Teresa Wong: Dear Scarlet : The Story of my Postpartum Depression

Osta kirja itsellesi

Ensimmäisen synnytyksensä jälkeen Teresa Wong vajosi synkkään paikkaan. Masennus ja itsetunto-ongelmat menivät niin pahaksi, että pian koko olemassaolo kiteytyi vain hengissä pysymiseen, yksi päivä kerrallaan. Tästä kokemuksesta Wong teki sarjakuvamuistelman, joka on kirjoitettu ikään kuin kirjeenä Wongin esikoislapselle.

Vaikka sarjakuva onkin omistettu lapselle, joka oletettavasti myös tulee tulevaisuudessa lukemaan teoksen, tuntuu sarjakuva yllättävän rehelliseltä. Ikävät fyysiset muutokset synnytyksen jälkeen, imetyksen kivuliaisuus, ja ennen kaikkea se tunne, että yhteys lapseen ei olekaan rakkautta ensi silmäyksellä. Seurauksena ovat loputtomat itsesyytökset ja huono omatunto, kun niinkin luonnollinen ja muille helppo asia kuin äitiys, ei millään tunnu luonnistuvan.

Aihe ei ole itselleni omakohtaisesti tuttu, mutta sillä ei ole erityisesti väliä, sillä Wong osaa pukea tunteensa hyvin samastuttavaan muotoon. Vaikka sarjakuvan piirustustyyli on erittäin yksinkertaista, ehkä jopa aavistuksen kömpelöä, ei se pääse häiritsemään, sillä kerronta itsessään on kuitenkin hyvin hallussa.

Dear Scarlet onnistuu olemaan hyvin koskettava ja samastuttava sarjakuva, jota voi erityisesti suositella synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiville, mutta en epäile etteikö tämän lukemisesta olisi hyötyä myös ihmisille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta asiasta. Onhan synnytyksen jälkeinen masennus kuitenkin ilmiönä hyvin yleinen, joten keskustelua aiheesta soisi olevan enemmänkin.

 

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...