Puolikuu

Chi Zijian: Puolikuu

Evenkeistä en ennen Puolikuu-romaania tiennyt mitään. Nyt kun pääsin kuuntelemaan 90-vuotiasta evenkinaista, tiedän jotain. Evenkinainen istuu oman kotansa tulisijan äärellä ja minä luen kirjan omassa kodissani. Niin elävästi ja moniaistisesti evenkinainen pitkää elämäänsä ja heimonsa vaiheita monen sukupolven ajalta muistelee, että kirjaa luk... Lue koko vinkki »
Suuri harppaus huipulle

Mikko Knuutila: Suuri harppaus huipulle : Kiinan tie urheilun supervallaksi

Usein sanotaan, että urheilua ja politiikkaa ei saisi sekoittaa. Kenties niin, mutta käytännössä ne ovat sitä kuitenkin aina tehneet, kuten reippaat sata vuotta sitten kun Hannes Kolehmainen juoksi Tukholman kesäolympialaisissa Suomen maailmankartalle. Myös Kiinalle urheilu on ollut osa taistelua saada kansainvälistä tunnustusta, ja vaikka nykyään ... Lue koko vinkki »
Agentti Sonja

Ben Macintyre: Agentti Sonja : äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

Toissa vuonna ilmestyi Ben Macintyren tietokirja kirja Vakooja ja petturi, joka oli oikein erinomainen. Jos mahdollista, Agentti Sonja on kuitenkin vieläkin parempi. Itse asiassa mietin tätä lukiessani, että on ihme jos aiheesta ei jossain vaiheessa ilmesty televisiosarjaa tai elokuvaa sillä Sonjan, oikealta nimeltään Ursula Kuczinskin, elämä sopis... Lue koko vinkki »
Jättömaa

Chen Qiufan: Jättömaa

Harvemmin tulee erikseen noteerattua kirjojen kansia, mutta nostetaan nyt heti Tuomo Parikan upea kansi esille: se huutaa kyberpunkia kaikessa violetinpinkissä loisteessaan. Kansi on todella kutsuva. Välillä tuntuu, että kiinalainen kirjallisuus on yhtä kulttuurivallankumouksen kertaamista. Onneksi näin ei ole, vaan muutakin suomeksi saadaan. Jä... Lue koko vinkki »
Vaarin onkivapa

Gao Xingjian: Vaarin onkivapa

Tie kiinalaisen kirjallisuuden parissa jatkuu. Edellinen Gao Xingjianilta lukemani kirja, Vapaan miehen raamattu, ei täysin maistunut, mutta päätin silti tarttua Vaarin onkivapaan, koska suomennettua kiinalaista kirjallisuutta ei liiaksi asti ole ja kiinalaisuuden ymmärtäminen kiinnostaa. Niinpä siis rohkeasti kohti Kiinaa! Vaarin onkivapa on no... Lue koko vinkki »
The Chief Witness

Alexandra Cavelius ja Sauytbay Sayragul: The Chief Witness : Escape from China’s Modern-Day Concentration Camps

Sayragul Sauytbay kutsuu itseään kirjan alussa onnekkaaksi ihmiseksi. Lapsuus pienessä kazakkiyhteisössä Kiinan maaseudulla toi mukanaan omat vaaransa, aina vaarallisista jyrkänteistä ja myrkkykäärmeistä alkaen, mutta kuin ihmeen kaupalla Sauytbay selvisi vaaratilanteista kerta toisensa jälkeen. Myös aikuisuus alkaa mitä lupaavimmissa merkeissä; op... Lue koko vinkki »
Made in China

Amelia Pang: Made in China : A Prisoner, an SOS letter, and the Hidden Cost of America’s Cheap Goods

