Markku Henriksson: Tähtilipun maa

Tähtilipun maa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Amerikan historia on jännittävä aihepiiri, koska erityisesti maan ja alueen lähihistoriaa käydään runsaasti läpi kirjoissa ja elokuvissa ja suurella yleisöllä on monesta tapahtumasta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, koska historia on tuotu näkyvästi esiin. Amerikan historia on kuitenkin pitkä ja polveileva ja siihen liittyy valtavasti henkilöitä ja tapahtumia, jotka ovat ainakin pohjoismaiselle yleisölle vieraita. Nämä henkilöt ja tapahtumat johtavat tähän päivään ja Amerikkaan sellaisena kuin sen tunnemme ja historiaan tutustuminen auttaa ymmärtämään niitä erityispiirteitä, jotka Amerikkaa ja amerikkalaisia leimaavat.

Dosentti Markku Henrikssonin Tähtilipun maa lähtee liikkeelle Amerikan mantereen asuttamisesta ja sen alkuperäiskansoista ja käy läpi Amerikan alueen historian ja sen erilaiset vaiheet nykypäivään asti. Kokonaisuus on siis massiivinen ja on pienoinen ihme, että valtava paketti poliittista-, sota-, yhteiskunta-, ja kulttuurihistoriaa on sujuvasti nivottu hallittavissa oleviin ja sujuvalukuisiin osioihin. Kiinnostavimmillaan kirja on silloin, kun siinä käydään läpi aiheita, jotka eivät Amerikan historiaan normaalin kouluoppimäärän verran tutustuneille ole entuudestaan tuttuja, ja niitä riittää useiden kokonaisten lukujen verran.

Massivinen kokonaisuus tuo toki mukanaan myös muutaman haasteen, joista henkilöiden nimien määrä on lukukokemuksen näkökulmasta kaikkein suurin. Henriksson tuo jokaiseen aihealueeseen liittyvät pää- ja sivuhenkilöt ja heidän roolinsa tapahtumissa esiin yksityiskohtaisesti, mistä johtuen nimiä on liikaa sisäistettäväksi ensimmäiselle lukukerralle ja tapahtumien kuvaukset ovat paikoin suorastaan henkilöluetteloita. Toisaalta kirja toimii oivallisena tietolähteenä aina, kun Amerikan historiaan ja sen henkilöihin pitää palata.

Tähtilipun maa on mainio kokonaisesitys Amerikan alueen historiasta ja tymäkästä sivumäärästä huolimatta sujuvalukuinen ja helppotajuinen perusteos kaikille aiheesta vähänkään kiinnostuneille.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...