Eila Pennanen: Ruusuköynnös

Ruusuköynnös

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuopio-sarjaa lukiessani palautui mieleen, että olihan minulla Tampere-trilogiakin kesken. Edellisen osan lukemisesta on jo puolitoista vuotta, joten olikin korkea aika hypätä taas 1910-luvun Tampereelle katsomaan, mitä kaupunkiin kuuluu.

Sarjan pääosassa on Hilma Pätönen eli Himmu, joka elelee miehensä Huugon kanssa perusporvarillista elämää, niinkuin kirjassa kuvataan: “Rantaset olivat hiukan samanlaisia kuin Pätöset: herrahtavia lukumiehiä. Pätöset vain olivat herran ja työläisen rajaviivan herrapuolella[…]”.

Rauhallinen porvarillisuus on kuitenkin kaukana, kun Huugon sisko Aino saa aviottoman lapsen, siinähän menee sitten Huugon ja Himmunkin maine samalla, niin kauhistuttavaa oli aviottoman lapsen saaminen sata vuotta sitten. Vielä kun Aino julkaisee romaanin, jossa kertoo verhotusti tapahtumista – skandaali on valmis!

Toisessa pääosassa on sitten Tampere ja erityisesti työväen elämä. Ruusuköynnöksessä kaksi pääasiaa ovat 1910-luvun isot lakot kaupungin suurilla tehtailla ja toisaalta Johanneksen kirkon valmistuminen – kirkon taideteoksethan puhuttivat jo Koreuden tähden -kirjassa ja nyt ne saavat lopullisen tuomionsa.

Ainon ja teatterinero Jorma Langfeltin välisellä romanssilla ja skandaalilla on juurensa tosielämässä: tapahtumien esikuvana ovat toimineet Eila Pennasen täti Ain’Elisabet Pennanen ja Aarne Orjatsalo.

Kirjan lopuksi Pennanen kiittelee ystäviä ja tukijoita siihen malliin, että trilogian voisi hyvinkin kuvitella päättyvän tähän. Vaan eipäs päätykään! Kolmetoista vuotta myöhemmin Pennanen palasi taas Himmun pariin ja kirjoitti vielä toiset kolme kirjaa tarinan jatkoksi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Kertoisitko mitkä kirjat ovat Pennasen Kuopio-sarjaa ja ystävällisesti luettele nuo kuusi Himmu-kirjaa järjestyksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...