Hugo Américi, Jasmin Desharnais, Kevin Gascoyne ja muut: Tea : History, terroirs, varieties

Tea: History, Terroirs, Varieties

Osta kirja itsellesi

Luettuani Suomalaisen teekirjan kaipasin vähän laajempaa näkökulmaa teehen, vähän enemmän tietoa teentuotannosta ja alkuperästä. Olin kirjastossa toisen kirjan perässä, mutta tämä opus löytyi sattumalta hyllystä.

Tea ottaa teehen sommelieerinäkökulman, käsittely muistuttaa kovasti viinistä puhumista. Ensin käsitellään teenviljelyä hieman yleisesti, sitten alueittain: Kiina, Japani, Taiwan, Intia ja lopuksi muut maat. Maiden teetuotannon ominaispiirteitä esitellään ja joitain tunnettuja teelaatuja.

Ceylonilaisen teen ystävänä vähän harmitti Sri Lankan niputtaminen muiden maiden osastolle ja ohittaminen nopeasti. Intiakin keskittyy pitkälti Darjeelingiin. Muutenkaan en ole ihan varma paljonko eri teelaatujen esittelystä on suomalaiselle teenjuojalle iloa, mutta ainakin japanilaisen teen moninaisuutta kirja avaa hyödyllisellä tavalla.

Lopuksi käsitellään teen valmistamista, teetä sisältäviä ruokia muutaman reseptin verran ja lopuksi on tieteellistä analyysiä teen ominaisuuksista, etenkin kofeiini- ja antioksidanttipitoisuudesta. Matcha on näissä reippaasti ykkönen, eli jos antioksidantteja teeltänsä kaipaa, matchaa kuppiin ja menoksi!

Tea on runsaasti kuvitettu ja sohvapöytähenkinen, siihen on helppo tarttua ja selailla esiin jotain kiinnostavaa. Tietokirjana se on vähän pinnallisen oloinen. Konkreettisena antina se herätti halun kokeilla senchado- ja gong fa -haudutusta, jossa teetä haudutetaan samoista lehdistä useita pieniä annoksia peräkkäin, jolloin makuelämyksen pitäisi olla monipuolisempi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...