Lasse Laaksonen: Kynän ja miekan kenraali Wallenius

Kynän ja miekan kenraali Wallenius

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sodat synnyttävät sankareita, mutta sankaritarinoiden taustat eivät usein ole aivan niin hohdokkaita kuin minä ne lopulta muistetaan ja monet kiinnostavat henkilöt jäävät sivuosaan ja unohtuvat. Kenraali Kurt Martti Wallenius oli sotilasurallaan lopulta sivuosan esittäjä ja ristiriitainen henkilöhahmo sodan ulkopuolella eikä siksi ole ihme, että sotahistorioitsija dosentti Lasse Laaksonen on hänet valinnut tutkimuskohteekseen. Laaksonen on aiemmassa tuotannossaan tuonut sodan ristiriitoja ja eripuraisia henkilö­suhteita yleiseen tietoisuuteen ja jatkaa uudessa kirjassaan Kynän ja miekan kenraali Wallenius samalla linjalla.

Martti Wallenius oli aktiivinen jääkäri ja kävi Saksassa hankkimassa koulutuksen ennen osallistumistaan Suomen sisällissotaan. Hän oli poliittisesti aktiivinen, räiskyvä ja sanavalmis persoona ja perso alkoholille, mikä merkittävästi heikensi hänen kykyään tehdä päätöksiä. Ennen toista maailmansotaa hän oli aktiivisesti mukana Lapuan liikkeessä ja kapina­kenraalina päätyi lopulta tutkintavankeuteen ja valtiovallan epäsuosioon. Talvisotaan hän pääsi mukaan ja menestyi Lapin rintamalla, mutta Viipurinlahdella pääsotanäyttämöllä hän epäonnistui pahasti eikä pitkä­vihainen Mannerheim enää antanut hänelle uutta mahdollisuutta upseerina myöhemmin jatkosodan tai Lapin sodan aikana. Sotien jälkeen Wallenius loi toisen uran kirjailijana kuvaten ihmistä ja luontoa, sotaa ja elämää ja kuolemaa.

Laaksonen syventyy Walleniuksen elämään syvällisesti ja kirjasta saa erinomaisen kuvan sekä Walleniuksen uran käänteistä että hänen persoonastaan ja perhesuhteistaan. Kirja on myös erinomainen kertaus Suomen sotahistoriaan ja sotien väliseen aikaan, sillä Laaksonen taustoittaa ajanjakson tapahtumia yksityiskohtaisesti ja kertoo useista Walleniuksen elämää sivunneista henkilöistä kattavasti Walleniuksen oman toiminnan ohella.

Martti Wallenius ei varmasti jatkossakaan nouse yhdeksi tärkeistä Suomen sota-ajan kenraaleista, mutta värikäs ura ja henkilö aukeavat nyt toivottavasti paremmin tuleville polville, kun historia on yksiin kansiin sujuvaan ja selkeälukuiseen kokonaisuuteen koottuna.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...