Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Esko Valtaoja: Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Mikä olisi hyvä tapa verrytellä aivojaan eläkkeellä? Esko Valtaoja näyttää mallia ja alkaa tilata Nature-lehteä, joka on vanhimpia ja arvostetuimpia tiedejulkaisuja. Nykyään kuin tiedejulkaisut keskittyvät yhä kapeampiin erityisaloihin, Nature yleistiedelehtenä päin vastoin kattaa melkein kaiken maan ja taivaan välillä ja siten se antaa erinomaisen... Lue koko vinkki »
Kaiken alku

Dan Hooper: Kaiken alku : universumin ensimmäiset sekunnit

Kosmologialla on takanaan uskomaton vuosisata. Sata vuotta sitten emme tienneet universumin menneisyydestä ja varsinkaan sen alkuperästä yhtään mitään. Nykyään tiedämme, että universumi koki ensimmäiset hetkensä noin 13,8 miljardia vuotta sitten ja olemme myös pystyneet hahmottamaan maailmankaikkeuden menneisyyttä uusilla tavoilla ja ennen näkemätt... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »

Janna Levin: Mustan aukon blues ja muita ääniä ulkoavaruudesta

Jossain päin maailmankaikkeutta kaksi mustaa aukkoa törmää, mikä on tapahtumana voimallisin sitten maailmankaikkeuden synnyn. Siinä vapautuu energiaa biljoonan miljardin Auringon verran. Tällainen energiamäärä säteilee yhteen sulautuvista mustista aukoista puhtaana gravitaationa, aika-avaruuden muodossa etenevinä aaltoina, gravitaatioaaltoina. ... Lue koko vinkki »

Carlo Rovelli: Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

On tiedon raja-alueita, joilla opitaan lisää, ja tiedonjanomme on polttavaa. Niitä ovat kaikkein pienimmät ulottuvuudet avaruuden rakenteessa, kosmoksen synty, mustien aukkojen ilmiöt ja ajatusprosessiemme toiminta. Tällä tietomme reunalla, tuntemattomien asioiden valtameren äärellä, hohtaa maailmankaikkeuden mysteeri ja kauneus. Se on henkeäsalpaa... Lue koko vinkki »

Tommi Tenkanen: Pimeän aineen arvoitus

Vielä sata vuotta sitten ajateltiin, että kotigalaksimme on koko maailmankaikkeus. Kuluneet vuosikymmenet ovat tehokkaasti poistaneet ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteestä. Elämme äärettömässä, laajenevassa universumissa, josta vain murto-osa on edes samanlaista ainetta kuin me. Niin sanottua pimeää ainetta on arvioiden mukaan noin neljä ker... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »
Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledon: Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledonin Viimeiset ja ensimmäiset on vuonna 1930 julkaistu eeppinen scifikertomus ihmisen tulevasta kehityshistoriasta. Kirja on kehystetty kuin se olisi miljoonien vuosien päässä olevan ihmislajin viimeisen edustajan kirjoittama teos ihmiskunnan modernista historiasta. Vaikka kirja on nyt melko vanha, sen jättiläismäinen kuvitteellisen ... Lue koko vinkki »
Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja: Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja on moneen kertaan palkittu tieteen popularisoija. Kotona maailmankaikkeudessa -kirjasta alkanut trilogia on erittäin suositeltavaa luettavaa. Kirjojen ulkopuolella Valtaoja on kirjoitellut kaikennäköistä pienempää: artikkeleita, kolumneja, juhlapuheita. Näitä siruja on koottu tähän kirjaan yksiin kansiin ja varustettu ajankohtaisin... Lue koko vinkki »
Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaoja: Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaojan pohdiskelevan trilogian kolmas osa on tuttua ja turvallista: monenlaisten aiheiden ympärillä pyörivää leppoisaa jutustelua, tieteelliset näkökulmat mielessä pitäen. Valtaoja reflektoi elettyä elämää, muistelee menneitä ja nivoo muisteluihinsa monenlaista tieteellistä pohdiskelua vaikkapa pimeän energian ja pimeän aineen olemuksest... Lue koko vinkki »

