Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Red Harvest

Michael Cherkas: Red Harvest

Holodomor tunnetaan Ukrainassa vuosina 1932–1933 raivonneena nälänhätänä, jossa kuoli vähintään kolme miljoonaa ja enimmillään 14 miljoonaa ihmistä. Kuten niin monta kertaa nälänhätien historiassa, tälläkään kertaa kyse ei ollut luonnollisesta katastrofista, vaan tapahtumaketjusta jonka aloitti ja jota ylläpiti vallanpitäjät – tässä tapauksessa sii... Lue koko vinkki »
Sarjamurhaajia idästä

Katariina Bröms: Sarjamurhaajia idästä : Neuvostoliiton aika

Katariina Bröms pitää Ikkunat kii -nimistä, venäläiseen rikollisuuteen keskittyvää podcastia. Sarjamurhaajia idästä on hänen toinen itärikollisuutta käsittelevä kirjansa.  Sarjamurhaajia idästä esittelee viisi sarjamurhaajaa, jotka tekivät hirmutekonsa Neuvostoliitossa. Vaikka julkisesti Neuvostoliitossa ei ollut sarjamurhaajia, neuvostomurhaaja... Lue koko vinkki »
Suomalaisen sanaristikon historia

Ilona Pajari: Suomalaisen sanaristikon historia

Sanaristikoiden ratkonta on pasianssin pelaamisen kaltainen perusajanviete, joka on kaikille tuttu vähintään näöltä. Se vaikuttaa ehkä vähän vanhanaikaiselta ja jopa tylsältä, mutta niin vain monet innokkaat jopa tilaavat ristikkolehtiä ja kuuluvat sanaristikkoseuraan. Sanaristikkoseura Sanasepot ry on tämänkin kirjan takana: Ilona Pajari (kirjan k... Lue koko vinkki »
Mies joka pelkäsi lunta

Markku Tasala: Mies joka pelkäsi lunta : Raattaman kirvesmurhaaja

Kovasti olen kiinnostunut näistä vanhoista surmista. Tämä Raattaman tapaus tapahtui vuonna 1905 ja toisin kuin monet tunnetut vanhat murhat, jotka ovat jääneet selvittämättä, tämä saatiin ratkaistua. Syyllinen jäi heti kiinni ja jos hänelle ehdotettiinkin kuolemanrangaistusta, niin siihen ei päädytty, koska pian selvisi, että Juho Heikkinen oli ... Lue koko vinkki »
Suomen tasavallan presidentit 1919–2023

Juhani Suomi: Suomen tasavallan presidentit 1919-2023

Suomen itsenäisyysvuosien historiassa Mannerheim on ehkä paras esimerkki siitä, ettei tärkeää ole se, millainen kansakunnan johtaja on, vaan se, millaiseksi hänet kuvitellaan. Hänen osaltaan myytin synnyttämistä edesauttoivat hänen taustansa sekä myöhemmin hänen oma johdonmukainen työnsä vakiintuneen idolikuvan ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. ... Lue koko vinkki »
Kohtalona Ruotsinsalmi

Johanna Aartomaa, Maarit Laitala, Vilma Lempiäinen ja muut (toim.): Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä

Kotkan Merikeskus Vellamossa pidettiin vuonna 2023 kiitelty näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä, joka jäi valitettavasti minulta näkemättä (päivitys 22.1.2024: näyttely on avoinna 17.1.2027 asti). Onneksi näyttelyn yhteydessä julkaistu samanniminen kirja paikkaa tilannetta, sillä teos osoittautui poikkeuksellisen erinoma... Lue koko vinkki »
Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Kytäjän kartanon kolmoissurma

Niko Jutila: Kytäjän kartanon kolmoissurma

Kautta aikojen on tapahtunut murhia ja tappoja, jotka ovat jääneet elämään monien syiden takia. Niihin palataan aina uudestaan milloin missäkin yhteydessä. Kytäjän kartanolla on vaiheikas historia ja siitä kertomalla Niko Jutila aloittaa tämän varsin mielenkiintoisen kirjan. Kartano perustettiin vuonna 1634 ja se on ollut Pohjoismaiden suurin yk... Lue koko vinkki »
Sairaan kaunis

Juha Matias Lehtonen: Sairaan kaunis

Luin pari vuotta sitten Juha Matias Lehtosen kirjan Terveys ja humpuuki, joka oli kriittinen puheenvuoro uskomuslääkintää vastaan. Nyt tämä teologian maisteri ja toimittaja on tarttunut toiseen erinäisiä mielipiteitä herättävään aiheeseen eli kauneuteen ja kauneuskäsityksiin kautta aikojen. Jos Lehtosen kynä oli Terveys ja humpuuki -kirjassa aik... Lue koko vinkki »
Viiniä, hunajaa, omenapuu

Viiniä, hunajaa, omenapuu : Sumerien myyttistä ja eroottista runoutta

Enheduannan Suurisydämisin valtiatar -runoelman jälkeen joensuulainen Kirjokansi on kulttuuritekona kustantanut vielä tämän toisen runo- ja hymniteoksen neljäntuhannen vuoden takaisesta Mesopotamiasta, Kaksoisvirranmaasta, nykyisen Irakin alueelta. Alkukieli on sumeri ja runot on alunperin kirjoitettu nuolenpääkirjoituksella savitauluihin. Minna... Lue koko vinkki »
Minä & Marilyn

Henna Karppinen-Kummunmäki: Minä ja Marilyn : Pin-upin historia

Henna Karppinen-Kummunmäki tunnetaan naisten ja tyttöjen kulttuurihistorian tutkijana. Hänen uusin kirjansa syventyy pin-up-kuvien ja -kulttuurin maailmaan, mistä ei ole aikaisemmin ilmestynyt suomenkielistä kirjaa lainkaan. Kirjassa erityishuomiota saa Marilyn Monroe, jolle pin-up-kuvat olivat alusta alkaen olennainen osa uraa. Hänen kuvansa edus... Lue koko vinkki »
Radium Girls

Cy: Radium Girls

On vuosi 1918 New Jerseyssä ja radium on päivän sana. Hohtavalla tulevaisuuden ihmeaineella markkinoidaan vaikka minkälaisia tuotteita, ja monelle naiselle työpaikka radium-maalia hyödyntävässä kellotehtaassa tuntuu kaikin puolin hyvältä ja vaarattomalta diililtä. Harva kadunmies vielä ymmärtää radiumin todellisen luonteen ja mitä radioaktiivine... Lue koko vinkki »