Vuonna 2012 oregonilainen Julie Keith valmistauu Halloweenin viettoon ja avaa hautakivijäljitelmiä sisältävän koristepakkauksen. Tuotteen sisältö ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä Keith odottaa, sillä pakkauksesta tipahtaa avunpyyntölappu, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä ihmisoikeusjärjestöön. Lapun mukaan tuotteita valmistavat kammottavissa oloi... Lue koko vinkki »
Hidasta matkaa

Katja Vaulio: Hidasta matkaa : Vastuullinen matkailija maailmalla

Matkailu on yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista. Ennen koronapandemian alkua halpalennot ja massaturismi olivat suositumpia kuin koskaan, ja matkailun ilmastolle ja luonnolle aiheuttamat haitat lisääntyivät huolestuttavaa vauhtia. Matkailun ja turismin on muututtava kestävämmäksi, sillä meillä ei ole toista planeettaa tuhottavaksi. Pian on l... Lue koko vinkki »
Näkymättömyysviitta

Ge Fei: Näkymättömyysviitta

No niin! Kiinalaista naiskirjailijaa ei saatu luettavaksi vieläkään, mutta sentään vähän modernimpaa Kiinaa, eikä vain kulttuurivallankumouksen muisteluja! Näkymättömyysviitan päähenkilö Cui asuu Pekingissä ja tekee työkseen huippuluokan vahvistimia tosihifisteille. Työ on mielenkiintoista, mutta tuottaa vain niukan elannon. Vaimo jätti ja mies kai... Lue koko vinkki »
Elämänkaari

Yu Hua: Elämänkaari

Elämänkaari muistuttaa valtaosaa lukemistani kiinalaisista kirjoista: siinä kuvataan elämää ennen vallankumousta ja sitten kommunistien valtaannousun ja kulttuurivallankumouksen seurauksia. Eikä siinä mitään, Elämänkaari on oikein oivallinen kirja, mutta toisaalta olisi mukava saada Kiinasta vähän monipuolisempiakin kuvauksia. Missäköhän ovat esime... Lue koko vinkki »
Kolme porttia

Han Han: Kolme porttia

Olen lukenut jonkun verran kiinalaista kirjallisuutta ja lukemassani pääpaino on ollut kulttuurivallankumouksen aikaisten sukupolvien kokemuksissa. Sellaista olen lukenut nyt jo useamman kirjan verran. On Kiinassa nuorempiakin sukupolvia! Han Han, joka on ilmeisesti todellinen kiinalainen kulttuurisupertähti, on syntynyt vuonna 1982 ja siten omaa s... Lue koko vinkki »
Vapaan miehen raamattu

Gao Xingjian: Vapaan miehen raamattu

Kiinalainen nobelisti Gao Xingjian kuvaa Vapaan miehen raamatussa elämää Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana. Kulttuurivallankumouksen on oltava yksi hurjimmista mullistuksista, sen verran tehokkaasti siinä sekoitettiin kokonaisen ison valtion ihmisten elämää ja asemia poliittisella vainoharhaisuudella ja väkivaltaisella terrorismilla. Vuos... Lue koko vinkki »
Kiinalainen teekirja

Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja

Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja on perinpohjainen kattaus kiinalaisen teen vaiheista historiasta nykypäivään. Se on hyvin perinpohjainen ja huolella tehty teos, josta oppii paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa kiinalaisesta teekulttuurista monista eri näkökulmista. Kiinalainen teekirja menee sen verran syvälle, että satunnaisemmin aihee... Lue koko vinkki »

Keum Suk Gendry-Kim: Grass

Grass on niitä teoksia, jotka onnistuvat jättämään lukijansa aika lailla tyystin sanattomaksi, mikä on tietysti hieman ongelmallista arvostelijan kannalta, mutta yritetään silti. Ensimmäinen ajatukseni sarjakuvan luettuani oli kysymys, miten ihmeessä kukaan voi selvitä tällaisista tapahtumista järjissään? Kyseiset tapahtumat sijoittuvat vuosikym... Lue koko vinkki »