Sirpa Kähkönen: Rautayöt

Rautayöt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rautayöt jatkaa Mustien morsianten aloittamaa Kuopio-sarjaa. Kirjaa kutsutaan itsenäiseksi, mutta suosittelen lämpimästi aloittamaan Mustista morsiamista – tämä on kyllä parempi ja vetävämpi kirja, mutta osin varmasti siksi, että Anna Tuomi ja hänen lähipiirinsä ovat jo edellisestä osasta tuttuja.

Eletään vuotta 1940, välirauhan aikaa. Lassi Tuomi on palannut sodasta, mutta asuu vintillä eikä mihinkään pysty. Anna huolehtii kaksosistaan yhdessä kälynsä Hildan kanssa. Appi on kuollut, Jalmari samoin, anoppi Serafiina on yhä elossa, mutta ei aina ihan tässä maailmassa.

Lapset on ruokittava, vaikka miehestä ei ole elättäjäksi ja Anna on sidottu kotiin hoitamaan lapsia. Onneksi uusia tuulia puhaltaa sentään naapuriin muuttavan Sortavalan evakon ja osuusliikkeen tarjoilijan Helvin muodossa. Vaan sodankin tuulia puhaltaa, kaupungilla on levotonta ja Annan lähipiirin punainen tausta jaksaa yhä tuottaa hankaluuksia.

Rautayöt kuvaa hienosti äitiyttä vaikeissa oloissa, jaksamista ja toivoa kovien koettelemusten edessä. Se valottaa lähihistoriaa, selviytymistä vuoden 1940 hallaöiden uhatessa konkreettisesti kotipihan viljelyksiä ja sitten niiden vertauskuvallisempien hallojen vaaraa.

Hieno kirja, kesäprojektini sarjan parissa jatkuu hyvillä mielin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...