Kamikazekontakti

Pauli Pietilä: Kamikazekontakti

Oulun seudulta kotoisin oleva Pauli Pietilä (s. 1993) on esikoisteoksensa julkaissut runoilija, jolla on kokemusta open mic -esiintymisestä ja suomiräpistä Pale Varjele -taiteilijanimellä. Nyt tekstejä on saatettu kirjoihin ja kansiin, kun Kulttuurivihkot on julkaissut Pietilän kokoelman Kamikazekontakti. Runot pyörivät jotenkin varsin arkisissa... Lue koko vinkki »
Hyvän naisen rakkaus

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus

Törmäsin hauskaan artikkeliin. Eve Asherin ”How To Tell If You Are in an Alice Munro Story” luettelee paljon osuvia tuntomerkkejä, joista voi tunnistaa elävänsä Alice Munron novellissa. Ne kiteyttävät jotain hyvin munrolaista: Murhaat aviomiehesi. Vuosikymmeniä myöhemmin tajuat, ettei sillä ollut oikeastaan väliä. Tylyimmillään tätä Kanadan T... Lue koko vinkki »
Säntilliset vieraat

Tittamari Marttinen: Säntilliset vieraat

”Istun junassa. Matka Rovaniemeltä Helsinkiin alkaa 5.27, ja klassiseen ta­paan otan eväät esiin ennen kuin juna ehtii nytkähtää liikkeelle. Eväiden syömisen taidossa on kyse ajoituksesta: on oltava sopiva nälkä, ei liian kiljuva.” Tämä sitaatti kuvaa mielestäni hyvin Tittamari Marttisen koko kirjan teemo­ja: hän matkustaa välillä kotimaassa ja ... Lue koko vinkki »
Pieni talo suuressa metsässä

Laura Ingalls Wilder: Pieni talo suuressa metsässä

Kun puhutaan Laura Ingallsista, kovinkaan monelle kuulijalle eivät tule mieleen alkuperäiset kirjat, vaan televisiossa nähty sokerinen ja siirappinen sarja, jolla ei ole paljonkaan tekemistä Lauran muistelmien kanssa. Tai sitten ehkä Maija Vilkkumaan laulu: ”Ne ei tahdo muane tahtoo Ingallsin Lauranessussaan kiltisti tottelemaan.” Mutta ei ... Lue koko vinkki »
Olive, taas

Elizabeth Strout: Olive, taas

Olive Kitteridge, taas. Vai vielä? Elizabeth Strout palaa rakastetun hahmonsa pariin. Olive, taas on edellisen Olive Kitteridgen tapaan episodiromaani, kokoelma irrallisia kertomuksia, joista kuitenkin muodostuu yhtenäinen tarinan kaari. Novellikokoelmamainen rakenne antaa Stroutille mahdollisuuden pikakelata tylsiä kohtia ja tarttua ainoastaan Oli... Lue koko vinkki »
Saarelaislaulu

Paula Havaste: Saarelaislaulu

Vilja Talvikin elämästä kertova kirjasarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Nyt ollaan vuodessa 1967. Vilja pitää edelleen majataloa Saarenmaalla. Villemistä on tullut aika sietämättömän itseriittoinen kirjailijakuuluisuus ja lapsetkin ovat kasvaneet jo isoiksi: esikoinen Meelis on sotaväessä, keskimmäinen Merle on juuri täysi-ikäistynyt Komsomol-... Lue koko vinkki »
Taavi

Terhi Törmälehto: Taavi

”Menehän jo, ei historia voi tapahtumattakaan jäädä.” (kertoja Taaville) Taavi on romaani, jonka henkilöt pohjautuvat todellisiin samannimisiin henkilöihin. Taavin yksi kertojista on Taavi Törmälehto (1922-2007), hänet nimitettiin 19-vuotiaana Mannerheim-ristin ritariksi numero 41. Kaksi muuta kertojaa ovat Taavin äiti Ruusa ja pikkuveli Veikko.... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
Elämä on karavaaniseralji

Emine Sevgi Özdamar: Elämä on karavaaniseralji

Tämä turkkilainen tarina on tytön kasvutarina äidin kohdusta siihen, kun tyttö aikanaan muuttaa Saksaan. Matkan varrelle mahtuu monenlaista elämää eri puolilla Turkkia: tyttö asuu perheineen niin Istanbulissa, Anatolian syrjäseuduilla kuin arolla Ankaran lähistöllä. Tapahtumat ovat suurin piirtein omaelämäkerrallisia, kirjan tytöllä on paljon yhtym... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »
Ilmastoja

