Langennut kaupunki

Ari Wahlsten: Langennut kaupunki

Olipa messevää tavata taas niin kovin karismaattinen Kit Karisma. Miten sitä voikin olla tykästynyt tyyppiin, minkä tietää ja tuntee vain kirjan sivuilta!?No, joka tapauksessa, tapaaminen oli ilahduttava, joskin välillä suorastaan henkeäsalpaava ja välillä sitten suorastaan huvittava. Ihan aluksi Kit Karisma on jotenkin uinut aatelispiireihin ja... Lue koko vinkki »
Emily, eli kuinka sukua jatketaan

Terhi Tarkiainen: Emily, eli kuinka sukua jatketaan

Tutustuin Terhi Tarkiaisen kirjoihin viime vuonna, kun luin 1700-luvulle sijoittuvan Kitty, eli kuinka mies tuhotaan -romaanin. Sen jälkeen olikin syytä tutustua myös esikoisteokseen, vampyyriromantiikkaa uusille mutkille laittavaan Pure mua -kirjaan. Nyt Tarkiaisen uusin romaani Emily, eli kuinka sukua jatketaan jatkaa Kittyn jalanjäljissä 1700-lu... Lue koko vinkki »
Tämän kaiken minä annan sinulle

Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle

Tämä oli joku satunnaispoiminta kirjastosta, arvelen että luulin lainaavani Mercè Rodoredan kirjan. No menihän tämä nyt melkein sinne päin… Mutta ihan kelpo jännäriksi tämä espanjalaistarina osoittautui. On se palkittukin arvostetulla Planeta-palkinnolla ja Vuoden johtolangan ulkomaan kunniakirjalla, eli kovin on kunniakas teos! Kirjan päähenkil... Lue koko vinkki »
Kadonnutta aikaa etsimässä 10: jälleenlöydetty aika

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä : 10 : Jälleenlöydetty aika

Nyt on sitten Proust-matka tehty. Välillä se oli henkeenkäyvän tiivistä, välillä toivottoman tuntuisen hidasta. Joidenkin hetkien vaikeatajuisuus vaihtui pian suuriin oivalluksiin ihmisen elämästä, heidän välisistään suhteista, rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta. Uskaltaisin väittää, että vaikka sarjan ensimmäistä osaa, Swannin tietä, pidetään ehkä... Lue koko vinkki »
Oblomov

Ivan Gontšarov: Oblomov

Ilja Iljitš Oblomov on perinyt kolmisensataa sielua kaukaiselta maaseudulta. Tila siis tuottaa ilman että kolmissakymmenissä olevan Oblomovin tarvitsee tehdä juurikaan mitään sen eteen. Hän elelee palvelijansa Zaharin kanssa joutilaana Pietarissa, kunnes hänen vuokraisäntänsä häätää hänet asunnostaan. Ja mitä vielä! Samoihin aikoihin Oblomov rakast... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 9 : Pakenija

Kiipeäminen Proust-vuorelle alkaa olla jo lähellä loppuaan, ja vaikka välillä matka onkin hengästyttänyt lukijaansa, on yhdeksäs osa taas helpompi elää läpi ja sulattaa. Ehkäpä tämä Proustin tyyli alkaa vähitellen todellakin tulla tutuksi, niin että vanhan rakkauden luo on hyvä palata? ”Albertine-neiti on lähtenyt!” Nämä ovat romaanin ensimmäise... Lue koko vinkki »
A Brightness Long Ago

Guy Gavriel Kay: A Brightness Long Ago

Uusi kirja Guy Gavriel Kaylta on aina tapaus, jonka pariin ei pidä pitää turhaan kiirettä, koska kun sen on lukenut, on taas surullisessa tilassa, jossa ei ole enää lukemattomia Kayn kirjoja. Nyt oli aika tarttua tuoreimpaan. A Brightness Long Ago sijoittuu samaan maailmaan kuin suurin osa Kayn kirjoista. Ollaan noin Italian renessanssia vastaavass... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 8 : Vanki

Jälleen pitkästä aikaa Proustin parissa, kuukausiahan tässä on taas mennyt modernimpaa kirjallisuutta lukiessa. Mutta se, joka alkuun näytti melkein toivottomalta urakalta, on nyt kuin vanhan ystävän luokse palaisi. Vanki-romaanissa on kuten edeltäjässään Sodoma ja Gomorra -kirjassa kaksi keskeistä tapahtumien ja ajatusten ympäristöä. Toisaalla ... Lue koko vinkki »

Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg: Korsetti ja krusifiksi : vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria

Arjen historia sekä sosiaalihistoria ovat aina kiinnostaneet minua, niinpä Korsetti ja krusifiksi : vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria herättikin heti mielenkiintoni. Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg tarkastelevat kirjassaan naisten silmien kautta 1600-luvun ranskalaista eliittikulttuuria. Aikakausi oli pariisilaisille naisille ... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 7 : Sodoma ja Gomorra I-II

”Nainen Gomorran, mies Sodoman mukaan”, on lausunut ranskalainen kirjailija Alfred de Vigny, ja siinä voitaisiinkin sanoa olevan jonkinlainen johtotähti sarjan tälle osalle: 550 sivun verran siinä käsitellään näiden vanhatestamentillisten kadotukseen joutuvien kaupunkien vanhatestamentillista perisyntiä eli homoseksuaalisuutta. Onhan mukana tiet... Lue koko vinkki »
Rakas Henrietta

Kaari Utrio: Rakas Henrietta

Kirjastoreissulla havahduin, että Kaari Utrion tuotanto on syystä tai toisesta jäänyt kokonaan väliin. Tilanne oli paikattava, joten pähkäiltyäni tovin hyllyn edessä päädyin Morren maailman suosituksesta Rakkaaseen Henriettaan. Tarina sijoittuu Helsinkiin vuoteen 1840, historiallisena kiinnekohtana tässä ovat yliopiston 200-vuotisjuhlallisuudet.... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 6 : Guermantesin tie II

Onpas taas kulunut pitkä aika siitä, kun viimeksi ahersin Proustin romaanisarjan parissa! Tässä kuudennessa osassa on kaksi selvää lukua, ensin suppea kertomus Marcelin isoäidin kuolemasta ja sen jälkeen lähes yhteen päivään sijoittuva kuvaus kertojan vierailusta Guermantesien kotona seurapiirikutsuilla. Ihan lopussa Marcel vielä poikkeaa myöhään i... Lue koko vinkki »

Felix Yusupov: Lost Splendour and the Death of Rasputin

Ruhtinas Feliks Jusupov (1887–1967) – aikanaan Venäjän rikkain mies – jäi historiankirjoihin lähinnä yhden yhden teon ansiosta; hän murhasi Rasputinin. Muistelmissaan Yusupov kertoo sukunsa historian, aristokratian ylellisestä elämästä ennen vallankumousta ja miksi ja miten hän lopulta päätyi murhaamaan Rasputinin. Sanottakoon ihan heti, että mi... Lue koko vinkki »

Nancy Goldstone: Daughters of the Winter Queen

Eräs tarina loppui ja toinen alkoi, kun Maria Stuart Skotlannin kuningatar mestattiin Elizabeth I:n käskystä vuonna 1587. Vaikka Maria Stuart ei koskaan noussut Englannin kunigattareksi ja häviö näytti täydelliseltä, tuli hänen lapsenlapsestaan Elizabeth Stuartista, niin kutsutusta Talvikuningattaresta, kaikkien myöhempien brittimonarkkien esiäiti.... Lue koko vinkki »

Carl Mothander: Paroneista bolševikkeihin

Vuonna 1928 ruotsalainen Carl Mothander sai avioliiton myötä harvinaisen pääsylipun maailmaan, joka oli paljolti ulkopuolisilta suljettu ja joka sittemmin katosi historian lehdiltä kokonaan. Baltiansaksalainen aatelisto, joka tunnettiin tuolloin myös nimityksellä balttialaiset paronit, oli hyvin sisäänpäinlämpiävä yhteisö, jossa olivat voimassa van... Lue koko vinkki »

Tania Alexander: Ennen kuin maailma muuttui : Lapsuuteni Virossa

Joillakin meistä on epäonnea elää historian suurissa taitekohdissa. Toisaalta jäljelle jäävät rikkaat muistot, joita jälkipolvet arvostavat, mutta henkilökohtainen maksu tapahtumien kokijana on usein korkea. Tania Aleksanderin voi sanoa kuuluneen todelliseen menneeseen maailmaan. Hänen sukunsa äidin puolelta oli venäläistä aatelistoa ja isän suk... Lue koko vinkki »