Paul Davies: Kolkko hiljaisuus : Maanulkoista älyä etsimässä

SETI-projekti on etsinyt maanulkoista älyä noin 50 vuoden ajan ja tähän asti vastauksena on ollut vääriä hälytyksiä lukuunottamatta kolkko hiljaisuus. Olemmeko etsineet oikeasta paikasta oikealla tavalla? Kirjan kirjoittaja Paul Davies on palkittu fyysikko, joka toimii puheenjohtajana SETIn työryhmässä, joka pohtii mitä tehtäisiin, jos avar... Lue koko vinkki »
Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja : mitä jokaisen tulisi tietää

Esko Valtaojaa ei vaatimattomuus vaivaa. Kaiken käsikirja on hieno nimi kirjalle. Kirja on Valtaojan yritys tiivistää "kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun". Mikä hienointa, Valtaoja onnistuu tässä tehtävässään mainiosti. Valtaoja aloittaa todellisuuden luonteen pohtimisella ja pääsee siitä yksinke... Lue koko vinkki »

Orson Scott Card: Ender

Ender kertoo Andrew "Ender" Wigginistä. Ender elää maailmassa, jossa avaruudesta tulleet ötökät uhkaavat maan asukkaita. Maan kansat ovat unohtaneet keskinäiset riitansa – hetkeksi – ja yhdistäneet voimansa Kansainväliseksi laivastoksi, jonka tehtävänä on torjua ötököiden uhkaa. Ensimmäinen hyökkäys päättyi niukasti ihmiskunnan voitoksi, mutta seur... Lue koko vinkki »

Stephen Webb: Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää… missä kaikki ovat?

Tavattoman pitkän alaotsikkonsa mukaisesti tämä kirja tarjoilee 50 vastausta Fermin paradoksiin. Fyysikko Enrico Fermin lausahduksesta nimensä saanut paradoksi viittaa siihen, että jos maailmankaikkeus on täynnä kehittyneitä elämänmuotoja, miksi emme ole vielä havainneet niistä jälkeäkään? Tästä kirjasta löytyy 50 vastausta, jaoteltuna kolmeen r... Lue koko vinkki »

Esko Valtaoja: Avoin tie

Avoin tie jatkaa siitä, mihin Kotona maailmankaikkeudessa jäi. Se vastaa viimeiseen Paul Gauguinin kysymyksistä: mihin me olemme menossa? (Kyse on taulusta. Muut kysymykset ovat: "mistä tulemme?" ja "keitä olemme?".) Avoin tie on rohkean positiivinen tulevaisuudenvisio. Esko Valtaojan tyyli on yhtä hersyvä kuin aikaisemminkin. Teos on hyvää viih... Lue koko vinkki »

Esko Valtaoja: Kotona maailmankaikkeudessa

Vasta nyt sain aikaiseksi lukea Esko Valtaojan Tieto-Finlandian vuonna 2002 voittaneen teoksen. Kirjan aiheena ovat elämän peruskysymykset: mistä tulemme? Keitä olemme? Minne menemme? Olemmeko maailmankaikkeudessa yksin? Luonnollisestikaan Valtaoja ei kovinkaan tyhjentäviä vastauksia anna – sehän se sensaatio olisi – mutta esittelee kyllä tutkim... Lue koko vinkki »

Clifford Simak: City

Cityn ylin kertomuksellinen taso sijoittuu kauas tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat kadonneet ja jättäneet maailman koirille. Koirat kokoontuvat nuotiotulille kertomaan tarinoita menneistä ajoista – vai ovatko ne ajat vain myyttejä? Clifford Simak on kirjoittanut kirjan osissa, sen yhdeksän kertomusta on julkaistu erillisinä novelleina (yhdeksäs... Lue koko vinkki »