Maiju Pohjola: Ettei yötä enää

Ettei yötä enää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

jotakin ehkä tietäisin,
H41+4, I-para. Tullut säännöllisten supistusten vuoksi. Kertoo

supistuksia tulevan noin 5 min välein.
olinhan siellä minäkin

Haminalainen runoilija Maiju Pohjola (s. 1990) törmäyttää teoksessaan erilaisia kirjoituksia käsitellääkseen synnytystä, synnytyksen jälkeistä masennusta ja äitimyytin kiemuroita. Kun runossa vierekkäin asettuvat ylle siteeratun esimerkin tapaan Vänrikki Stoolin tarinat ja kliininen lääkärikieli, tavoitetaan jotain kiinnostavaa.

Kokoelma liikkuu ajassa ennen ja jälkeen synnytyksen. Sen unipäiväkirjat piirtävät uuvuttavaa kuvaa lapsivuodeajan loputtomasta väsymyksestä. Kirja kuvaa synnytykseen ja äitiyteen kytkeytyvää väkivaltaa eri näkökulmista. On synnytykseen liittyvä leikkaaminen ja kajoaminen, toisaalta ”läimit kasvojasi ettet lasta / hän itkee kuin tulisi osutuksi”.

Erilaiset tekstilajit ja rekisterit kolisevat vastakkain mielenkiintoisilla tavoilla. Ettei yötä enää tarjoaa yllätyksiä, oivalluksia ja kiinnostavia havaintoja. Äitiyden vaikeudesta on hyvä puhua ja siitä, mitä yhteiskunnan äitipuheen taustalla on, ja tähän keskusteluun tämä runokokoelma ottaa kantaa raikkaasti.

Pohjolan esikoiskokoelmaa Lautuma (2020) olen vasta selaillut, mutta siihenkin on selvästi syytä perehtyä.

kertaan kerroksia, käyn läpi mutta päivässä ei ole tiehyttä tälle
huuhdon valkoista kohinaa
jatkuvalla toistolla, olla, alla

kaikki kuvat jotka jäivät liimaamatta
lapsuuteni modeemi, yhdistämisäänet

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...