Kohtalona Ruotsinsalmi

Johanna Aartomaa, Maarit Laitala, Vilma Lempiäinen ja muut (toim.): Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä

Kotkan Merikeskus Vellamossa pidettiin vuonna 2023 kiitelty näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä, joka jäi valitettavasti minulta näkemättä (päivitys 22.1.2024: näyttely on avoinna 17.1.2027 asti). Onneksi näyttelyn yhteydessä julkaistu samanniminen kirja paikkaa tilannetta, sillä teos osoittautui poikkeuksellisen erinoma... Lue koko vinkki »
Kansa taisteli – miehet kertovat: Rajuimmat taistelut

Petri Lahti (toim.): Kansa taisteli : Rajuimmat taistelut

28 omakohtaista hyytävää tarinaa taistelun ytimestä Suomen talvisodan ja jatkosodan pyörteissä, jolloin saatana on valloillaan. Siinä ei jouda filosofoimaan "Miksi tappaisimme toisemme?"-kysymyksillä eikä ihanteita ajattelemaan oman hengen ollessa liipaisimella, enemmän kuin vaarassa, tai kun oman kiväärin piipussa roikkuu taistelutoverin jäänn... Lue koko vinkki »
Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin

Sakari Viinikainen: Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin : Keski-Suomen Rykmentti ja Suomen sotaväen synty

Tämä kirja on kiinnostava historiikki rykmentistä, joka perustettiin 1919 Hämeenlinnassa, josta se siirtyi kesäkuussa 1921 Kouvolaan. Sinänsä kiva juttu, että Keski-Suomen rykmentti toimi Kouvolassa, joka ei ole Keski-Suomea, vaan eipä ollut Hämeenlinnakaan. Kouvolassa taas tykättiin, että KS tarkoittaisi Kouvolan Sotilaat. En ala arvioimaan mit... Lue koko vinkki »
Kunniallinen vetäytyminen

Éric Vuillard: Kunniallinen vetäytyminen

Ennen paremmin tunnettua amerikkalaisten käymää Vietnamin sotaa Vietnamin, Laosin ja Kambodžan aluetta miehittivät ranskalaiset. Indokiinan sotana tunnettu konflikti johti näiden maiden itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Heti toisen maailmansodan jälkeen alkaneen sodan hoito ei ollut kunniaksi Ranskalle. Vuosina 1946–1954 Ranska menetti vähitel... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
Twists of Fate

Paco Roca: Twists of Fate

Viime aikoina eteeni on osunut aika paljon kirjoja, joiden teemana on sivuun jäänyt historia. Mitkä asiat unohtuvat ja mitkä eivät on mielenkiintoinen kysymys, ja jos minua jokin kiinnostaa historiassa, niin juuri tällaisten hieman unohdettujen tarinoiden ja näkökulmien löytäminen. Sarjakuvataiteilija Paco Roca on samoilla linjoilla. Twists of Fate... Lue koko vinkki »
Päivien valo

Judy Batalion: Päivien valo : Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Historiasta puhuttaessa herää aina kysymys keiden tarinoita oikein kerromme ja ketkä puolestaan jäävät syystä tai toisesta unohduksiin. Suurmieshistoria sivuuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten kokemukset, siinä missä miesten kokemukset muistetaan useammin kuin naisten. Holokaustista puolestaan muistetaan pikemminkin keskitysleirit kuin vastari... Lue koko vinkki »
Kynän ja miekan kenraali Wallenius

Lasse Laaksonen: Kynän ja miekan kenraali Wallenius

Sodat synnyttävät sankareita, mutta sankaritarinoiden taustat eivät usein ole aivan niin hohdokkaita kuin minä ne lopulta muistetaan ja monet kiinnostavat henkilöt jäävät sivuosaan ja unohtuvat. Kenraali Kurt Martti Wallenius oli sotilasurallaan lopulta sivuosan esittäjä ja ristiriitainen henkilöhahmo sodan ulkopuolella eikä siksi ole ihme, että so... Lue koko vinkki »
Isäni oli Mannerheim-ristin ritari

