Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta

J. R. R. Tolkienin mestariteos on modernin fantasiakirjallisuuden kulmakivi ja kaikkiaan erittäin vaikutusvaltainen teos. Se kertoo Keski-Maan fantasiamaailman vaiheista kolmannen aikakauden lopulla. Maailman mahtavin taikaesine, Sormusten Sormus, jonka paha Sauron loi alistaakseen maailman valtaansa, on pitkän kadoksissa olon jälkeen löytynyt ja p... Lue koko vinkki »
Númenorin tuho

Brian Sibley ja J. R. R. Tolkien: Númenorin tuho

Kun tieto uudesta J. R. R. Tolkienin kirjasta alunperin tuli, fanit ihmettelivät kuinka paljon julkaisematonta materiaalia Tolkienin jäämistöstä oikein löytyykään. Númenorin tuho ei kuitenkaan ole varsinaisesti ennestään julkaisematon, vaan sen sisältö on koostettu noin puolen tusinasta eri lähteestä. Sisältö on koostettu kronologisesti oikeaan ... Lue koko vinkki »
Lohikäärmeet

Johan Egerkrans: Lohikäärmeet

Johan Egerkrans on ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja, jonka töihin lukeutuu useita erilaisia mytologioihin ja hirviöihin keskittyviä kirjoja. Itselleni hän on tuttu ruotsalaisten Drakkar och Demoner- ja Nordiska väsen -roolipelien kuvituksesta. Lohikäärmeet on kattava läpileikkaus lohikäärmeiden mytologiaan kautta maapallon. Esimerkiksi raama... Lue koko vinkki »
Barbapapa/Barbapapan matka

Talus Taylor ja Annette Tison: Barbapapa / Barbapapan matka

Yksi käännetyn lastenkirjallisuuden kestotähtiä ovat Barbapapat. Nämä ovat vuosien varrella saaneet jatkuvasti uusia painoksia. Tämä on kääntökirja, joka sisältää kaksi ensimmäistä Barbapapa-kirjaa. Barbapapassa tarina alkaa kun Jaakon takapihalla maasta nousee erikoinen olento. Se on massiivisen kokoinen ja vaaleanpunainen. Erikoisin asia siinä... Lue koko vinkki »
Keskiajan hirviöt

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt

Harva asia on yhtä rikas kuin ihmisen mielikuvitus. Se on ensimmäinen asia, mikä minulle nousee mieleen Miikka Tammisen Keskiajan hirviöistä. Kirja käy lävitse mitä lennokkaampia uskomuksia aina päättömistä Blemmye-ihmisistä, eläinten sekoituksista vaikkapa tuttuun lohikäärmeeseen. Klassisistakin hirviöistä löytyy kerrottavaa, esimerkiksi lohikä... Lue koko vinkki »
Talo taivaansinisellä merellä

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Linus Baker on hyvä työssään MNHPO:lla eli Maagisen Nuorison Huolenpito-Osastolla. Hän on tarkka, järjestelmällinen ja objektiivinen. Linuksen työhön kuuluu käydä orpokodeissa ja laitoksissa, missä asuu nuoria maagisia lapsia. Hän seuraa ja raportoi paikkaa ja elinoloja Sääntöjen ja Määräyksien kirjan mukaan. Kotona Linuksella on kissa, auringonkuk... Lue koko vinkki »

Jeff Kinney: Maailman parhaan kaverin seikkailu

Jeff Kinney on maailman suosituimpia lastenkirjailijoita. Hänen Neropatin päiväkirja -sarjaansa on julkaistu neljätoista osaa ja niistä on tehty useita elokuvia. Neropatti-sarjan päähenkilö Greg on itsekeskeinen tolvana. Hän ei paljon muista välitä, mutta silti hän on onnistunut saamaan hyvin omistautuneen ystävän, Rowleyn. Maailman parhaan kave... Lue koko vinkki »

Marjut Hjelt ja Daga Ulv: Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin

Ihmisen ja hevosen yhteinen historia kattaa vuosituhansia joten ei ihme, että eri kulttuureista ja historian syövereistä löytyy hevosiin liittyviä myyttejä ja taruja vaikka millä mitalla. Hevosten ystäville Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin onkin erinomainen valinta, sillä se antaa monipuolisen kattauksen hevosiin liittyvää mytologiaa. ... Lue koko vinkki »
Pienen hauen pyydystys

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Pieni lampi, oikeastaan vain suonsilmä, vangitsee sulamisvesien juostessa kohti isompaa jokea joka kevät hauen, jolle ainoaksi tehtäväksi jää syödä lampi tyhjäksi ja odottaa pyytäjäänsä. Elinan on palattava kotiseudulleen Itä-Lappiin pyydystämään hauki joka kesäkuussa, tai muuten… Elinan perässä on ylikonstaapeli Janatuinen, joka yrittää saada s... Lue koko vinkki »

