Charles Bukowski: 234 runoa : Valitut runot 1946-1994

234 runoa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Palasin ehkä noin 10 vuoden tauon jälkeen Charles Bukowskin runojen pariin tarkistaakseni, mitä mieltä niistä tänä päivänä olen. Kokonaiskuvan saami­seksi tartuin Seppo Lahtisen valikoimaan ja kääntämään kokoelmaan 234 runoa, joka kattaa Bukowskin kirjallisen uran alusta loppuun. Kokoelman runot ovat peräisin 17 eri kokoelmasta, joten lähdeaineistosta ei ole ainakaan ollut pulaa. Kaikkiaan elämänsä aikana Bukowski kirjoitti tuhansia runoja, satoja novelleja ja kuusi romaania.

Bukowskin runojen aiheet tulevat useimmiten hänen omasta päihteiden­täyteisestä elämästään. Juopottelu, vaihtuvat naiset vaihtuvine tarpeineen ja ominaisuuksineen, satunnaiset kaverit ja laukkaradalla käynti täyttivät vanhan likaisen rentun elämän. Bukowski kirjoittaa suorasanaista vapaarakenteista proosarunoa välittämättä juurikaan mistään runomitoista – riimeistä nyt puhu­matta­kaan. Teemat toistuvat: ensin vedetään kunnon kännit, sitten kopeloi­daan lähintä saatavilla olevaa naista. Teksti on taatusti suorasukaista ja ruoko­tonta. Rappio rehottaa valtoimenaan. Siis varoitus herkkä­hipiäisimmille: nämä runot eivät todellakaan sovellu kaikille.

Ei Charles Bukowski ihan maaliinsa joka kerralla osu, enkä minäkään varauksetta (ainakaan enää) näille syty, mutta silti on todettava, että vanha konna oli erittäin taitava kirjoittaja. Bukowskin novellit ja romaanit toistavat samankaltaisia aineksia kuin hänen lyriikkansakin, mutta asioiden ydin on tiivistyy parhaiten juuri hänen runoissaan – siksi ne ovatkin Bukowskin kirjailijan­uran tärkeimpiä ja kestävimpiä luomuksia. Ehkä Bukowskia kannattaa nauttia pienissä erissä silloin tällöin. Bukowski taatusti osaa ihastuttaa, mutta myös vihastuttaa. Kokeile?

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...