Pyöräilyn lumo ja sen historia

Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia

Amerikkalainen Jody Rosen on pyöräillyt pienestä pitäen, ja pitää pyöräilystä nimenomaan liikkumismuotona, ei niinkään urheilumielessä. Pyöräilyn lumo ja sen historia kuljettaa Rosenia maapallon ympäri Brooklynin hipsterialueilta Bangladeshin slummeihin, Himalajalta Huippuvuorille. Joka paikasta löytyy tietenkin pyöräilijöitä. Jody Rosenin näkökulm... Lue koko vinkki »
Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018-2022

Pentti Otsamo: Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018–2022

Nykyään sivun strippisarjakuvat eivät ole enää niin yleisiä kuin joskus aikoinaan ja ihmekkös tuo, kun sarjakuvien käyttö lehdissä vähenee vähenemistään. Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018–2022 edustaa siis jo jonkinmoista harvinaisuutta. Sarjakuva ilmestyi alunperin Teollisuusliiton Tekijä-lehdessä ja tähän albumiin on koottu sarjakuva koko... Lue koko vinkki »
Elämäni kansalaisena

Auli Viitala: Elämäni kansalaisena

Auli Viitala on saanut YLE:n kolumnistina edustaa köyhiä ihmisiä ja kirjoittaa köyhän äänellä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kuten Viitala teoksessaan avaa, hän on syntynyt keskiluokkaiseen opettajaperheeseen, jossa vallitsi kuitenkin jotenkin työväenluokkainen henki. Hänen oma elämänsä oli tavallisen keskiluokkaista, kunnes sairastuminen ja... Lue koko vinkki »
23 transmyyttiä

Bling: Mona: 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä

Mona Blingin kirja 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä murtaa nimensä mukaisesti 23 myyttiä ja luuloa, joita transihmiset kohtaavat arjessaan. Ennen myyttien avaamista kirja esittelee lyhyesti aiheeseen liittyvää termistöä, joka auttaa sekä ymmärtämään kirjan sisältöä paremmin, ja samalla on myös sanastoa, joka jokaisen olisi hyvä halli... Lue koko vinkki »
Öyhökratia

Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen: Öyhökratia : Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat

Perinteisesti tiedonvälityksestä ovat olleet vastuussa pääasiassa toimittajat ja päätöksistä vaaleilla valitut poliitikot. Nyt nämä perinteiset vallan keskittymät ovat kuitenkin saaneet rinnalleen hajautetun vallankäytön järjestelmän, jota Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen kutsuvat kirjassaan öyhökratiaksi. Se on järjestelmä, jossa... Lue koko vinkki »
Sielujen puolustaja

Eero Huovinen: Sielujen puolustaja : piispana Helsingissä

Eero Huovinen siirtyi yliopistomaailmasta Helsingin piispan virkaan vuonna 1991. Lähipiiristä kuului toppuuttelevia äänenpainoja. Hänen isänsä Lauri Huovisen, Turun tuomiorovastin, mukaan Helsingin piispan virka vaikutti vähän sivussa olevalta lääninrovastin viralta. Entinen esimies Seppo A. Teinonen puolestaan kehotti pysymään yliopistolla, sillä ... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »
Esseitä eläimistä

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

Se, mitä eläimille tehdään, on väärin. Tähän yksinkertaiseen ajatukseen tiivistyy Elisa Aaltolan teos Esseitä eläi­mistä. Aaltola on kirjoillaan ja teoillaan noussut suomalaisen eläinten oikeuk­sia puolustavan ajattelun kärkeen. Edellinen teos Häpeä ja rakkaus : Ihmis­eläinluonto oli vaikuttavaa luettavaa, eikä tämä uusi esseekokoelmakaan jätä k... Lue koko vinkki »
Uusi alku

Teemu Laajasalo: Uusi alku : Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa

Meidän aikuisten, joiden näkökulma elämään on pidempi kuin lapsilla ja nuorilla, on keskityttävä pitämään yllä toivoa. Se, minkä kanssa nyt kamppailemme, ei ole pysyvää. Me selviämme tästäkin kulkutaudista kuten aiemmatkin sukupolvet ovat selvineet omista kriiseistään. Kulkutaudit ovat kiinteä osa ihmiskunnan historiaa mutta niistä selviytymisen... Lue koko vinkki »
Hiljaisuus

Don DeLillo: Hiljaisuus

Mitä jos eräänä päivänä internet, puhelimet, tv:t ja monet muutkin laitteet vain lakkaisivat toimimasta? Näin tapahtuu Don DeLillon vuoteen 2022 sijoittuvassa pienoisromaanissa. Koko teknologia romahtaa – eikä kukaan tiedä miksi. Onko kyse tietoteknisestä viasta, kyberhyökkäyksestä, maailman laajuisesta sähkökatkosta, sattumasta vai mistä? Sitä ... Lue koko vinkki »
Kompromissi

Sergei Dovlatov: Kompromissi

"Kuule, meidän olosuhteissamme häviäminen saattaa olla ansiokkaampaa kuin voittaminen." Semmoistahan se oli, jo tuon turistinakin näki: ei kaksista. Ei hääviä elintasoltaan eikä vapaudeltaan ollut virolaistenkaan elämä sosialistisen Neuvostoliiton puristuksessa. Sergei Dovlatov (1942, Leningrad – 1990, New York) ajautuu lehtimieheksi Tallinn... Lue koko vinkki »
Matara

Matias Riikonen: Matara

Kesän taas tultua pojat palaavat Mataraan. Aiemmat menestyksekkäät sotaretket partialaisia vastaan ovat vielä muistissa, kun Kaius aloittaa Krausen tukemana nousunsa koko kaupungin diktaattoriksi. Viholliset on kukistettava ensin, kallit, kermit, partialaisetkin, mutta onko vihollisia myös Mataran rajojen sisällä? Pikkuveli varttuu kesän aikana yhä... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
Pikkuporvarit

Anna Kontula: Pikkuporvarit : Pohdintaa aikamme hengestä

Sanoi joskus olevansa eduskunnan ainoa kommunisti – jos ei sitten joku uskalla tulla kaapistaan ulos. Kirjoittaa Pikkuporvarit-pamfletissaan kuitenkin suomalaisten elämäntyylistä niin, että samaistumispintaa tuntuu riittävän: pikkuporvari mikä pikkuporvari! Hänkin, Anna Kontula, s.1977. "Hän rakentaa omakotitalonsa vankaksi ja hankkii pihaa... Lue koko vinkki »
The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Nichola Raihani: The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Miksi tehdä yhteistyötä? Yhteistyö vaatii yksilöltä uhrauksia suuremman hyvän eteen, joten luulisi geenien ns. itsekkyyden pikemminkin ehkäisevän moista käytöstä. Totta onkin, että useimmilla lajeilla ei ole erityistä taipumusta auttaa toisiaan tai toimia yhteistyössä. Ne harvalukuiset lajit, jotka kuitenkin yhteistyötä tekevät, kuuluvat planeettam... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Onnellisten saari

Heikki Aittokoski: Onnellisten saari

Thomas More kirjoitti Utopiansa 1500-luvun alkupuolella. Klassikkoteoksessaan hän kuvitteli parhaan mahdollisen yhteiskunnan – toki peiteltynä kritiikkinä senaikaisille olosuhteille. Mutta entä nyt? Mitä onni on? Mistä sen löytää? Toimittaja Heikki Aittokoski lähti syksyllä 2019 kiertämään maailmaa onnellisuuden reseptiä etsien. Onko se Bhutani... Lue koko vinkki »