Uenon asema

Yū Miri: Uenon asema

Uenon asema on iso rautatieasema Tokiossa. Sen kautta kulkee paitsi paljon työmatkaliikennettä, sieltä ovat perinteisesti lähteneet myös Pohjois-Japaniin suuntaavat pitkän matkan junat. Aseman lähistöllä on Uenon puisto, Japanin suosituin kaupunkipuisto, jossa vierailee vuosittain yli kymmenen miljoonaa kävijää. Puistossa on useita museoita ja muit... Lue koko vinkki »
Elämäni kansalaisena

Auli Viitala: Elämäni kansalaisena

Auli Viitala on saanut YLE:n kolumnistina edustaa köyhiä ihmisiä ja kirjoittaa köyhän äänellä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kuten Viitala teoksessaan avaa, hän on syntynyt keskiluokkaiseen opettajaperheeseen, jossa vallitsi kuitenkin jotenkin työväenluokkainen henki. Hänen oma elämänsä oli tavallisen keskiluokkaista, kunnes sairastuminen ja... Lue koko vinkki »
Toiste en suostu katoamaan

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Emilia Kukkalan esikoisromaani Kaiken jälkeen oli hilpeä ja haikea vaellusromaani, jossa Prisman kassa ja pitkän linjan punkkari Laina lähtee reissuun etsimään itseään. Perinteisen miehekkäässä roolissa nähtiin nainen ja kirja oli muutenkin hyvin raikas ja raivokas. Nyt Kukkala on sukunimeltään Männynväli ja tyylilajina on romaanin sijasta essee... Lue koko vinkki »
Nuoruus

Tove Ditlevsen: Nuoruus

Tove Ditlevsen (1917–1976) oli tanskalainen kirjailija, jonka elämä päättyi itsemurhaan. Ihastuin hänen tyyliinsä luettuani Kööpenhamina-trilogian en­simmäisen osan Lapsuus. Niinpä jäin odottamaan tätä toista osaa Nuoruus. Ditlevsenin kerronta on suoraa ja paikka paikoin nousee hymy huulille. Hän asuu vanhempiensa luona, saa oman "huoneen", jok... Lue koko vinkki »
Nomadland

Jessica Bruder: Nomadland : Surviving America in the Twenty-first Century

Nomadland on viime aikoina viihtynyt otsikoissa, voittihan kirjaan perustuva elokuva kolme Oscaria, mukaan lukien parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka elokuva onkin päähenkilönsä osalta fiktiivinen, lukeutuu itse kirja tukevasti tietokirjallisuuden puolelle. Jessica Bruderin reportaasikirja kertoo amerikkalaisen keskiluokan murtumisesta ja uuden alakul... Lue koko vinkki »

Hallie Rubenhold: Viisi : Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

Onkohan kenestäkään murhaajasta kirjoitettu niin paljon kuin Viiltäjä-Jackistä? Aiheesta tuntuu löytyvän loputtomasti kirjallisuutta, mutta siitä huolimatta eräs seikka murhiin liittyen on jäänyt omituisen vähälle huomiolle – nimittäin itse uhrit. Itse muistan lukeneeni uhreista oikeastaan vain sen, että he olivat prostituoituja, mutta Hallie Ruben... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Ruusuköynnös

Eila Pennanen: Ruusuköynnös

Kuopio-sarjaa lukiessani palautui mieleen, että olihan minulla Tampere-trilogiakin kesken. Edellisen osan lukemisesta on jo puolitoista vuotta, joten olikin korkea aika hypätä taas 1910-luvun Tampereelle katsomaan, mitä kaupunkiin kuuluu. Sarjan pääosassa on Hilma Pätönen eli Himmu, joka elelee miehensä Huugon kanssa perusporvarillista elämää, n... Lue koko vinkki »
Jään ja tulen kevät

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan kolmannessa osassa eletään välirauhan aikaa. Elämä on työteliästä ja toimeliasta ja se näkyy myös Tuomen perheessä. Anna päätyy palkkatyöhön ja saa hieman omaa vapautta ja itsenäisyyttä kodin ulkopuolella. Lassi alkaa pikkuhiljaa toipua sodan kauhuista ja palautua elävien kirjoihin ja Hildakin hakee sijaansa maailmassa ... Lue koko vinkki »
Rautayöt

Sirpa Kähkönen: Rautayöt

Rautayöt jatkaa Mustien morsianten aloittamaa Kuopio-sarjaa. Kirjaa kutsutaan itsenäiseksi, mutta suosittelen lämpimästi aloittamaan Mustista morsiamista – tämä on kyllä parempi ja vetävämpi kirja, mutta osin varmasti siksi, että Anna Tuomi ja hänen lähipiirinsä ovat jo edellisestä osasta tuttuja. Eletään vuotta 1940, välirauhan aikaa. Lassi Tuo... Lue koko vinkki »
Koreuden tähden

Eila Pennanen: Koreuden tähden

Koreuden tähden on suoraa jatkoa Himmun rakkaudet -kirjalle. Himmulla on nyt mies, Huugo, jonka rouvana hän elelee Nalkalassa. Mies käy töissä, Himmu viettää kotirouvan elämää, työ Varosen fasterin kaupassa on takana. Nuoren rouvan elo ei ole aivan huoletonta. Päänvaivaa tulee anopista ja Huugon siskosta Ainosta, jotka molemmat pyörivät Himmun j... Lue koko vinkki »
Chavs : The Demonization of the Working Class

Owen Jones: Chavs : The Demonization of the Working Class

Owen Jonesin Chavs: The Demonization of the Working Class on vasemmistolaisen toimittajan tietokirja, joka pyrkii perustelemaan, miksi stereotypia alaluokan moraalittomuudesta ja laiskuudesta edistää taloudellista syrjäytymistä. Owen Jones pyrkii kattavalla ja monipuolisella aineistolla osoittamaan, että Iso-Britanniassa on yhä olemassa taloudel... Lue koko vinkki »

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Olin jo aikaisemmin laittanut merkille Sirpa Kähkösen Suomen lähihistoriaan perustuvan Kuopio-sarjan ja sen saamat hyvät arvostelut, mutta vasta kun kuulin hänen jutusteluaan elokuisessa illassa, sain vihdoin aikaiseksi hakea teokset käsiini. Savonia-palkittu Mustat morsiamet on sarjan ensimmäinen, itsenäinen osa, ja se sijoittuu 1920- ja 1930-luvu... Lue koko vinkki »