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Yksi jatkuvasti jossain määrin pinnalla oleva aihepiiri on mytologiat. Erityisesti kreikkalaiset ja skandinaaviset jumaltarut heräävät uusien tulkintojen muodossa. Harvoin näiden takana on kuitenkaan samanlaista mediavaikuttajaa kuin Neil Gaiman. Gaiman, joka on luonut mittavan uran sarjakuvien, kirjojen ja näiden filmatisointien parissa. Niistä hä... Lue koko vinkki »

Heikki Saure: Tonttu : Tarua & totta

Nykyään kun tonttu on kesytetty enimmäkseen avuliaaksi ja tottelevaiseksi Joulupukin apulaiseksi, voi olla vaikea uskoa, että ennen vanhaan tontulla pelotteleminen oli ihan käypä varoitus tottelemattomalle lapselle ja usein aikusellekin. Oikein ärsytettynä tonttu saattoi jopa syyllistyä murhaan tai muuhun fyysiseen vahingontekoon, jos talon tavat e... Lue koko vinkki »

Ville Ranta: Kuningas menettää päänsä

Kuninkaanlinnan katto vuotaa, mutta kuningasta ei enää juurikaan kiinnosta. Kolme aikuistuvaa tytärtä viettävät aikansa Snapchatin ja Instagramin kanssa, narri ei ole hauska (vaan pahan maaherran karannut vaimo). Jotain tehdäkseen kuningas lähtee rymyretkelle pastorin kanssa, mutta huonostihan siinäkin käy, papille ainakin. Valkoisen heteromiehen e... Lue koko vinkki »

Umberto Eco: Baudolino

1150-luvulla Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Fredrik Barbarossa eksyi sankassa sumussa sotaretkellä Italian maaseudulla. Hänet löysi nokkela nuorukainen nimeltä Baudolino, johon Fredrik tykästyi niin paljon, että teki hänestä ottopoikansa. Lähes 50 vuotta myöhemmin neljäs ristiretki on saavuttanut Konstantinopolin, jossa sekavi... Lue koko vinkki »
Tummanhopeinen meri

Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri

Neljä vuotta sitten eräs eristyneen Parlan saaren asukkaista hukkui ja yhteisö on vieläkin järkyttynyt tapahtumasta, kukin omalla tavallaan. Siksi onkin omituista, kun eräänä aamuna saaren tuskin näkyvästä poukamasta löytyy rannalle ajautunut mies. Onneksi hän on vielä hengissä ja hänet kuljetetaan nopeasti sairaanhoitajan huomaan. Kuten tavallista... Lue koko vinkki »

Kirsti Mäkinen: Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita

Satuja kerrotaan lapsille, ja niissä on yleensä onnellinen loppu tai opetus. Tarut ovat satujen alkuperiä, joita on suusta suuhun kerrottu jopa vuosisatojen ajan. Kruunupäiseen käärmeeseen on koottu suomalaisia kansantaruja, jotka ovat karuja ja jopa pelottavia On hienoa, että tarinat on saatu kansien väliin: Suomi on täynnä taruja joissa kuvast... Lue koko vinkki »

Jaana Aalto ja Marjut Hjelt: Lumoava haltijakansa

Lumoava haltijakansa on tarinoita ja tietoa kasvien haltioista. Kirja on paitsi lumoava, myös todella kaunis. Jaana Aallon kuvitus on hivelevä, niin pehmeän kaunista. Ei ainoastaan silmälle, vaan myös käsille, sillä tämä kirja on kivan tuntuinen. Kirja käsittelee puiden ja pensaiden haltijoita, kukkakasvien ja lääkekasvipenkin keijukaisia, jäkäl... Lue koko vinkki »
Ennen päivänlaskua ei voi

Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi

Peikkoja on ollut aina olemassa, vaikka ensimmäinen tieteellisesti pätevä havainto tästä skandinaavisesta suurpedosta tehtiinkin vasta vuonna 1907. Peikoista tiedetään kuitenkin melko vähän, niin huomaamattomasti ja hiljaa ne elävät metsien luoksepääsemättömissä loukoissa. Kansantarustomme on kuitenkin rikas peikkoperinteen suhteen. Nyt peikot ovat... Lue koko vinkki »

Sami J. Anteroinen: Yliluonnollinen luonnonhistoria

Yliluonnollinen luonnonhistoria on tähän mennessä kuusiosainen teossarja. Sami J. Anteroinen on kirjoittanut herkullisen hersyvällä tyylillä nämä ihanan valloittavat kirjat, joita ovat Keijut, Peikot, Tontut, Menninkäiset, Maahiset ja Näkki. Lupsakan ja mielenkiintoisen kerronnan kruunaa Elena Klykovan aivan loistava kuvitus. Kirjoissa kerrotaan... Lue koko vinkki »