Simo Holopainen: Isäni oli Mannerheim-ristin ritari

Suomen sotahistorian arvostetuin tunnustus lienee Mannerheim-risti ja ristin saajat ovat 1990-luvulta alkaen nauttineet suurta suosiota. Heidän vaiheensa sodassa on hyvin kattavasti kuvattu mutta se millaisia he olivat ihmisinä sodan jälkeen, on jäänyt huomattavasti vähemmälle huomiolle. Siksi Simo Holopaisen kirjan Isäni oli Mannerheim-ristin rita... Lue koko vinkki »
Sotapäällikkö

Bernard Cornwell: Sotapäällikkö

Bebbanburgissa nähdään lohikäärme ja putoava tähti. Enteet tietävät pahaa, ja pakanasoturi Uhtred aavistaa joutuvansa jälleen taistelemaan kilpimuurissa säilyttääkseen asemansa.  Bebbanburgin päällikkö Uhtred on alusta asti sotinut kuninkaita, viikinkejä ja omia sukulaisiaan vastaan. Ikä ei ole häntä pehmentänyt, ja Sotapäällikössä hänen on... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Voiko kirja olla jännittävä jos lopputuloksen tietää jo etukäteen? Kahden nuoren ja kauniin idealistin myyräntyö natsivaltakuntaa vastaan tuntuu heti alusta alkaen tuhoon tuomitulta, mutta mitä mahdottomammalta tehtävä tuntuu, sitä kipeämmin lukija haluaa heidän onnistuvan ponnisteluissaan. Jännitystä ei lainkaan vähennä se seikka, että asianomaist... Lue koko vinkki »
Tähtilipun maa

Markku Henriksson: Tähtilipun maa

Amerikan historia on jännittävä aihepiiri, koska erityisesti maan ja alueen lähihistoriaa käydään runsaasti läpi kirjoissa ja elokuvissa ja suurella yleisöllä on monesta tapahtumasta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, koska historia on tuotu näkyvästi esiin. Amerikan historia on kuitenkin pitkä ja polveileva ja siihen liittyy valtavasti henkilöitä... Lue koko vinkki »
Yhdeksän

Gwen Strauss: Yhdeksän : Vastarintanaisten pakomatka Natsi-Saksan halki

Kun kävin Zinkan luona viimeisen kerran, hän oli jo hyvin sairas ja sanoi yhtäkkiä, pidettyään sitä ennen pitkän tauon: Tiedäthän sinä, että meistä tuli muukalaisia, ja niinhän se oli. Me olimme yhä muista vieraantuneita, erilaisia kuin muut ihmiset. Toisen maailmansodan viimeisinä hetkinä Gwen Straussin isotäti Helene Podliasky johti yhdeksän n... Lue koko vinkki »
Kuninkaiden miekka

Bernard Cornwell: Kuninkaiden miekka

Uhtred, pakanasaksi, ylimys ja soturi, ei ehdi harmaista hapsistaan huolimatta elää rauhaisaa elämää oman linnoituksensa suojissa. Eletään 900-lukua, ja Englanti on pirstaleinen ja rauhaton. Wessexin kuningas Edward tekee kuolemaa, ja Uhtredin viholliset ovat nousemassa valtaan. Uhtredilla on toki muitakin huolia: sotaisat pohjanmiehet, ärsyttävät ... Lue koko vinkki »

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

Kun aseveljeys Saksan armeijan kanssa kääntyi Lapin sodaksi, ja natsit perääntyivät läpi Lapin kohti Norjaa polttaen mennessään kaiken mahdollisen, oli armeijan mukana myös suomalaisia naisia. Kuka rakkauden, kuka työn, kuka pelon, kuka minkä hyvänsä syyn vuoksi jätti kotiseutunsa ja tutun ympäristönsä. Kun sota sitten päättyi, osa näistä naisista ... Lue koko vinkki »

Sinclair McKay: Dresden 1945 : Täystuho

Dresdenistä tuli 13. helmikuuta 1945 yksi toisen maailmansodan suurimmista mielettömän tuhon symboleista. Vanhalla kulttuurikaupungilla ei ollut suurta strategista merkitystä, joten sen pommittaminen maan tasalle aivan sodan loppuvaiheessa tuli sen asukkaille suurena järkytyksenä. 25 000 henkeä vaatinut tapahtuma on herättänyt keskustelua siitä läh... Lue koko vinkki »