Mirkka Lappalainen: Maailman painavin raha : Kirjoituksia 1600-luvun pohjolasta

Maailman painavin raha

Osta kirja itsellesi

Mirkka Lappalainen tuli tutuksi Kustaa II Aadolfia käsittelevästä kirjastaan Pohjolan leijona. Siitä kävi selväksi, että 1600-luvun elämä pohjolassa on Lappalaisella hallussa. Maailman painavin raha on kokoelma kirjoituksia saman aiheen tiimoilta.

Aihepiiri oli osin tuttua Pohjolan leijonasta ja hetken pelkäsin, että jutut ovat toistoa aiemmin lukemastani. Pelko osoittautui turhaksi: Maailman painavimmassa rahassa on paljon uusia, mielenkiintoisia näkökulmia aikakauteen.

Kuten vaikkapa nyt sitten se maailman painavin raha: se on ruotsalainen kupariplootu, noin kaksikymmentä kiloa painava järkäle.

Brahe varautui talletusoperaatioihin pestaamalla kyytimiehen kuljettamaan rahat uuteen rahalaitokseen, joka sijaitsi vain parin sadan metrin päässä kreivin kaupunkitalosta. Bertel Tingström on laskenut, että Brahen ensimmäinen 700 taalerin talletus painoi 420 kiloa. Toinen, kaksi kertaa suurempi, painoi jo tonnin.

Käytännöllistä kuin mikä! Kirjoitukset kertovat myös vuosisadan tunnetuimmasta naisesta, joka ei ollut kuningatar – mutta miksi Gertrud von Ungern oli niin vihattu, että jäi historiankirjoihin? Urban Hjärne lopettaa noitahysterian ja tekee paljon muutakin mielenkiintoista, Arnold Johan Messenius taas saa peräti kaksi kuolemantuomiota. Vuosisataan mahtuu monta mielenkiintoista tapausta.

Kirja on harmillisesti vähän hutiloitua työtä, pieniä paino- ja kirjoitusvirheitä on vähän väliä. Aihe on kuitenkin hyvä, tietämys vankkaa ja kyky poimia mielenkiintoisia asioita on kohdallaan, joten Maailman painavinta rahaa on helppo suositella historianystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...