Kadonneet sydämemme

Celeste Ng: Kadonneet sydämemme

Amerikkalainen Celeste Ng tuli suomalaisille lukijoille tutuksi toisella romaanillaan Tulenarkoja asioita, jonka Gummerus julkaisi suomeksi 2019. Reese Witherspoonin suosioon päässyt romaani on Ngin suosituin teos tähän asti. Seuraavana vuonna suomeksi saatiin Ngin esikoisteos Olisi jotain kerrottavaa vuodelta 2014. Nyt Ng on tehnyt uuden romaanin,... Lue koko vinkki »
Ihmisen teot

Han Kang: Ihmisen teot

Kun kirjan nimi on Ihmisen teot, ei liene suurikaan yllätys, että hyvien tekojen sijasta kirjassa luodataan ihmismielen likaisia syvyyksiä. Tällä kertaa lukija pääsee kurkistamaan kauheuksiin Etelä-Koreassa 1980-luvulla. Etelä-Koreaa hallitsi 1960-luvulta alkaen kenraali Park Chung Hee. Park murhattiin 1979, jonka jälkeen valtaan nousi uudelle s... Lue koko vinkki »
Kielletyt levyt

Jake Nyman: Kielletyt levyt : Sata vuotta musiikin sensuuria

Niin kauan kuin musiikkia on ollut, on ollut myös tahoja, jotka ovat halunneet kieltää tai rajoittaa sitä. Oli syynä sitten vääränlainen maailmankatsomus, väärä rotu, vääränlainen sisältö tai vääränlainen kuulokuva, vastustajia on aina löytynyt. Milloin musiikkia on lyöty Raamatulla, milloin Koraanilla, milloin jollain muulla. Milloin jazz, milloin... Lue koko vinkki »
Venäläinen karmageddon

Artemi Troitski: Venäläinen karmageddon

Venäläinen, perinteisen suulas älymystö – intelligentsija – on alinomaa joutunut kärsimään vallanpitäjiensä käsissä. Sitä on vainottu, kidutettu, tuomittu näytösoikeudenkäynneissä, karkotettu ja murhattu. Venäläinen sananvapaus on käsitteenä aina ollut joko huono vitsi tai tavoittamaton haave. Jonakin päivänä sananvapaus voi koittaa Venäjälläkin – ... Lue koko vinkki »
Putinin sisäpiiri

Mihail Zygar: Putinin sisäpiiri : Nyky-Venäjän lyhyt historia

Vuoden 1999 viimeisenä päivänä Venäjän sairas, väsynyt presidentti Boris Jeltsin astuu televisioiden eteen, ilmoittaa erostaan ja nimittää lähes tuntemattoman poliitikon Vladimir Putinin seuraajakseen. Putin vaikuttaa aluksi liberaalilta, lakeja kunnioittavalta mieheltä, jonka avulla Venäjä vihdoin muuttuisi oikeaksi demokratiaksi. Länsimaat ovat i... Lue koko vinkki »
Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja

Pentti Haanpää: Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja

Kaksikymmentäyhdeksän Pentti Haanpään (1905–1955) aikaisemmin kirjoissa ja kansissa julkaisematonta haanpäätä on kirjailijan elämäkerran kirjoittanut Matti Salminen vielä onnistunut kaivelemaan kätköistä esille. Osa on erilaisissa julkaisuissa jo esillä olleita, mukana muutama julkaisematonkin. 28 päivää helmikuussa. 29 juttua kirjassa. Hmm! Kie... Lue koko vinkki »
He seurasivat minua kadulla

Oksana Tšelyševa: He seurasivat minua kadulla

Into-Kustannus on julkaissut ilahduttavan paljon Venäjää käsittelevää kriittistäkin kirjallisuutta. Nyt vuorossa on toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Oksana Tšelyševan ammattitaitoisesti suomennettu teos He seurasivat minua kadulla. Oksana Tšelyševan tie ihmisoikeusaktivistiksi alkoi raitiovaunussa. Hän osui paikalle, kun Venäjän turvallisuuspa... Lue koko vinkki »

George Orwell: Vuonna 1984

George Orwell on niitä harvoja kirjailijoita, joiden nimestä on tullut adjektiivi. Orwellilainen yhteiskunta on kuvattu tässä Orwellin tunnetuimmassa teoksessa. Vuonna 1984 on käsite ja vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, moni käyttää sujuvasti siinä esiteltyjä käsitteitä. Vähintään valvovan isoveljen tuntevat kaikki. Vuonna 1984 on hyytävä dyst... Lue koko vinkki »

Mark Dunn: Ella Minnow Pea

Tässä hauskassa tarinassa asutaan Yhdysvaltain rannikolla lojuvaa Nollop-saarta, jossa sanat ovat avainasia ja kirjallisuus kaikkiaan rakasta. Pulmia syntyy, kun tämän utopian aloittanutta Nollopia kuvaava patsas alkaa pudottaa pangramminsa kirjaimia ja Nollopin viisas hallitus päättää: patsaasta poistuvat kirjainsymbolit ovat jatkossa luvattomia k... Lue koko vinkki »

Marie Korpe (toim.): Ampukaa artisti! : Musiikkisensuuri nykypäivänä

Musiikin sensuroiminen elää ja voi paksusti – tällaisen kuvan välittää tämä artikkelikokoelma, jossa parikymmentä kirjoittajaa eri puolilta maailmaa kertoo, miten muusikoiden sananvapautta rajoitetaan. Synkimmät sensuurit löytyvät Pohjois-Korean ja Afghanistanin kaltaisista maista, mutta myös länsimaita käsitellään muutamassa artikkelissa, jotka va... Lue koko vinkki »

Heikki Poroila: Luurangot portinvartijan kaapissa

Olen seurannut Heikki Poroilan kirjoittelua kirjasto- ja tekijänoikeusasioista jo pidempään: Poroila kirjoittaa kiinnostavia. Nyt hän on kirjoittanut pamfletin, kiistakirjoituksen kirjastoammattilaisten ammattietiikasta. Kirjastotyö, varsinkin aineiston valitseminen kokoelmiin, on valikoimista ja vallankäyttöä – mutta tästä vallasta kirjastoammatti... Lue koko vinkki »

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Saatana saapuu Moskovaan on klassikko, joka kertoo hykerryttävän kertomuksen siitä kuinka Saatana saapuu Moskovaan seurueineen. Kirja kertoo myös Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen kohtaamisesta ja kolmantena linjana kuljetetaan vaikeuksiin ajautuvan kirjailija Mestarin ja Margaritan rakkaustari­naa (kirjan alkuperäinen nimi on suomeksi Mestari ja Mar... Lue koko vinkki »