Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainan historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertaisten suhteiden luomista maiden välille.

Kiinnostus Ukrainaa ja sen historiaa kohtaan ei varmaan voi olla korkeammalla kuin nyt, kun Venäjä käy vihamielistä hyökkäyssotaa Ukrainan alueella ja koko maailma yhtäältä pidättää hengitystään ja toisaalta yrittää ymmärtää sitä, mistä tämä konflikti oikein juontaa juurensa. Johannes Remyn jo vuonna 2015 alun perin ilmestynyt, mutta vuonna 2022 päivitetty kirja Ukrainan historia valaisee erinomaisesti sitä monipolvista suhdetta, joka Ukrainalla ja Venäjällä on keskenään.

Itsenäisen Ukrainan historia on itse asiassa hyvin samankaltainen kuin itsenäisen Suomen historia. Molemmat maat ovat Venäjän rajanaapureita ja molemmilla mailla on ollut (ja on) kiinteä yhteys Venäjään myös kulttuurillisesti. Ukrainan kohdalla yhteys toki ulottuu huomattavasti kauemmas historiaan kuin Suomen: Venäjän historian alku itseasiassa sijoittuu Kiovaan ja ensimmäisen itäslaavilaisen valtion Rusin syntyyn, jota Venäjällä pidetään myös Venäjän historian alkuna.

Ukrainan historia käy läpi Ukrainan alueen historiaa sekä itäisen että läntisen alueen osalta. Historiaan tutustuminen osoittaa, että itäisen ja läntisen alueen suhde Venäjään on ollut jo ennen itsenäisen Ukrainan syntyä erilainen niin, että itäinen alue on ollut ison osan historiasta osa Venäjää tai vähintään kiinteästi Venäjään yhteydessä ja läntinen alue puolestaan on pääosin ollut osa itäistä Eurooppaa ainakin henkisesti ja kulttuurillisesti. Tämä kahtiajako näkyy tänä päivänäkin Ukrainassa ja Remy kuvaa teoksessaan kattavasti sitä, mistä kahtiajako on syntynyt ja miten se vaikuttaa tämän päivän ukrainalaisuuteen.

Kaiken kaikkiaan Ukrainan historia on hyvin kirjoitettu ja kattava esitys Ukrainan historiasta enkä sitä lukiessa voinut olla miettimättä Ukrainan ja Suomen historian samankaltaisuuksia. Sympatiani Ukrainaa ja ukrainalaisia kohtaan nousi kirjaa lukiessa uusiin korkeuksiin, mutta toisaalta mieleeni hiipi myös realistista pelkoa siitä, että mikähän on Venäjän katseen suunta, kun Ukrainassa lopulta sotiminen loppuu.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 285 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...