Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Pienen hauen pyydystys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pieni lampi, oikeastaan vain suonsilmä, vangitsee sulamisvesien juostessa kohti isompaa jokea joka kevät hauen, jolle ainoaksi tehtäväksi jää syödä lampi tyhjäksi ja odottaa pyytäjäänsä. Elinan on palattava kotiseudulleen Itä-Lappiin pyydystämään hauki joka kesäkuussa, tai muuten…

Elinan perässä on ylikonstaapeli Janatuinen, joka yrittää saada selkoa ilmeisesti linnuksi pukeutuneen ihmisen murhasta ja ruumiin hävittämisestä. Elina on vahva epäilty, mutta on muistettava, että nyt joudutaan syvälle Lapin salaisuuksien keskelle, jossa mikään ei ole mustavalkoista, ja jossa kokemattomalle käy taatusti huonosti.

Kahden onnistuneen novellikokoelman jälkeen Juhani Karila kokeilee nyt siipiään romaanikirjailijana; Pienen hauen pyydystys on tekijän esikoisromaani. Itä-Lapista itsekin kotoisin olevana Karila lienee hyvää pataa kaikkien peijoonien, metelien, hattaroiden ja muiden Pohjolan hirmujen kanssa, sen verran sulavasti hän niitä käsittelee. Parhaimmillaan Pienen hauen pyydystys on maistuvan murteisessa dialogissaan. Karila lataa omaperäisiin Lapin ukkoihin ja akkoihinsa muhevan kielen lisäksi sopivalla tavalla viiston humoristisia piirteitä.

Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys on kuin Tommi Liimatan, Mikko-Pekka Heikkisen ja Pasi Ilmari Jääskeläisen rakkauslapsi. Se on hauska, nokkela, kiinnostava ja koukuttava romaani maagisesta Lapin maasta, jossa asiat eivät ole ihan samoin kuin muualla. Itselleni Pienen hauen pyydystys nousee yhdeksi vuoden 2019 isoista kirjallisista kohokohdista, ja Juhani Karilan pisteet suosikkikirjailijoideni (kieltämättä melkoisen pitkällä) listalla sen kuin nousevat. Suursuositus!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...