Carl Mothander: Paroneista bolševikkeihin

Osta kirja itsellesi

Vuonna 1928 ruotsalainen Carl Mothander sai avioliiton myötä harvinaisen pääsylipun maailmaan, joka oli paljolti ulkopuolisilta suljettu ja joka sittemmin katosi historian lehdiltä kokonaan. Baltiansaksalainen aatelisto, joka tunnettiin tuolloin myös nimityksellä balttialaiset paronit, oli hyvin sisäänpäinlämpiävä yhteisö, jossa olivat voimassa vanhakantaiset aristokratian tavat, joita ei muualla enää noudatettu.

Mothander kertoo lämmöllä tästä eksentrisestä kadonneesta maailmasta ja niistä monista erikoisista persoonista, jotka sitä asuttivat. Kreivitär Pilar-Kotzebue ja hänen keltainen salonkinsa, joka oli Tallinnan seuraelämän keskus, ja Louhun vanha kenraali, joka lähetti naapurilleen kaksintaisteluhaasteen tämän pestyä moukkamaisesti jalkansa hienojen naisten nähden. Herkulliset henkilökuvaukset ovat ehdottomasti kirjan suola.

Mothanderin elämä Virossa jakaantui Tallinnan kaupunkikodin ja Tohisoon kartanon välille. Maalaiselämä monine kommervinkkeineen oli selkeästi erityisen rakasta aikaa, vaikka Mothander vanhana lehtimiehenä olikin täysin ummikko. Mothander kertoo myös paljon baltiansaksalaisten ja virolaisten välisistä suhteista, jotka luonnollisesti eivät olleet aivan yksinkertaiset.

Erään aikakauden loppu tuli viimein vuonna 1939, kun baltiansaksalainen väestö siirrettiin Baltiasta pois ja Neuvostoliitto valloitti maat. Mothander vaimonsa kanssa jäi Viroon ja yritti kestää mitä tuleman piti, mutta tilanne rakentui nopeasti hyvin vaaralliseksi. Lähtö, tai pikemminkin pako Ruotsiin ei sitten järjestynytkään ihan niin helposti ja voisi sanoa, että pariskunta selviytyi viime tipassa. Monelle tuttavalle ei käynyt yhtä hyvin.

Paroneista bolševikkeihin on mainio ajankuva, joka ei ole mainittavimmin kärsinyt ikääntymisestään, päinvastoin, on tainnut vanhetessaan vain kerätä charmia. Mothanderin hyväntahtoinen ja välillä pureva kommentointi piti otteessan alusta loppuun saakka. Suosittelen ehdottomasti kaikille Viron historiasta kiinnostuneille!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...