Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja : mitä jokaisen tulisi tietää

Kaiken käsikirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Esko Valtaojaa ei vaatimattomuus vaivaa. Kaiken käsikirja on hieno nimi kirjalle. Kirja on Valtaojan yritys tiivistää “kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun”. Mikä hienointa, Valtaoja onnistuu tässä tehtävässään mainiosti.

Valtaoja aloittaa todellisuuden luonteen pohtimisella ja pääsee siitä yksinkertaisiin lakeihin, jotka maailmaa pyörittävät. Maailmankaikkeuden synty käsitellään, totta kai, ja se, miten voi olla, että alkuräjähdyksen kaaoksesta on syntynyt kauniisti järjestäytynyt maailma.

Kun käsissä on maailmankaikkeus, niin sinne sitten elämää. Mistä elämä on saanut alkunsa? Entäs sitten ihminen? Mistä ihminen on tullut? Ja mitä ihminen on tehnyt? Valtaoja käy läpi ihmiskunnan historian esittelemällä kaikki maailmanhistorian neljä todella tärkeää tapahtumaa (spoilaan: ne ovat Homo sapiensin synty Afrikassa, levittäytyminen koko maailmaan, maanviljelyksen aloittaminen ja tieteen keksiminen).

Sitten päästäänkin jo isoihin kysymyksiin: mistä tulevat oikean ja väärän käsitykset? Siitä on luontevaa siirtyä pohtimaan uskon ja tiedon kysymyksiä ja lopulta hengen ylevyyttä eli sitä, miten ihminen on tullut päätyneeksi taiteen kaltaisiin joutavuuksiin.

Kaiken käsikirja on erittäin vaikuttava ja vakuuttava esitys mielenkiintoisesta aiheesta. Kirjasta tekee erinomaisen Valtaojan jutusteleva tyyli, joka viihdyttää ja valistaa samaan aikaan. Valtaoja on optimisti ja vaikka onkin luonnontieteilijä, ymmärrystä riittää humanisteille ja uskontojakin kohtaan. Mitään raskasta luettavaa Kaiken käsikirja ei siis ole, vaikka suuria kysymyksiä käsitteleekin, eikä kirjan ymmärtäminen edellytä loivaa yleissivistystä kummempaa. Käsillä on leppoisa, miellyttävä, jopa hauska tietokirja, jota on helppo suositella kenelle tahansa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...