Virpi Vairinen: Antiluuppi

Antiluuppi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun aloittelin ahkerampaa runojen lukemista loppuvuodesta 2021, ensimmäisten lukemieni kokoelmien joukossa oli Virpi Vairisen esikoiskokoelma Kuten avata äkisti. Välissä ilmestyneet kokoelmat ovat toistaiseksi jääneet lukematta, mutta Vairisen tänä vuonna ilmestynyt tuorein kokoelma Antiluuppi pääsi esikoiskokoelman perusteella lukulistalleni.

Antiluuppi lähtee hiekkakentiltä. Hiekkaa siirrellään paikasta toiseen, industry-scale, ja mitäpä siitä: lasia ikkunoihin ja betonia rakennuksiin.

yhä enemmän betonia ja asfalttia
niin että rakennuksia ja kaupunginosia hylätään
koska betoni ja asfaltti ovat paremmin aseteltuina toisaalla

Teos tarkastelee ihmisyhteiskuntien muodostumista ja rakentumista; sitä, miten omistamisen muuttuessa tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi, paikallaan pysymisestä tulee entistä suurempi hyve. Tai tarkemmin: “kävi ilmi, että / vaeltaminen ei ole sallittua / jos välimatka paikkojen välillä ei ole tarpeeksi suuri”.

Vairinen tarkastelee kriittisesti teknologisoituvaa ympäristöä ja ihmisen kädenjälkeä. Tämä suhtautuminen innovaatioihin huvitti: “kun ajattelen keksimistä, / ajattelen jonkinlaista liikkuvaa laitetta / joka murskaa alleen keksejä”. Tällainen vähän hapan suhtautuminen maailmanmenoon on tietysti aina tervetullutta (joskin joskus voisi olla hauskaa lukea kapitalismiin rehellisen innokkaasti suhtautuvaa runoutta).

Kokoelmaan on liitetty väliosaksi ruutukaappauksia roskaposteista, seksimainoksista ja huijausyrityksistä. Nämä tuntuvat vähän yhdentekeviltä; löydetyn roskapostirunouden genre tuntuu vähän nähdyltä, vaikka näissä viesteissä oma viehätyksensä onkin.

Kirjan loppu taas jakautuu neljään osaan: lukuohje kehottaa valitsemaan yhden neljästä ja siirtymään sitten kirjan loppuun. En liene ainoa, joka luki kirjan vain lineaarisesti järjestyksessä läpi. Miksi jättäisin osan lukematta? Tästä osiosta erityisesti ilahdutti runo ”Kuvia ystävistäni energianlähteiden kanssa”.

Antiluuppi on oikein tyylikäs runokokoelma, aina kansien sormenjälkikuvioista alkaen.

ajatus minästä tuulenpesänä
eräänlaisena sienisairauden aiheuttamana sekoiluna
joka vain ulkoapäin näyttää tarkoituksenmukaiselta ja tiiviiltä

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...