Järjellä ja tunteella

Ritva Ylönen: Järjellä ja tunteella

Onpa ihanaa, että Ritva Ylönen, joka julkaisi vuonna 2019 runoilija Saima Harmajan elämäkerran, on nyt tarttunut myös hänen äitinsä tarinaan. Laura Harmajan meriitit kun eivät suinkaan jää pelkkään äidinrooliin, vaan hän oli monessa mielessä merkittävä ja uraauurtava toimija suomalaisessa tiede- ja kulttuurihistoriassa. Kuten teoksen pitkä alanimek... Lue koko vinkki »
Äitimaa

Olga Kokko: Äitimaa

Olga Kokolta ilmestyi vuonna 2019 kirja Munametsä, joka oli minusta ihan hervottoman hyvä. Niinpä tartuin heti tähän uusimpaan Äitimaa-kirjaan ja olipa taas mahtava lukukokemus. Päähenkilö on Lumi, joka nelikymppisenä on viettänyt hulvatonta sinkkuelämää. Hänellä on paras ystävä Salla, jota hän ihailee ja jonka seurassa on aina viihtynyt. Huumo... Lue koko vinkki »
Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »
Tulit luokseni kutsumatta

Fiona ‘Elōne: Tulit luokseni kutsumatta

Noissa hetkissä hänen kipunsa pakenee suun kautta. Hän hyökkää silmittömästi ketä tahansa tielleen osuvaa kohti, mutta hän on itse oman surunsa suurin uhri. Hän ei tiedä, ettei minussa ole mitään, mikä ei olisi mennyt pirstaleiksi jo vuosia sitten. Olen hänelle tuntematon, mutta minä olen kantanut hänen pahaa oloaan mukanani jo vuosia. Esikoiski... Lue koko vinkki »
Euforia

Elin Cullhed: Euforia : romaani Sylvia Plathista

Tämä kirja oli minulle henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen, ja odotin sen ilmestymistä kovasti. Olen jo vuosia ollut intohimoinen Sylvia Plath -fani, lukenut useita hänestä tehtyjä elämäkertoja ja tutkimuksia sekä tietenkin uudestaan ja uudestaan hänen omaa valitettavan suppeaksi jäänyttä tuotantoaan. Kirjahyllyssäni on itse asiassa – L.M.... Lue koko vinkki »
Ettei yötä enää

Maiju Pohjola: Ettei yötä enää

jotakin ehkä tietäisin,H41+4, I-para. Tullut säännöllisten supistusten vuoksi. Kertoo supistuksia tulevan noin 5 min välein.olinhan siellä minäkin Haminalainen runoilija Maiju Pohjola (s. 1990) törmäyttää teoksessaan erilaisia kirjoituksia käsitellääkseen synnytystä, synnytyksen jälkeistä masennusta ja äitimyytin kiemuroita. Kun runossa vier... Lue koko vinkki »
Veteen syntyneet

Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet

Eeva on kotoisin pienestä kylästä jostain kaukaa pohjoisesta. Hän on palannut kotikyläänsä neljän vuoden poissaolon jälkeen. Kylän elämä on pyörinyt runsaskalaisen joen ympärillä, mutta joki on edelleen tyhjänä kaloista. Kukaan ei enää kalasta, paitsi Eevan isäpuoli Eino ja velipuoli Alarik, eivätkä hekään mitään kalaa enää saa. Eeva on tullut t... Lue koko vinkki »
Kasvukausia

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia : kirjoituksia äitiydestä

Äitiys on runsas aihe, joka ei hetkessä tyhjene. Siitä todistaa myös tämä Ida Pimenoffin toimittama kolmentoista esseen kokoelma, jonka kirjoittajat käsittelevät äitiyttä ja vanhemmuutta monista eri näkökulmista. Kirjoittajat ovat enimmäkseen naisia, mutta mukana on myös kaksi miestä. Ihan jokaista näkökulmaa mukaan ei ole saatu, niin toteaa Pim... Lue koko vinkki »
Metsässä juoksee nainen

Elina Airio: Metsässä juoksee nainen

Metsässä juoksee nainen on Elina Airion esikoisteos. Kuuntelin Takakansi-podcastista kirjaa käsittelevän jakson ja sen perusteella tämä nousi kyllä ehdottomasti lukulistalle. Nyt kun kirja on luettu, en voi kuin hämmästellä, millaisen kirjan juuri luin. Kirjan pääosissa on kaksi naista. Nimetön päähenkilö työskentelee perhe­valmentajana yksityis... Lue koko vinkki »
Tyttöjen vuosisadat

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat : Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Minkälaista oli menneisyydessä kasvaa tytöstä naiseksi? Tähän kysymykseen vastaa Tyttöjen vuosisadat, joka johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta aina 1800-luvulle niin Suomessa, Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Henna Karppinen-Kummunmäki syventyy kirjassaan tyttöjen kasvatukseen ja koulutukseen, mutta myös huvituksiin ja ystävyyssuhte... Lue koko vinkki »
Kaski

Karoliina Tervonen: Kaski

Kaski on Karoliina Tervosen (s. 1983) esikoisteos. Se on neljästä runosta koostuva kokoelma, jonka osaset nivoutuvat yhteen isommaksi kokonaisuudeksi, sen verran niissä esiintyy samoja elementtejä ja aiheita. Tyyliltään Kaski on hyvin ilmavaa ja kepeää runoutta, jossa säkeet putoilevat aukeamille sinne tänne, vähän kerrassaan. Kaskenpolttaminen ... Lue koko vinkki »
Ilmajuuret

