Pauli Pietilä: Kamikazekontakti

Kamikazekontakti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oulun seudulta kotoisin oleva Pauli Pietilä (s. 1993) on esikoisteoksensa julkaissut runoilija, jolla on kokemusta open mic -esiintymisestä ja suomiräpistä Pale Varjele -taiteilijanimellä. Nyt tekstejä on saatettu kirjoihin ja kansiin, kun Kulttuurivihkot on julkaissut Pietilän kokoelman Kamikazekontakti.

Runot pyörivät jotenkin varsin arkisissa puitteissa. Korkealla ei lennetä, vaan kuvasto on kaupungin kaduilta ja kotoa, mutta myös vahvasti pään sisältä ja omista fiiliksistä. Runot vaihtelevat vähän lyhyemmistä välähdyksistä sellaisiin sivun-parin mittaisiin vyörytyksiin, jotka pärskyvät innokkaasti sivuilta. Otsikoita runoilla ei ole, ja niiden rajatkin ovat välillä vähän epämääräisiä. Lavarunoilijatausta näkyy tekstissä rytminä ja toistona; nämä runot on helppo ajatella lausuttaviksi.

taskutan hiekkaa rannalla
kuljen kotiini kaukaa
tuttuun, tuttuun
sumuun ja se solisee

Runoissa on lopulta hyväntuulista toiveikkuutta, joka tuntuu sopivan Youtubesta löytyvillä runovideoilla leppoisasti tekstejään lausuvalle Pietilälle. Ehkä hän on itse vähän se ”lempeä ääni radiossa joka kuuntelis ja kertois et / kyl menee / kyl menee”.

Ei siis hullumpi kokoelma tämä Kamikazekontakti. Ei nyt myöskään aivan sellainen mestariteos, joka jäisi pitkäksi aikaa mieleen asumaan, mutta näillä runoilla oli ehdottomasti hetkensä ja kokoelmassa on useita hyviä oivalluksia. Tästä on hyvä jatkaa.

päivät tehtiin meitä varten
kulmista haljenneille
anna auringon hioa säröt
pehmeiksi peukalolle
ja jos ei aurinkoa ole, usko
parhaansa sekin tekee, siellä se jo häämöttää

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...