Teresa Wong: Dear Scarlet : The Story of my Postpartum Depression

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ensimmäisen synnytyksensä jälkeen Teresa Wong vajosi synkkään paikkaan. Masennus ja itsetunto-ongelmat menivät niin pahaksi, että pian koko olemassaolo kiteytyi vain hengissä pysymiseen, yksi päivä kerrallaan. Tästä kokemuksesta Wong teki sarjakuvamuistelman, joka on kirjoitettu ikään kuin kirjeenä Wongin esikoislapselle.

Vaikka sarjakuva onkin omistettu lapselle, joka oletettavasti myös tulee tulevaisuudessa lukemaan teoksen, tuntuu sarjakuva yllättävän rehelliseltä. Ikävät fyysiset muutokset synnytyksen jälkeen, imetyksen kivuliaisuus, ja ennen kaikkea se tunne, että yhteys lapseen ei olekaan rakkautta ensi silmäyksellä. Seurauksena ovat loputtomat itsesyytökset ja huono omatunto, kun niinkin luonnollinen ja muille helppo asia kuin äitiys, ei millään tunnu luonnistuvan.

Aihe ei ole itselleni omakohtaisesti tuttu, mutta sillä ei ole erityisesti väliä, sillä Wong osaa pukea tunteensa hyvin samastuttavaan muotoon. Vaikka sarjakuvan piirustustyyli on erittäin yksinkertaista, ehkä jopa aavistuksen kömpelöä, ei se pääse häiritsemään, sillä kerronta itsessään on kuitenkin hyvin hallussa.

Dear Scarlet onnistuu olemaan hyvin koskettava ja samastuttava sarjakuva, jota voi erityisesti suositella synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiville, mutta en epäile etteikö tämän lukemisesta olisi hyötyä myös ihmisille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta asiasta. Onhan synnytyksen jälkeinen masennus kuitenkin ilmiönä hyvin yleinen, joten keskustelua aiheesta soisi olevan enemmänkin.

 

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 180 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...