Emine Sevgi Özdamar: Elämä on karavaaniseralji

Elämä on karavaaniseralji

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä turkkilainen tarina on tytön kasvutarina äidin kohdusta siihen, kun tyttö aikanaan muuttaa Saksaan. Matkan varrelle mahtuu monenlaista elämää eri puolilla Turkkia: tyttö asuu perheineen niin Istanbulissa, Anatolian syrjäseuduilla kuin arolla Ankaran lähistöllä. Tapahtumat ovat suurin piirtein omaelämäkerrallisia, kirjan tytöllä on paljon yhtymäkohtia Emine Sevgi Özdamarin omaan elämään.

Oltiin missä oltiin, perheen isä on yksi säätäjä, joka ei liiemmin onnistu pyrkimyksissään. Tytön elämässä tärkeämpiä hahmoja ovatkin äiti ja isoäiti, jotka ovat arjessa enemmän läsnä. Tytön maailma on täynnä värikkäitä ihmisiä, uskontoa, taikauskoa, Turkin yhteiskunnan mullistuksia ja kehityksiä. Elämässä on köyhyyttä, kurjuutta, mutta myös monenlaista henkistä rikkautta.

Tapahtumat vyöryvät päälle, Özdamarin tyyli on vahvan impressionistista. Kovin selkeää rakennetta ei ole, kirjassa vain tulvii värikylläisiä ja aistivoimaisia tapahtumia päälle. Tämä kirja maistuu, tuoksuu ja haisee. Luin ennen tätä Ginzburgin Kielen jota puhuimme ja molempia teoksia yhdistää samanlainen päällekäyvyys, jossa tapahtumia ei ole suotta kirjallisella rakenteella eroteltu toisistaan. Eletyn elämän kuvauksia molemmat, toki. Ginzburgin Italia oli helpommin lähestyttävä kuin Özdamarin maaginen Turkki, jossa on paljon taianomaista ja vain kummallista ainesta.

Saksaksi kirjoittava Özdamar on jatkanut elämäntarinaansa tämän esikoisteoksensa jälkeen kahdessa muussakin kirjassa, mutta niitä ei sitten ole enää suomennettu. Harmi sinänsä; vaikka Elämä on karavaaniseralji vähän vaikeaksi lukukokemukseksi osoittautuikin, olisin kyllä jatkanut tämän parissa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...