Pimeät kuut

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut

On vuosi 1947, ja jälleenrakennusaika on päässyt vauhtiin jossain Koillismaalla, itärajan tuntumassa. Elna Suorajärvi, 60-vuotias kansakoulun opettajatar, palkataan vuodeksi syrjäiseen alakansakouluun. Varsinaista koulurakennusta ei vielä ole, jonkinlainen homeinen parakki vain, jonka toiseen päätyyn Elnan pitäisi asettua asumaan. Tietäkään ei koul... Lue koko vinkki »
Jään ja tulen kevät

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan kolmannessa osassa eletään välirauhan aikaa. Elämä on työteliästä ja toimeliasta ja se näkyy myös Tuomen perheessä. Anna päätyy palkkatyöhön ja saa hieman omaa vapautta ja itsenäisyyttä kodin ulkopuolella. Lassi alkaa pikkuhiljaa toipua sodan kauhuista ja palautua elävien kirjoihin ja Hildakin hakee sijaansa maailmassa ... Lue koko vinkki »
Rautayöt

Sirpa Kähkönen: Rautayöt

Rautayöt jatkaa Mustien morsianten aloittamaa Kuopio-sarjaa. Kirjaa kutsutaan itsenäiseksi, mutta suosittelen lämpimästi aloittamaan Mustista morsiamista – tämä on kyllä parempi ja vetävämpi kirja, mutta osin varmasti siksi, että Anna Tuomi ja hänen lähipiirinsä ovat jo edellisestä osasta tuttuja. Eletään vuotta 1940, välirauhan aikaa. Lassi Tuo... Lue koko vinkki »

Antti Heikkinen: Mummo

Antti Heikkinen kirjoittaa mummosta, joka jää syrjään suurten linjojen historiankirjoituksesta. Elämänpiiri jossakin tuskin nimeltä mainittavassa Savon korpipitäjässä on kapea ja arkinen. Kuitenkin se on vankka palasensa Suomen historiaa, osa sitä perustaa, jolle maata on rakennettu. Tarinan kertojina vuorottelevat Mummo ja Äiti. Alkuun onkin ha... Lue koko vinkki »
Täysi tuntiraha

Kalle Päätalo: Täysi tuntiraha

Iijoki-sarjan 4. osa. 619 s. Vuodet 1933-1936. Kalle 13-16 v. Kalle menettää poikuutensa Kalle menettää poikuutensa Itäpään-Keisarin heinäjätkänä ollessaan: tanakkaruppinen lyhytjalkainen palkollinen viettelee ja se on menoa pojalle, jota tytöt ovat karttaneet. Tarkoin Kalle kertoo tapahtumien kulun, aivan niin kuin koko sarjan ajan tunnust... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Tankki palaa!

Alaotsikkona Sotanovelleja vuosilta 1940–1944. Aihe on edelleenkin ajankohtainen, sotakirjoja julkaistaan jatkuvasti. Mutta mitä talvi- ja jatkosodasta kerrottiin niitä käytäessä? Mitä kotirintamalla ja muualla luettiin taisteluista, partioretkistä ja sotilaiden arjesta? Tottakai, luettiin lehtiä, mm. Hakkapeliitta ja Asemies olivat tärkeää luettav... Lue koko vinkki »

Anni Polva: Elettiin kotirintamalla : lehtiä päiväkirjastani

Alan pikkuhiljaa ymmärtää, miksi sotavuosina eläneet suomalaiset keräävät, kierrättävät ja nuukailevat niin. Anni Polvan muistelmat sotavuosilta on elävästi ja todellisuudenmakuisesti kirjoitettu. Kirjaa olisi voinut puolestani toimittaa enemmänkin: tarkoituksena tuntuu olleen enemmän suoltaa kaikki mieleen tulleet asiat kirjoitukseksi kuin tehd... Lue koko vinkki »