Hyvän miehen kuolema

Virpi Hämeen-Anttila: Hyvän miehen kuolema

Karl Axel Björkiä tarvitaan taas poliisin avuksi. Vuoden 1922 pikkujouluaika lähestyy, kun kruununhakalainen mies ammutaan kotiovelleen. Kylmäverinen murhatyö toistuu vain pari päivää myöhemmin toisaalla, ja poliisi on ymmällään: miksi kenelläkään olisi mitään syytä murhata hyvämaineinen Kansallis-Pankin vahtimestari ja toinen kauniskasvoinen nuori... Lue koko vinkki »
Suuri illusioni

Mika Waltari: Suuri illusioni

Olemme Mika Waltarin (1908–1979) miltei esikoisen parissa. 17-vuotiaana tapahtunutta Jumalaa paossa -tilaustyölipsahdustaan ei Mika halunnut mukaan laskea, tämän Suuren illusionin hyväksyi siinä ja siinä. Viimeiseksi suureksi kirjaksi Waltarilta jäi Ihmiskunnan viholliset -romaani (1964) kristittyjen vainoamisen ajoilta. Välissä ilmestyivät sen... Lue koko vinkki »
Luotto

Hernan Diaz: Luotto

Luotto on monitahoinen romaani, jossa on neljä näkökulmaa samaan kertomukseen. Ensimmäisenä lukija kohtaa Harold Vannerin romaanin Saatavat. Se kertoo pohatta Benjamin Raskista ja tämän puolista Helenistä. Rask on erakkomainen tupakanviljelyllä vaurastuneen suvun vesa ja onnistunut kasvattamaan suvun varallisuutta ennennäkemättömiin suuruuksiin häi... Lue koko vinkki »
Radium Girls

Cy: Radium Girls

On vuosi 1918 New Jerseyssä ja radium on päivän sana. Hohtavalla tulevaisuuden ihmeaineella markkinoidaan vaikka minkälaisia tuotteita, ja monelle naiselle työpaikka radium-maalia hyödyntävässä kellotehtaassa tuntuu kaikin puolin hyvältä ja vaarattomalta diililtä. Harva kadunmies vielä ymmärtää radiumin todellisen luonteen ja mitä radioaktiivine... Lue koko vinkki »
Mrs. Dalloway

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Instagramissa keväällä pidetty Kevät Virginian kanssa -kimppaluku kannusti Virginia Woolfin kirjojen pariin. Tartuin itsekin Woolfin kevyempiin teoksiin ja esseisiin jo keväällä, mutta pidempi romaani sai odottaa vuoroaan pitkälle kesään. Valintani kohdistui Mrs. Dalloway -romaaniin vuodelta 1925, joka on Woolfin keskeisistä romaaneista ainoa, jota... Lue koko vinkki »
Pariisin kirjakauppias

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

On luultavasti ihan ensin pakko todeta vähän nolona, etten ole juurikaan lukenut Bazar-kustantamon romaaneja, koska olen tuominnut ne alusta loppuun sellaisiksi hyvän mielen kirjoiksi, jotka eivät juurikaan sovi synkälle persoonalleni. No, ehkäpä tämä Pariisin kirjakauppias oli jossain mielessä juuri sitä genreä, mutta onneksi tosi paljon muutakin:... Lue koko vinkki »
Synnin jäljet

Virpi Hämeen-Anttila: Synnin jäljet

Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarja on saanut täyden kympin niteitä täyteen. Onnittelut! Synnin jäljissä salapoliisi Karl Axel Björkiä työllistää tapaus, joka lähtee käyntiin nuoren pastorin itsemurhasta raskaana olevan vaimon silmien edessä. Vaimo on shokissa eikä muista kunnolla tapahtumia. Ilmeistä kuitenkin on, että asiaan on liittynyt kolmaskin ... Lue koko vinkki »
Keisari

Kari Valto: Keisari

Lukaisinpa sitten Keisarin! No, en lukaissut, vaan vietin hänen "korkeutensa" kanssa todella pitkän ajan. Miksikö? Koska viihdyin. Olin aiemmin tutustunut kirjaan Pajarit, ja koska Keisari on sille jatkumo, niin halusin viihtyä koko sen kummallisen mielenkiintoisen porukan seurassa mahdollisimman pitkään. Annostelin heitä joka illalle vain muutamia... Lue koko vinkki »
Suzanne : The Jazz Age Goddess of Tennis

Tom Humberstone: Suzanne : The Jazz Age Goddess of Tennis

Ranskalainen Suzanne Lenglen (1899–1938) on tenniksessä yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naispelaajista, ja hän oli myös yksi ensimmäisistä naisurheilijoista, joka sai kansainvälistä kuuluisuutta. Ranskan lehdistöllä oli tapana kutsua huippusuosittua Lengleniä nimellä La Divine, jumalainen. Lempinimi kuulostaa ansaitulta: Lengenin pisin voitt... Lue koko vinkki »
Maa jota ei ole

Heidi Airaksinen: Maa jota ei ole

Heidi Airaksisen esikoisromaani Vierge moderne aloitti Laventelimurhat-sarjan pari vuotta sitten. Kirjan tapahtumat sijoittuivat 1930-luvun Helsingin queer-piireihin, joissa diakonissasisar Kerstin sekaantui murhatutkimuksiin ja tutustui siinä ohessa Freddy Henrikssoniin ja Harrietiin, jotka ovat nyt tämän kirjan pääosissa. Maa jota ei ole – taas E... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
Pelle Romantique'n Konerunoja

Pelle Romantique: Pelle Romantique’n Konerunoja

Näin alkoivat nämä runot: piirsin väriliiduilla kuvan, jossa hymyilevä valas sukelsi ilmaan ja söi appelsiinia. Pelle Romantique’n eli Toni Lahtisen Konerunoja-teoksesta olen ollut tie­toinen jo pidempään. Vaadittiin Tanssiva karhu -ehdokkuus, että sain aikai­seksi tarttua kokoelmaan, joka laajenee runokirjaa mittavammaksi kokonai­suudeksi. En n... Lue koko vinkki »
Vapauden vahdit

Virpi Hämeen-Anttila: Vapauden vahdit

Mikä yhdistää nelikymppistä yövartijaa, hyvämaineisena pidettyä entistä puna­vankia sekä hyvän perheen lukiolaispoikaa? Heistä jokainen on kuollut väkivaltaisesti, ja jokaisen kasvot on tuhrittu surmateon jälkeen tervalla. Taitaa olla taas luvassa juttu 1920-luvun tyylikkäimmälle helsinkiläiselle salapoliisille, Karl Axel Björkille. Vapauden vah... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Pekurinen

Jarkko Räihä: Pekurinen

Arndt Pekurinen (1905–1941) on Suomen tunnetuin aseistakieltäytyjä. Hän oli vakaumuksellinen pasifisti, jonka näkemyksille ei nuoren kansakunnan viranomaisten silmissä ollut sijaa. Hänet tuomittiin vankeuteen kutsunnoista kieltäytymisen vuoksi, ja hän joutui Lapuan liikkeen kyydittämäksi. Lopulta Pekurinen teloitettiin toisen maailmansodan aikana. ... Lue koko vinkki »
Pumpulienkeli

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

”Isoäiti teki viisikymmentä vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.” Pumpulienkeli alkaa näillä sanoin, ja se kertoo paljon ainakin tästä Susanna Alakosken isoäidistä, joka on kirjassa saanut nimen Hilda; Hilda otti nyky­aikaisen mittapuun mukaan aivan epäinhimillisiä ponnistuksia vaatineen t... Lue koko vinkki »