Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Xinran on kiinalainen toimittaja, joka 1980-luvun lopusta alkaen piti suosittua radio-ohjelmaa Yötuulen sanoja, johon tavalliset kiinalaiset naiset saattoivat ottaa yhteyttä ja kertoa ongelmistaan. Työnsä puitteissa Kiinassa, sekä myöhemmin länsimaissa, Xinran on törmännyt ihmiskohtaloihin, joita harva länsimaalainen ihminen uskaltaisi kuvitellakaan.

Kiinan kadotetut tyttäret sai alkunsa kysymyksestä, ketkä oikein ovat niiden lukuisten ulkomaille adoptoitujen kiinalaistyttöjen äitejä. Miksi he luopuivat lapsestaan ja mitkä kulttuuriset paineet ovat vaikuttaneet tyttöjen hylkäämiseen, tai useissa tapauksessa jopa suoranaiseen surmaamiseen.

Kirja sisältää kymmenen enemmän tai vähemmän karmeaa elämäntarinaa. Toisin kuin länsimaissa usein ajatellaan, yhden lapsen politiikka ei suinkaan ole ainoa syy tyttölapsien hylkäämiseen. Paljon painoarvoa on köyhyyden lisäksi myös maaseudun perinteisellä uskomuksella, jonka mukaan esikoisen tulee aina olla poika, ja näin ollen vasta pojan jälkeen syntyneet tytöt saavat jäädä henkiin.

Eräässä mieleenpainuvassa kertomuksessa pariskunnalla ei ollut tulemista kotikyläänsä ilman poikapuolista perillistä. Niinpä pariskunta matkusteli ympäri Kiinaa viranomaisia vältellen ja useita synnytyksiä läpikäyden, hyläten syntyneet tyttäret matkan varrelle.

Xinran käy läpi kipeitä muistojaan myös omaan äitisuhteeseensa liittyen. Lapsuus kulttuurivallankumouksen aikaan oli henkisesti kovaa aikaa, joka ei mahdollistanut normaalien perhesiteiden syntymistä. Tästä kokemuksesta syntyi kaipuu ymmärtää äidinrakkautta ja etsiä sitä sieltäkin, mistä sitä ensi näkemältä ei uskoisi löytyvän.

Kaunis ja sydäntäsärkevä kirja äidinrakkaudesta ja perheen merkityksestä, suosittelen!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...