Jenny Offill: Ilmastoja

Yllättävää, että Jenny Offillin esikoisteoksesta Syvien pohdintojen jaosto on vain pari vuotta. Edeltäjä oli sen verran herkullinen, että tämä uusi Ilmastoja pääsi saman tien lukulistalle, kun sen kirjastosta hain. Offill on pysynyt uskollisena tyylilleen. Teksti soljuu eteenpäin pieninä, irtonaisina katkelmina, joista koostuu toki yhtenäinen ta... Lue koko vinkki »

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

Olive Kitteridge on yläkoulun matematiikan opettaja pienessä Crosbyn kaupungissa Yhdysvaltain Mainessa. Hän on pelätty opettaja, ehkä suorapuheisuutensa, ehkä romuluisuutensa, ehkä yleisen epämiellyttävyytensä vuoksi, mutta joka tapauksessa Crosbyn pienessä yhteisössä kaikki tuntuvat tietävän, kuka hän on. Elizabeth Stroutille hän on sen verran tär... Lue koko vinkki »

Irja Sinivaara: Tuulen alla

Tuulen alla oli minulle ensimmäinen Irja Sinivaaran kirja ja erittäin miellyttävä tuttavuus. Kirja kertoo Sannista, joka on jo yli yhdeksänkymmenen, asuu palvelutalossa ja välillä viskoo fyysisesti, toisinaan psyykkisesti. Tilanne on kuitenkin jokseenkin hallinnassa. Sannilla on omat nimityksensä palvelutalon henkilökunnalle, kuten esimerkiks... Lue koko vinkki »

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja : Remppaa pukkaa

Neropatti-sarja seuraa alakoululaisen Gregin elämää. Nuorille lukijoille suunnattu sarja on kehittynyt massiiviseksi hitiksi ja Jeff Kinney lukeutuu maailman menestyneimpiin kirjailijoihin. Remppaa pukkaa on sarjan neljästoista osa, ja kuten nimi antaa ymmärtää, tämänkertainen aihe on remontti. Gregin perhe saa yllättävän perinnön, jonka seurauk... Lue koko vinkki »

Claes Andersson: Seuraavaksi Jätkäsaari

Tätä kirjaa olen vaalinut suurella lämmöllä ja lukenut sitä hitaasti ja nautiskellen, ajatuksen kanssa ja jääden välillä miettimään lukemaani. Claes Andersson kuului niihin ihmisiin, joita arvostan ja jonka kohtaaminen jätti jäljen. Olen aina pitänyt hänen teksteistään, jotka huokuvat viisautta, itsensä peliin heittämistä ja silti hienoista vaat... Lue koko vinkki »

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen

Hiiru on lähdössä eskariin, mutta äidin päähän patistama kypärämyssy kiukuttaa. Kaupassa pitäisi saada keräilyhahmoja ja vielä mieluummin puhelin. Mutta ei: Hiirun elämä on vain pianoläksyjä ja kypärämyssyjä. Äiti on ihan tyhmä. Jonkin aikaa asioita ja elämäänsä pohdittuaan Hiiru kuitenkin oivaltaa, että asiat taitavatkin olla ihan hyvin; on äiti, ... Lue koko vinkki »
Laivauutisia

Annie Proulx: Laivauutisia

Laivauutisista minulle tulee mieleen Lasse Hallströmin elokuva, jota en kuitenkaan ole nähnyt. Nyt kun olen kirjan lukenut, en taida katsoakaan – ainakin kuvauksen perusteella se ottaa melko reippaita vapauksia kirjan sisällön suhteen ja on hyvin vaikea kuvitella Kevin Spacey kirjan nuhjuisen päähenkilön Quoylen paikalle. Quoyle on melkoinen kön... Lue koko vinkki »

Olli Sarpo: Antipastoraali

Muistan joskus vuonna 2013, kun tämä kirja ilmestyi, ajatelleeni, että onpas kiva kirja, mutta silloin se jostain kumman syystä jäi lukematta, unohtui tai hävisi mielestä, aivan kuin olisin hukannut kauppalapun. Vaan kuten silloin, kun kauppalapun hukkaa, jää mieleen, mitä siihen on kirjoittanut... Antipastoraali kertoo miehen, kertojan matkoist... Lue koko vinkki »
Hietakehto

Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Kuopio-sarjan kuudes osa vie meidät elokuisiin tunnelmiin vuonna 1943 – sattuipa siis hyvään hetkeen luettavaksi, kun elokuuta nytkin eletään. Parin edeltäjänsä tavoin Hietakehto kurkistaa lyhyen tuokion verran päähenkilöidensä elämään. Aivan yhdenpäivänromaanista ei ole kyse, mutta eipä huvilalla kovin paljon pidempääkään aikaa viivähdetä. Lyhy... Lue koko vinkki »