Lehtonen: Kenraalin testamentti

Kenraalin testamentti on kirja, jonka luin jo aikoinaan sen ilmestymisen jälkeen. Se löytyy omasta hyllystäni, sillä minusta jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth oli niin mielenkiintoinen henkilö. Kaikessa jämäkkyydessään hänessä oli jotain herkkää ja sympaattista. Nyt osui kohdalleni samaisesta kirjasta äänikirja ja miksi siihen tartuin, niin sik... Lue koko vinkki »