Yuval Noah Harari: Sapiens : Ihmisen lyhyt historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Historian tohtori Yuval Noah Harari on tehnyt jotain melko oivallista: ihmiskunnan koko historia alle 500 sivussa niin, että kuka tahansa ymmärtää.

Ymmärrettävästi Sapiens tiivistää tapahtumia melko raskaalla kädellä, mutta Harari on keskittynyt niihin merkittäviin käänteisiin ja vallankumouksiin, joiden ansiosta homo sapiens ei ole enää vain vähäpätöinen eläin, vaan liki jumalan asemaan noussut laji, joka esimerkiksi luo uusia eläinlajeja.

Ensimmäinen käänne on kognitiivinen vallankumous: jokin teki sapiensista fiksumman kuin muista ihmisapinoista ja antoi kyvyn uskoa kuvitelmiin, asioihin joita ei ole oikeasti olemassa – tämä oli keskeinen virstanpylväs matkalla nykymaailmaan.

Toinen luku kertoo maanviljelyn vallankumouksesta ja on kenties kirjan ristiriitaisinta sisältöä. Kaikki lukemani yhden tähden arviot tästä kirjasta ovat pillastuneet luvusta ”Historian suurin huijaus”, jossa Harari väittää, että ihmiskunta teki itselleen karhunpalveluksen luopumalla metsästämisestä ja keräilystä ja ryhtymällä maanviljelykseen.

Pakko tässä kohtaa on olla samaa mieltä, niin radikaali kuin tämä väite onkin. Meille maatalous toimii toki hyvin, mutta jos tähyilee taaksepäin ajassa, on aika lailla ilmeistä, että ihmiskunnan historiassa suurimmalle osalle ihmisistä maatalouteen siirtyminen ei ole ollut ainakaan yksiselitteisesti hyvä asia.

Ihmiskunnan yhdentymisessä kuvataan, miten raha ja uskonto on osaltaan toiminut luodakseen imperiumeja ja laajoja yhteiskuntia. Yhteiskunnan globalisoituminen vaikuttaa vääjäämättömältä kehitykseltä, mutta se, että globaalista yhteiskunnasta on tullut juuri tällainen, on tietysti kaikkea muuta kuin vääjäämätöntä.

Viimeisessä osassa avataankin miksi näin kävi: miten tieteellinen vallankumous johti tiettyjen imperiumien vahvistumiseen ja miten kapitalismi ja teollistuminen valloittivat maailman – ja miten päädyttiin pysyvään vallankumouksen tilaan.

Lopuksi Harari pohdiskelee tulevia ja maalailee kuvia ihmiskunnan tulevaisuudesta. Tässä kohden raapaistaan vain pintaa, jatko-osa Homo Deus käsittelee tätä puolta syvällisemmin.

Sapiens on upea kirja. Jos on perehtynyt aihepiiriin paljon, mitään suuresti uutta se ei kerro, mutta harvoin on ihmiskunnan historian avainkäänteitä tiivistetty näin napakasti ja helppotajuisesti yhteen kirjaan. Tämä kirja kannattaa lukea.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Olen päässyt vasta maanviljelyksen vallankumoukseen.

    Muutaman kerran olen lukiessa pysähtynyt miettimään kirjan genreä ja historian tutkimisen haasteita. Kirjoittaja tuo haasteet itsekin esiin toteamalla välillä, että asioista tiedetään vain vähän (jos ollenkaan) ja että tutkijapiireissäkin ollaan monista asioista eri mieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...