Mihin menet Suomi?

Mika Aaltola: Mihin menet Suomi? : Pelon aika Euroopassa

Jo antiikin filosofi Aristoteles korosti keskeistä tapaa hallita tulevaisuutta. Tämän päivän säännönmukaisuus lisää huomisen samankaltaisuuden todennäköisyyttä. Yksilöiden ja instituutioiden arkea sävyttää kehikko, joka koostuu rutiineista ja normeista. Ne varmistavat sitä, että vakaus on hallitseva. Hyvin harjoiteltu kehikkomme hallitsee sattumanv... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »
Makhno : Ukrainian Freedom Fighter

Philippe Thirault ja Roberto Zaghi: Makhno : Ukrainian Freedom Fighter

Nestor Makhno (suomeksi Mahno) 1888–1934 oli ukrainalainen anarkisti­vallankumouksellinen ja Ukrainan vallankumouksellisen kapinallisarmeijan komentaja. Suosittu kansanmies näki aikansa epätasa-arvon räikeänä ja onnistui nopeasti keräämään suuren seuraajajoukon. Lopullisena tavoitteena oli luoda anarkistisen aatteen mukainen yhteiskunta: suurmaanom... Lue koko vinkki »
Niin kaukana on ikäväsi maa

Arvo Myllymäki: Niin kaukana on ikäväsi maa

Arvo Myllymäen neljäs romaani pysyy edelleen asiassa, jonka kirjailija tuntee soluissaan verenperintönä: sotavankeus seurauksineen, mistä todistuksena tietokirja Kurileiri, Minerva 2013. Ensimmäinen romaani Vihan ja rakkauden päivät liippasi läheltä Myllymäen omaa elämää ja sotavanki isää. Kolmas romaani Mies isänmaan takapihalla oli vähemmän omako... Lue koko vinkki »
Springtime in Chernobyl

Emmanuel Lepage: Springtime in Chernobyl

Kuvittaja Emmanuel Lepage kuuluu ranskalaiseen Illustractivist -ryhmään, joka pyrkii vaikuttamaan poliittisten sarjakuvien kautta. Vuonna 2007 ryhmän keskusteluaiheena oli ydinvoima ja erityisesti Tšernobylin onnettomuuden tuhoamat elämät. Tavoitteena on majoittua pidemmäksi aikaa aivan Tšernobylin suojavyöhykkeen vierelle ja dokumentoida paikallis... Lue koko vinkki »
Me olemme Bellingcat

Elliot Higgins: Me olemme Bellingcat : Tiedustelupalvelu verkossa

Elliot Higgins on kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-ryhmän perustaja. Higginsin kirjassa Me olemme Bellingcat kerrotaan ryhmän toimintatavoista sekä sen suorittamista tutkimuksista.  Me olemme Bellingcat -kirjassa puhutaan Syyriasta, Venäjästä, Jemenistä, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Iso-Britanniasta. Bellingcat on suorittanut ... Lue koko vinkki »
Koirapuisto

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Tunnustetaan: en ole lukenut aikaisemmin Sofi Oksasen kirjoja. Nyt kun vuoden ohjelmassa on muutenkin ollut ensisijaisesti naisten kirjoittamia kirjoja, tuumin, että Oksanen on sen verran merkittävä tekijä, että on syytä tutustua omakohtaisesti. Koirapuisto on parilla eri aikatasolla toimiva jännäri, joka alkaa helsinkiläisestä koirapuistosta vu... Lue koko vinkki »

Anne Applebaum: Punainen nälkä : Stalinin sota Ukrainassa

Ensin innostuin, sitten masennuin, sitten vihasin, pitkitin ja lopulta päätin: – Ja perhana! Minä selätän tuon möhkäleen! Noin. Ei liene paras tapa aloittaa tietokirjan arvostelua tunteenpurkauksella. Mutta noin siinä puolivuotisessa kamppailussa kävi, paneutuessa Ukrainan kansan kahteen nälänhätään. Viimeisimmässä vuosien 1932-33 nälänhädäss... Lue koko vinkki »

