Tittamari Marttinen: Säntilliset vieraat

Säntilliset vieraat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Istun junassa. Matka Rovaniemeltä Helsinkiin alkaa 5.27, ja klassiseen ta­paan otan eväät esiin ennen kuin juna ehtii nytkähtää liikkeelle. Eväiden syömisen taidossa on kyse ajoituksesta: on oltava sopiva nälkä, ei liian kiljuva.”

Tämä sitaatti kuvaa mielestäni hyvin Tittamari Marttisen koko kirjan teemo­ja: hän matkustaa välillä kotimaassa ja välillä pitkin Eurooppa, ja samalla hän pohtii yleisemminkin elämän ja oman toimintansa vivahteita.

Säntilliset vieraat -kirja sisältää hyvän joukon lyhyitä kirjoitelmia, joiden sijoit­taminen jonkin genren alle tuntuu vaikealta. Tarinoita, kertomuksia? Novelleja – ei nyt kuitenkaan. Kirjoitelmat voisivat olla ilmestyneet vaikka jossain leh­dessä kolumneina, mutta nämä eivät kuulu niihinkään. Päätän kutsua niitä pa­kinoiksi, jotka ymmärtääkseni ovat lyhyitä, humoristisia, mutta samalla ehkä hieman ironisia tekstejä. Pakinatkin ovat mahdollisesti lehtikirjoituksia, mutta Marttinen lienee kirjoittanut nämä tarinat nimenomaan kirjaksi.

Kirja sisältää karkeasti arvioiden kolmenlaisia pakinoita: niitä, joiden sisältö asettuu kotimaahan ja käsittelee milloin oman kotiympäristön, milloin esimer­kiksi kirjailijantyön ilmiöitä. Sitten ovat matkakertomukset, joissa kirjailija ja yleensä hänen puolisonsa seikkailevat Euroopan maissa, ja kertoja tekee huo­mioita vieraan kulttuurin tavoista ja toimista ja usein vertaa niitä kotimaahan. Lopuksi kirja sisältää muutaman lähes satiirisen pakinan kärjistetyistä ihmis­tyypeistä eri tilanteissa: Kursailija ja Antelias, Tosikko ja Rento, Askeetti ja Hedonisti, sekä kokoelman nimitarinan Säntilliset vieraat.

Tittamari Marttinen on tullut tunnetuksi tuotteliaana lasten- ja nuortenkirjaili­jana. Hän on tehnyt myös mittavan kääntäjäntyön suomentaessaan ruotsista, englannista ja ranskasta. Monipuolinen kirjoittaja siis! Marttinen on erityisen hyvin perehtynyt juuri ranskan kieleen, ja jotain hyvin ranskalaista on näissä hänen pakinoissaankin: ne ovat fiksulla tavalla keveitä olematta silti pinnalli­sia.

Pakinoiden minäkertoja on selvästikin monella tavalla sivistynyt, mutta ei jaa­rittelevan kuiva tai akateemisen perusteellinen. Lisäksi hänen huumorinsa vie­hättää, se on todellakin ironista, mutta ei mitenkään pahantahtoista, ja kirjoit­taja osaa nauraa myös itselleen. Pakinoiden huomiot elämästä ovat jotenkin hurmaavia.

Koska pakinoissa matkustetaan paljon, voisi tämä kirja olla sopivaa matkalu­kemista. Tosin siihen saattaa paneutua niin innokkaasti, että se tulisi luettua loppuun heti matkalla lentokentälle.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...