Sotaa ja rauhaa

Mikko Hautala: Sotaa ja rauhaa : Venäjä, Yhdysvallat ja Suomi uuden suurvaltakilpailun aikakaudella

Pitkän uran ulkopolitiikassa tehnyt Mikko Hautala on ollut julkisuudessa tiiviisti viimeisten vuosien aikana sillä hänessä yhdistyvät syvällinen Venäjä-tuntemus sekä ymmärrys Yhdysvalloista ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikan takana olevista henkilöistä ja tulevaisuuden suunnista. Hautala aloitti diplomaattiuransa Venäjällä ja oli vuodet 2016–2020 suur... Lue koko vinkki »
Vuosisadan kilpajuoksu

Jaakko Iloniemi ja Henri Vanhanen: Vuosisadan kilpajuoksu

Mittelö on siis kisakuntokysymys, jossa katsotaan, kenen sisäinen eheys kestää parhaiten, ja siinä vastustajia varmasti puolin ja toisin pyritään horjuttamaan. Etenkin demokratioiden vahvuudet - avoimuus, sananvapaus ja inklusiivisuus - pyritään kääntämään heikkouksiksi. Suomen ulkopolitiikan tukipaalut vavahtivat keväällä 2022, kun Venäjä aloi... Lue koko vinkki »
Tapa hänet ensin

Kari Haakana: Tapa hänet ensin

Hyvän toimintatrillerin elementit ovat vauhdikas juonen tempo, kiinnostavat henkilöhahmot, uskottava juoni ja juonenkäänteet sekä tietenkin riittävä annos toimintaa. Kari Haakanan Tapa hänet ensin sisältää näitä ainesosia hyvässä suhteessa: neljä päähenkilöä, joiden polut lopulta kohtaavat, varsin räväkkää toimintaa useassa Euroopan maassa maassa p... Lue koko vinkki »
Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Mihin menet Suomi?

Mika Aaltola: Mihin menet Suomi? : Pelon aika Euroopassa

Jo antiikin filosofi Aristoteles korosti keskeistä tapaa hallita tulevaisuutta. Tämän päivän säännönmukaisuus lisää huomisen samankaltaisuuden todennäköisyyttä. Yksilöiden ja instituutioiden arkea sävyttää kehikko, joka koostuu rutiineista ja normeista. Ne varmistavat sitä, että vakaus on hallitseva. Hyvin harjoiteltu kehikkomme hallitsee sattumanv... Lue koko vinkki »
Merkel

Kati Marton: Merkel : Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Ensin täytyi tarkastaa googlesta, kävikö Angela Merkel (s. 1954) Suomessa kertaakaan 16-vuotisen kansleriutensa aikana. Kävi ainakin kerran Stubbin kutsusta. Kati Martonin Merkel-kirjassa näet mainitaan Suomi vain kerran, suomalaisia nimiä ei kertaakaan. Merkelillä olivat isommat kalat pyydyksessä. Hänen aikansa kului maailman­politiikassa mikäl... Lue koko vinkki »
Putin's Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham: Putin’s Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham on sarjakuvajournalismin suuria nimiä ja tällä kertaa hän tekee varsin ajankohtaisen katsauksen Venäjälle ja siihen miten Vladimir Putin on päässyt maailman vaikutusvaltaisimman autokraatin asemaan. Putinin uran alku oli ainakin näennäisesti varsin vaatimaton. Jo nuorena poikana Putin haaveili KGB:n liittymisestä ja siinä hän ... Lue koko vinkki »

Aleksi Mainio: Erkon kylmä sota : Helsingin Sanomat Moskovan varjossa

Nyt puhutaan Aatos Erkon elämästä ja elämäntyöstä, sodanjälkeisestä Suomesta ja presidenttipeleistäkin. Helmeilevä juoma kuplii herrojen laseissa, mutta se on vain jäävuoren huippua – pinnan alla vasta kuohuukin. Kirjan kansi on kuin lehden ingressi konsanaan, tiivistää olennaisen siitä, mitä tuleman pitää. Eljas Erkko toimi ennen talvisotaa ulk... Lue koko vinkki »