Kerstin Kronvall: Rajakansaa : kohtaamisia ja kohtaloita Imatralta Krimille

"Rajalinjat ja niiden siirroista johtuvat muutokset paikallisten ihmisten elämässä ovat jo pitkään kiehtoneet minua. Entisiä maanmiehiä erottaa yhtäkkiä uusi raja, ja samalla heidän käsityksensä naapurista muuttuu. Jotkut joutuvat pakenemaan tai haluavat peata uuden rajavedon alta. Heissä elää jopa sukupolvien yli jatkuva menetyksen tuska ja kaiho"... Lue koko vinkki »
Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh on työskennellyt Iso-Britanniassa yli 30 vuotta neurokirurgina. Elämäkerrassaan Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta hän kertoo työstään ja potilaistaan. Henry Marsh ei koskaan tunne erityistä kutsumusta lääkärin ammattiin. Hän ajautuu alalle, mutta kokee tavallisen lääkärin toimenkuvan pettymykseksi. Sitten hän näkee neurokirurgi... Lue koko vinkki »

Agnete Friis ja Lene Kaaberbøl: Satakielen kuolema

Ukrainalaisen Natašan elämä on ollut enimmäkseen kovaa ja vaativaa; hän vietti lapsuutensa pienen kylän köyhyydessä ja unelmoi paremmasta, mikä näytti ensin toteutuvankin, kun hän meni naimisiin rikkaan ja hurmaavan Pavelin kanssa ja sai Katerina-­tyttären. Sitten Pavel kuoli epäilyttävällä tavalla, ja Natašaa alettiin epäillä hänen murhastaan. Äit... Lue koko vinkki »

Mihail Bulgakov: Morfiini ja muita kertomuksia

Mihail Bulgakov tunnetaan meillä parhaiten klassikkoromaanistaan Saatana saapuu Moskovaan, mutta onpa hänellä sentään muutakin tuotantoa. Morfiini ja muita kertomuksia on laadukas valikoima osin omaelämäkerrallisesta materiaalista kasattuja novelleja, jotka kääntäjä Mika Rassi on valinnut ja taustoittanut. Niminovelli Morfiini on teoks... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Kurganin varjot

Risto Isomäen tuorein ekojännäri rakentuu tutuista aineksista: tässäkin kirjassa on mielenkiintoista, jos melko vähän tunnettua historiaa, ja siihen seuraksi sitten järkyttävä ekokatastrofi, joka on sen verran todellinen, että herkempi lukija voi järkyttyä vakavasti. Kirjan nimen kurganit ovat muinaisia hautakumpuja, joita Venäjän aroilla on ja ... Lue koko vinkki »

Heikki Aittokoski: Narrien laiva : matka pieleen menneessä maailmassa

Das Narren Schyff, oikeustieteen tohtori Sebastian Brantin vuonna 1494 painattama runoelma – maailman allegoria – on kiehtonut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana työskentelevää Heikki Aittokoskea jo yli 20 vuoden ajan. Brantin teoksessa irvaillaan ihmisen typeryydelle ja piittaamattomuudelle. Yhteiskuntamme on kuin ajelehtiva laiva ilman kapte... Lue koko vinkki »

Eila Tölli-Kalinina: Töllin tyttö

Eila Tölli oli lapsi, kun hänen isänsä lähti hiihtäen rajan yli Neuvostoliittoon 1932. Mattia ammuttiin, perään lähetettiin koirakin, mutta miehen matka jatkui. Hän asettui aloilleen, löysi töitä ja asunnon – kohta Nivalassa odottanut perhe muutti hänen perässään. Lapsuus Neuvostoliitossa ei ehkä ollut sen kummempaa kuin lapsuus köyhässä perheessä ... Lue koko vinkki »

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »

Andrei Kurkov: Kuolema ja pingviini

Viktor on nelikymppinen epäonninen kirjoittaja, joka haluaisi menestyä kirjailijana, mutta romaanit ja novellitkaan eivät luonnistu. Viktor on juuttunut lehtijuttujen ja todella lyhyen proosan väliin. Neuvostoajan jälkeisessä Ukrainassa sellaisella kirjallisuudella ei vain elä. Lisäksi Viktor on yksinäinen, ainoa seuralainen on eläintarhasta lemmik... Lue koko vinkki »

Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Peterborough, Englanti 1990-luvun puolivälissä. Neuvosto-Ukrainasta toisen maailmansodan aikoihin Englantiin emigroitunut pari vuotta aiemmin leskeksi jäänyt insinööri Nikolai Majevski päättää mennä naimisiin ukrainalaisen 36-vuotiaan Valentinan kanssa, joka on vasta saapunut turistiviisumilla teini-ikäisen poikansa kanssa Englantiin vakaana aikomu... Lue koko vinkki »