Mika Aaltola: Mihin menet Suomi? : Pelon aika Euroopassa

Mihin menet Suomi?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jo antiikin filosofi Aristoteles korosti keskeistä tapaa hallita tulevaisuutta. Tämän päivän säännönmukaisuus lisää huomisen samankaltaisuuden todennäköisyyttä. Yksilöiden ja instituutioiden arkea sävyttää kehikko, joka koostuu rutiineista ja normeista. Ne varmistavat sitä, että vakaus on hallitseva. Hyvin harjoiteltu kehikkomme hallitsee sattumanvaraisuutta.

Venäjän aloittama aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainassa herätti tarpeen henkilölle, joka kykenee yhtäältä selittämään sodan tapahtumia sekä toisaalta vastaamaan niihin tunteisiin, joita sota ja sen aiheuttama epävarmuus ihmisissä herättää. Tähän rooliin Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sopi erinomaisesti ja hänen näkemyksiään tilanteen kehittymisestä kuultiin ja nähtiin jatkuvasti kansallisessa mediassa.

Mihin menet Suomi? : Pelon aika Euroopassa kuvaa ajanjaksoa kesäkuun 2021 alusta heinäkuun loppuun 2022. Kirja on kokoelma Aaltolan omaan käyttöönsä tallentamia päivittäisiä ajatuksia ja kirjoitusten aihioita, jotka kommentoivat lähimenneisyyttä sekä mahdollista tulevaisuuden kuvaa. Tekstejä ei Aaltolan mukaan ole toimitettu kirjaa varten erikseen muutoin kuin oikeinkirjoituksen osalta ja teksti todella vaikuttaa pääosin Aaltolan omilta havainnoilta hänelle itselleen myöhempää käyttöä varten.

Jonkinlaisen kuvan ja lisätietoa kirjoittajasta itsestään teos toki myös tarjoaa; Aaltola vaikuttaa olevan hyvin perehtynyt klassisiin sotaa ja politiikkaa koskeviin teoksiin ja niiden avulla hän jäsentää tapahtumia ja niiden kulkua. Lähestymistapa on yllättävän vähän tieteellinen eli moninaisiin lähteisiin syvällisesti nojaava ja enemmän tunteisiin ja mielikuviin nojaava, mikä tukee sitä kuvaa, jonka hän on julkisuudessa itsestään esiintyjänä ja kommentoijana antanut.

Itse olisin tekstiin kaivannut viittauksia niihin uutisiin, joita päivittäisissä merkinnöissä kommentoidaan, sillä yksittäisen uutisten ja tapahtumien yksityiskohtainen muistaminen edes vuoden takaa on vaikeaa aktiivisestikin uutisointia seuraavalle lukijalle ja kirjoittajan ajatuksen kulun seuraaminen on paikoin haastavaa. On kuitenkin kiinnostava yrittää ymmärtää ihmistä julkisen kuvan takana ja tässä Mihin menet Suomi? onnistuu, vaikka se ei kirjan ääneen lausuttu tavoite olekaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...