Niina Hakalahti: Kaleidoskooppi

Kaleidoskooppi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaleidoskooppi on pieni ja tiivis romaani, joka kertoo Anni Vuoresta, 37-vuotiaasta filosofian tohtorista, joka pitkän lapsettomuuden jälkeen saa miehensä Juhon kanssa kauan odotetun lapsen, Johanneksen. Ennen lasta Annin ja Juhon elämä on ollut onnellista ja tyylikästä. Anni on tehnyt parisuhteessa luokkanousua, Juho on selvästi hienommasta suvusta, mutta Anni on korkeasti koulutettuna sopeutunut ainakin päällisin puolin osaksi Juhon perheen hienompaa elämää. Lapsi kuitenkin muuttaa kaiken.

Alku on normaalia vauvaperheen elämää, ehkä vähän vaikeaa vain. Johanneksella on koliikkia, vauva-arki ei ole ihanteellisen sujuvaa ja mutkatonta. Kun vaikeudet vain jatkuvat ja päälle kasaantuu uusia vaikeuksia, Annin elämä alkaa muuttua raskaammaksi ja raskaammaksi. Vaikeudet Johanneksen kanssa alkavat kuormittaa Annin ja Juhon avioliittoakin, kun Juho tuntuu pakenevan töihinsä ja on vaikeammin tavoitettavissa, joten kun päiväkodista tai koulusta otetaan yhteyttä, Anni on se, jonka on joustettava. Lopulta elämässä kaikki tuntuu pyörivän lapsen erityisvaikeuksien ympärillä.

Perhetaustojen erotkin korostuvat, kun vaikeudet lisääntyvät. Juhon hienostuneille vanhemmille Johanneksen hankaluus on selvästi vaikeampi asia kuin Annin äidille, jolle mutkattomampi suhtautuminen vaikeaan lapseen tulee luontevammin. Asiaa ei auta Juhon sisarusten perhe-elämän kaikkinainen täydellisyys. Luokkaerot kuormittavat suhdetta entisestään. Vaikeuksia lisää sekin, ettei lapsen vaikeudelle ole mitään helposti omaksuttavaa diagnoosia, kyseessä on vain mutkikkaalla tavalla vaikea lapsi.

Kaleidoskooppi on vaikuttava kirja. Se on lyhyt, alle 200 sivua, mutta Niina Hakalahti on silti onnistunut tiivistämään siihen melkein 40 vuotta Annin elämää, ajalta ennen lapsen syntymää epilogiin, jossa vilahtaa parikymppisen Johanneksen elämää kaiken tapahtuneen jälkeen. Tapahtumat etenevät nopeasti, Hakalahti näyttää lukijalle katkelmia matkan varrelta. Elämän toisteisuus tulee hyvin ilmi, ilman että kirja on toisteinen. Viiltävän hieno kirja!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...