Sirpa Kyyrönen: Ilmajuuret

Runouden saralla monella tavoin ahkeroiva Sirpa Kyyrönen (s. 1978) on kirjoittanut tähän mennessä neljä runokokoelmaa, joista tämä kolmas palkittiin Tanssiva karhu -palkinnolla. Ilmajuuret on muodoltaan melko tavanomainen nykyrunokokoelma, ei mitään liian mutkikasta tai haastavaa, mutta sisältö herättää kyllä ajatuksia. Lämpeneminen repii kraatt... Lue koko vinkki »
Perheen jäljillä

Johanna Ilmakunnas ja Anu Lahtinen (toim.): Perheen jäljillä : Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400–2020

Nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perinteiseen perheeseen liitetään sellaisia asioita kuin turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus. Monessakin mielessä nämä mielikuvat ovat kuitenkin harhaanjohtavia, pikemminkin 1800-luvun porvarillisen yhteiskunnan konstruktioita, kuin todellisuutta. Vastoin yleistä luuloa uusperheet olivat ensinäkin vars... Lue koko vinkki »
Rose Napolitanon yhdeksän elämää

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää

Lasten hankinta on yksi ihmiselämän suurimmista päätöksistä, johon liittyy helposti suuria tunteita, oli asiasta sitten mitä mieltä tahansa. Lapsenhaluisten ja vapaaehtoisesti lapsettomien välillä on herkästi iso ristiriita. Lapsen saamista ei voi täysin ymmärtää ellei sitä itse ole kokenut ja toisaalta lapsettomalle harva asia raivostuttaa kuin "e... Lue koko vinkki »
Kaleidoskooppi

Niina Hakalahti: Kaleidoskooppi

Kaleidoskooppi on pieni ja tiivis romaani, joka kertoo Anni Vuoresta, 37-vuotiaasta filosofian tohtorista, joka pitkän lapsettomuuden jälkeen saa miehensä Juhon kanssa kauan odotetun lapsen, Johanneksen. Ennen lasta Annin ja Juhon elämä on ollut onnellista ja tyylikästä. Anni on tehnyt parisuhteessa luokkanousua, Juho on selvästi hienommasta suvust... Lue koko vinkki »
Kohtu on kaunein sana

Katri Kiukas: Kohtu on kaunein sana

"Esseitä hoivasta, kumouksesta ja elämästä äitinä", kiteyttää alaotsikko. Yhteiskunnallista Latteäiti-perheblogia pitänyt Katri Kiukas pohtii esseissään hoivaa ja äitiyttä. Näkökulma on feministinen ja yhteiskunnallinen ja sävy vahvasti kriittinen esimerkiksi palkkatyön pyhyyttä ja hoivatyön vähäarvoisuutta kohtaan. Kuinka 13-vuotiaasta, joka ei... Lue koko vinkki »
Suruttomat

Venla Hiidensalo: Suruttomat

Kun eno onkin isä; eikä mamma olekaan äiti, vaan on täti ja pappa siis tädin mies. Näin ollen serkku onkin sisko! Ja oikea äiti on kuollut. Romaanin juonta voin huoletta avata, koska kaikki tuo on yleisesti tiedossa, Wikipediassakin. Sitä paitsi alussa kertomani ei ole pääasia, vaan pääasia on oikea äiti, Helmi Vartiainen. Helmi on tämän retkuta... Lue koko vinkki »
Kaikki kadonneet

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet

Satu Vasantola debytoi kirjailijana vuonna 2018 romaanillaan En palaa takaisin koskaan, luulen. Se sai muun muassa Kiitos kirjasta -palkinnon, mutta onneksi rima toisen teoksen kirjoittamiseen ei noussut Vasantolalle liian korkeaksi. Hyvä todellakin niin, sillä Kaikki kadonneet on aidosti kiitettävä kirja sekin. Annu on pieni tyttö Keravalta, el... Lue koko vinkki »
Itsepä tilasit

Maija Kajanto: Itsepä tilasit

Maija Kajanto jatkaa tarinaa esikoisroomaaninsa Mittoja ja tilaustöitä henkilöiden ja paikkojen parissa uudessa romaanissaan Itsepä tilasit. Titta Jokisalo on edelleen menestyvä viestintäpäällikkö pk-yrityksessä ja elämässä on noin päällisin puolin kaikki mallillaan. Idylliseen arkeen tulee kuitenkin iso särö yrityskaupan muodossa, jossa iso konser... Lue koko vinkki »
Lajityypillistä käyttäytymistä

Sami Hilvo: Lajityypillistä käyttäytymistä

Farietin äiti Ritva Ö-Brzęczyszczykiewicz on päättänyt saada tyttären ihan riippumatta siitä, mitä lapsen jalkovälistä löytyy. Ritva on kammottava äiti, Farietin kasvatus muistuttaa lähinnä heitteillejättöä, väkivaltaa ja täyttä välinpitämättömyyttä. Puolalainen merimiesisä on suurimman osan ajasta poissa kotoa, kunnes katoaa kokonaan jonnekin maai... Lue koko vinkki »