Guy Gavriel Kay: A Brightness Long Ago

A Brightness Long Ago

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Uusi kirja Guy Gavriel Kaylta on aina tapaus, jonka pariin ei pidä pitää turhaan kiirettä, koska kun sen on lukenut, on taas surullisessa tilassa, jossa ei ole enää lukemattomia Kayn kirjoja. Nyt oli aika tarttua tuoreimpaan. A Brightness Long Ago sijoittuu samaan maailmaan kuin suurin osa Kayn kirjoista. Ollaan noin Italian renessanssia vastaavassa ajassa, tapahtumat ajoittuvat parikymmentä vuotta ennen edellistä Children of Earth and Sky -romaania.

Kirjan keskiössä on räätälin poika Guidanio Cerra, joka on isänsä hyvien suhteiden avulla päässyt opiskelemaan aatelin poikien kanssa arvostettuun Avegnan kouluun. Sieltä tie on vienyt hänet Mylasian hoviin, jossa hallitsee kreivi Uberto, julma sadisti, joka viihteekseen raiskaa ja murhaa nuoria naisia ja poikia.

Eräs tällainen uhri ei kuitenkaan ole se viaton maalaistyttö jolta vaikuttaa, vaan aatelisnainen, Maceran herttuan tytär Adria Ripoli, jonka palkkasoturien komentaja Folco Cino d’Acorsi on lähettänyt salaiseen tehtävään murhaamaan Uberton. Folcon kotikaupungilla Acorsilla ei ole satamaa, Mylasialla on, ja tavoitteena on valloittaa Mylasia kreivin kuoleman aiheuttamassa sekasorrossa.

Adria onnistuu tehtävässä, mutta haavoittuu pahasti. Guidanio on ensimmäisenä paikalla ja tekee tiettyjä valintoja, joiden seurauksena hän päätyy pelastamaan Adrian ja sotkeutuu siten tahmeaan juonittelujen verkostoon.

Teobaldo Monticola di Remigio, toinen palkkasoturikomentaja, Remigion kaupungin hallitsija ja Folcon pahin kilpailija, onnistuu estämään Mylasian valloitussuunnitelman. Myöhemmin Guidanion tiet sattuvat risteämään myös Teobaldon kanssa. Näiden kahden miehen välinen konflikti on yksi kirjan suurista ajavista voimista ja Guidanio pääsee tarkastelemaan sitä eri kanteilta.

A Brightness Long Ago on Kayn tapaan kauniisti rakennettu ja viittailee elegantisti toisaalta henkilöidensä tuleviin käänteisiin ja toisaalta aikaisempiin samaan maailmaan sijoittuviin kirjoihin. En muista enää tarkkaan, mutta useammastakin kohdasta tuli mieleen, että olikohan tämä mainittu Sailing to Sarantiumissa… Kay kuvaa hienosti kahden palkkasoturikomentajan välistä kaunaa ja Guidanion sattuman ohjaamaa nousua valtaan ja vaurauteen.

Myös naisten asemaa kuvataan kiinnostavalla tavalla, kuten tätä edeltäneessä Children of Earth and Skyssä. Adria Ripolin pyristely aatelisnaisen roolin kahleita vastaan ja halu tehdä asiat omalla tavallaan, paikkaansa hakeva parantaja Jelena ja Teobaldon rakastajatar Ginevra della Valle ovat kaikki omanlaisiaan naisia ja erilaisessa roolissa miesten hallitsemassa maailmassa.

Kuten aina, kuvitteellisella maailmalla on vahvat vastineensa tosielämässä. Kaupunkien esikuvia voi pohdiskella, osa on ilmeisempiä kuin toiset. Folcon ja Teobaldon konfliktin syntyperä on Montefeltron ja Malatestan sukujen välisessä kaunassa. Bischion laukkakisan esikuva on Palio di Siena ja kirjasta saa myös varsin hyvän kuvan kondottieerisodankäynnistä ja sen vaikutuksista politiikkaan ja ihmisten elämään.

A Brightness Long Ago on tuttua taattua laatua. Guy Gavriel Kay on mestari, jonka kirjat ilahduttavat aina. Kun vain joku näitä vielä suomentaisi…

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...