Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Kylmästi laskeva mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli “monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa” – “niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva”. Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli ollut taitava keskuspankinjohtaja – “vaikkakin onnellisena aikana, jolloin suhdanteet olivat osittain suurenmoiset”.

Risto Ryti on yksi mieleenpainuvimmista henkilöistä Suomen poliittisessa- ja sotahistoriassa. Hän johti sota-ajan Suomea presidenttinä ja kärsi monien mielestä täysin perusteetta pitkän tuomion sotasyyllisenä, vaikka oli Suomen jatkosotaan toki johtanut. Hänen uransa pankinjohtajana mainitaan yleensä myös, kun hänestä kirjoitetaan mutta se, että hänen työuransa merkittävimmät saavutukset liittyvät ehkä kuitenkin uraan Suomen pankkitoiminnan kehittäjänä, eivät yleensä täydessä mitassaan avaudu lukijoille.

Siksi on hienoa, että Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen ovat kirjoittaneet teoksen, joka keskittyy yksityiskohtaisesti Rydin uraan 1920- ja 1930-luvuilla pankinjohtajana ja käyvät läpi hänen talouspoliittista ajatteluaan ja näkemyksiään erityisesti Rytin itsensä kirjoittamiin esitelmiin ja puheisiin tukeutuen. Kirja käy suurpiirteisesti läpi myös Rytin yksityiselämää, mikä on virkistävää ja luo syvyyttä henkilöhahmoon. Ryti jätti kuitenkin jälkeensä vähän hänen itsensä kirjoittamaa yksityistä kirjallista aineistoa esimerkiksi päiväkirjojen muodossa, eivätkä kirjoittajat siksi kykene kurkistamaan kuin hennosti Rytiin yksityishenkilönä. Sodan ajan vuosia ja sodan jälkeistä aikaa teoksessa puolestaan käsitellään vain tärkeimmät tapahtumat läpikäyden, mikä on ymmärrettävää, sillä näistä vuosista Rytin tekemisistä on kirjoitettu paljon.

Kokonaisuus on kiinnostava ja vakuuttavasti kirjoitettu mutta on aiheensa puolesta selvästi suunnattu enemmän tieteelliselle yleisölle ja historiaharrastajille eikä kirja suurta yleisöä yritä kosiskellakaan. Kirja on niin kattava kuvaus Risto Rytin talousvaikuttamisen vuosista, että en usko samasta aiheesta ihan heti ilmestyvän uutta kilpailevaa teosta – eikä toki tarvitsekaan sillä Kylmästi laskeva mies on laadukas historiikki yhdestä Suomen historian mieleenpainuvimmasta merkkihenkilöstä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...